Šport

The Players Championship

The Players Championship

Od 10. do 13. mája sa americká PGA Tour predstaví na rozmanitom ihrisku TPC Sawgrass, ktoré hostí jeden zo vzrušujúcich turnajov kalendára najprestížnejšej série sveta The Players Championship.

Players je často označované ako piaty neoficiálny Major sezóny a zúčastňuje sa ho naozajstná golfová smotánka. Účasť pre najlepších hráčov sveta je takmer povinná a každý sa chce predviesť v tom najlepšom svetle.

V minulom roku videli preplnené tribúny fanúšikov nečakané víťazstvo Kórejčana Kima Si-Wooa, ktorý sa vo svojich 22 rokoch stal najmladším šampiónom histórie. Kim Si-woo tak dosiahol na svoj najväčší úspech kariéry, za ktorý dostal bezmála dva milióny dolárov. Jeho triumf bol veľký šok pre celý golfový svet, pretože dovtedy juhokórejský hráč na PGA Tour vyhral len priemerný turnaj Wyndham Championship. Ale práve vo svojej nevyspytateľnosti je golf taký krásny.

Je predčasné tipovať, ako turnaj dopadne, ale jedno je isté: tohtoročný Players bude s Tigerom rozhodne zase o niečo pútavejší

Aj tento rok na hráčov čaká celková dotácia 10,5 milióna dolárov, čo z Players robí jeden z najbohatších turnajov. Slávny podnik americkej PGA Tour sa od roku 1982 hrá na ihrisku TPC Sawgrass, kde je magická sedemnásta jamka. Ikonický trojpar s ostrovnou jamkou každoročne pohltí desiatky loptičiek, a ukončí tak ambície mnohých hráčov na titul.

Ihrisko Stadium Course navrhli manželia Alice a Pete Dyeovci. S dĺžkou 7 189 yardov sa jedná o dlhšie ihrisko, dĺžka však nie je najvážnejšou prekážkou. Množstvo strategicky posiatych piesočných prekážok, voda, kam len oko dovidí, a magicky rýchle greeny robia z TPC Sawgrass štatisticky jednu z najťažších osemnástok sezóny. Zahrať pod par sa tu jednoducho rovná skvelému výsledku. Rekord ihriska je 63 úderov, čo sa prvýkrát podarilo Fredovi Couplesovi a v histórii turnaja ho nasledovalo už len päť hráčov. V štartovom poli každého ročníka ich mimochodom býva 144. Turnaj svojou náročnosťou, atmosférou aj záujmom zo strany médií a divákov prevyšuje väčšinu ostatných. Priame prenosy putujú do viac ako 190 krajín sveta a celkový dosah je odhadovaný na jednu miliardu sledujúcich. Tlak, ktorý Players na hráčov uvalí, ustoja len tí najlepší z najlepších. Trojnásobným šampiónom a zároveň rekordmanom turnaja je legendárny Jack Nicklaus. Po dvoch tituloch majú Couples, Elkington, Sutton, Love III a Tiger Woods.

Floridský turnaj patrí k najsledovanejším udalostiam golfovej sezóny a tento rok sa na ihrisko vráti práve aj legendárny Tiger Woods. Dvojnásobný víťaz Players spôsobil rozruch už pri Masters, záujem vidieť bývalú svetovú jednotku na TPC Sawgrass bude obdobný. Počas prvého majora sezóny vyšponovala účasť Tigera Woodsa v Auguste ceny lístkov do astronomických výšok, čo na to Players?

Tiger bude patriť určite medzi favoritov, ale nebude jediný. Španiel Garcia si zuby na sklenený pohár brúsi druhýkrát, od víťazstva v roku 2008 uhral niekoľko TOP10 a v roku 2015 prehral s Fowlerom v play-off. Ďalším favoritom je aj Henrik Stenson, víťaz z roku 2009, alebo populárny Američan Mickelson, ktorý sa vrátil medzi víťazov PGA Tour po takmer piatich rokoch.

The Players Championship

Šport
Foto Golf Channel
Golf Channel štvrtok 10. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC