Film / seriál

Toto je úkaz!

Dobrodružný film The Peanut Butter Falcon

Každý má svoje sny a často pre ich splnenie urobí aj nemožné, podobne ako Zak.

Ten vo filme The Peanut Butter Falcon neváha utiecť z opatrovateľského domu len preto, aby sa stal skutočným zápasníkom. A prečo je Zak (Zack Gottsagen) v opatrovateľskom dome? Pretože trpí Downovým syndrómom, ale ani to predsa nemôže byť prekážka plniť si svoje sny. Na svojej ceste stretne Tylera (Shia LaBeouf), spoločenského vyvrheľa, ale ako už to tak býva, tí dvaja sa jednoducho mali nájsť. A tak ich čaká dobrodružná cesta, ktorá je možno lepšia ako všetko, o čom doteraz obaja snívali.

Zatiaľ čo vy ste papierovali, my sme robili niečo, čomu sa hovorí žiť svoj život, nie je to tak, kamoš?

Zak nemá rodinu ani nikoho blízkeho, preto skončí v opatrovateľskom dome, ale príliš mu to nevadí. Okamžite sa so všetkými spriatelí, aj s Eleanor (Dakota Johnson), láskavou mladou opatrovateľkou. Ako skalný fanúšik wrestlingu sleduje Zak každý deň starodávnu videokazetu, ktorú mu dal zápasník menom Salt Water Redneck (Thomas Haden Church), a Zak ho neskrývane zbožňuje. Je odhodlaný dostať sa do jeho wrestlingovej školy, preto sa neustále snaží utiecť, až ho Eleanor musí označiť za nebezpečného klienta. Zakov spolubývajúci však lásku k wrestlingu nezdieľa a denné sledovanie rovnakého videa stále dookola mu moc nevyhovuje. Začne preto Zaka podporovať v úteku. A jednej noci nakoniec sleduje, ako Zak bosý a len v trenkách uteká oknom z domova...

Idylické dobrodružstvo

Ráno ho vo svojej hrdzavej lodi objaví Tyler (Shia LaBeouf), lovec krabov, ktorý parťáka práve teraz nehľadá. Ale Zak je taký presvedčivý, že sa Tyler rozhodne mu pomôcť. Nakoniec ich dostihne aj Eleanor, ktorá sa Zaka snažila nájsť, aby neskončil v neslávne známom štátnom ústave. A tak sa dá dokopy zvláštna trojica, ktorá len na plti pláva po Mississippi, aby jednému bláznivému chalanovi splnila sen.

Znie to všetko hrozne sentimentálne a idylicky, ale je to vlastne dosť dobrý biják. Predovšetkým Zack Gottsagen v hlavnej úlohe je skvelý. Poznáme veľa filmov, v ktorých superhviezdy hrajú rôzne postihnuté postavy (a dostávajú za to potom Oscary) a ide im to naozaj výborne, ale stále to sú herci hrajúci postihnutých. Tým pravým orechovým je ešte len postihnutý herec hrajúci nejakú konkrétnu postavu. Gottsagen sa do toho naozaj oprel a podáva famózny výkon. Ani v najmenšom nezaostáva za Johnson a LaBeoufom, ktorí sú vo svojich rolách nenútení a veľmi uveriteľní. Johnson dokonca prekvapuje svojím humorom, je zrejmé, že pri natáčaní vládla výborná atmosféra a všetci si tento výlet do sveta Huckleberryho Finna náramne užívajú.

Film The Peanut Butter Falcon má úžasnú atmosféru. Máte pocit, že všetko, čo vidíte, zároveň tiež cítite a počujete, ako by ste boli s hlavnými hrdinami na jednej lodi. Sú tu močiare, kukuričné polia, plno krabov, vlhko aj plesne, počujete bluegrass, country hudbu, gospel. Je to vlastne taký dobrodružný príbeh pre dospelých, ktorý je plný chlapčenského nadšenia aj neochvejného detského, a o to úprimnejšieho, odhodlania.

The Peanut Butter Falcon

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Tyler Nilson, Michael Schwartz

Scénár Tyler Nilson, Mike Schwartz

Obsadenie Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zachary Gottsagen, Bruce Dern, Thomas Haden Church, Jon Bernthal, John Hawkes

Dĺžka 93 min.

Rok 2019

Cinemax nedeľa 20. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC