Šport

Valderrama – miesto, kde by chcel hrať každý golfista

Golfový turnaj Andalucía Masters – program o športe

Kolískou golfu je síce Škótsko, ale k najvyhľadávanejším golfovým destináciám súčasnosti patrí juh Španielska. Prvé golfové ihrisko tu síce vzniklo až v 20. storočí, v Andalúzii je už ale teraz bez preháňania viac ihrísk než záhrad. A tomu zodpovedá aj športová úspešnosť. Svetovou jednotkou je Španiel Jon Rahm a ten bude aj hlavnou hviezdou turnaja Andalucía Masters.

Prísť do Londýna a kopnúť si vo Wembley na bránku, pretože radi hráte futbal, vám nikto nedovolí. Keď ale milujete golf, bude vaším snom zahrať si niekedy na ihrisku Valderrama na juhu Španielska pár kilometrov od Gibraltáru v rezorte Sotogrande. Valderrama patrí medzi najkrajšie a najuznávanejšie ihriská na svete. Postavil ho v roku 1974 slávny americký architekt golfových areálov Robert Trent Jones. Typickou je pre úzke, členité a technicky náročné ihrisko štvrtá jamka zvaná La Cascada. Jamka končí na plošine obklopená korkovými dubmi a pod ňou ju chráni jazero. Pastva pre oči a ťažká práca pre hráčov. 

Obnovená Andalucía

Práve na Valderrame sa koná obnovený turnaj Andalucía Masters. Španieli organizovali pred pätnástimi rokmi až osem turnajov European Tour za sezónu, ale ekonomická kríza a ústup sponzorov v minulom období spôsobili, že ich turnaje z mapy svetových súboj prakticky zmizli. Tento rok je všetko inak. V krajine sa koná hneď šesť podujatí a číslo jedna má Andalucía Masters.

Prestrieľa sa „Rahmbo“ k víťazstvu?

Hrá sa o tri milióny eur a nechýba nikto z elitných európskych hráčov na čele s Jonom Rahmom prezývaným pre svoju svalnatú postavu Rahmbo. Ten je medzi španielskymi golfistami výnimkou. Nepochádza totiž z Andalúzie, Malorky alebo Kanárskych ostrovov, ale z mestečka neďaleko Bilbaa na severe Španielska. Jeho otec je pritom Švajčiar, matka pochádza z Madridu a samotný Jon vyrastal od strednej školy v USA. Tam vyštudoval slávnu golfovú univerzitu vo Phoenixe, ktorú v minulosti navštevoval napríklad legendárny americký golfista Phil Mickelson.

Fenomenálny mladík

Už ako amatér sa stal Rahm svetovou jednotkou, pozbieral najrôznejšie významné trofeje a medzi profesionálmi sa okamžite chytil. Ešte ako 19ročný amatér skončil piaty na turnaji PGA Tour Phoenix Open. Vo svojich 26 rokoch má dnes na konte šesť víťazstiev na PGA Tour a sedem triumfov na European Tour. Prvého major titulu sa dočkal tento rok v júni na US Open.

Česká stopa

Okrem Rahma sa Andalucía Masters zúčastnia jeho slávni krajania Rafa Cabrera-Bello alebo trojnásobný víťaz turnaja Sergio García. Šancu byť pri tom má aj jediný český golfista so stálou hracou kartou na European Tour Ondřej Lieser. O jeho účasti rozhodne aktuálna štartová listina, v nej sa podľa kategórií zostavených na základe celkového umiestnenia na European Tour alebo Challenge Tour z minulej sezóny určí 156 hráčov. Lieser ako víťaz celej minuloročnej Challenge Tour šancu mať bude, ale pravdepodobne si počká do poslednej chvíle, či sa do zoznamu vojde. 

Neďaleko Prahy

European Tour je tento rok zložená z 39 turnajov hraných v Európe, Ázii, Afrike. A pretože súčasťou série sú tiež „majory“, teda obdoba tenisových grand slamov, hrá sa aj v USA. Jeden z turnajov sa konal tento rok v auguste aj v Českej republike. Neďaleko Prahy sa hralo D+D REAL Czech Masters. Turnaj s odmenami jeden milión eur vyhral druhýkrát v histórii Američan. Johannes Veerman získal v Česku svoj prvý veľký profi titul. Turnaj prepísal i české golfové dejiny. Filip Mrůzek obsadil 12. miesto a stal sa historicky najúspešnejším českým golfistom na European Tour.

Priame prenosy Andalucía Masters môžete sledovať na Golf Channel od 14. do 17. októbra.

Golfový turnaj Andalucía Masters

Šport
Foto Getty Images
Golf Channel štvrtok 14. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC