Šport

The Open oslavuje 150 rokov

The Open Championship – športový program

Najslávnejší golfový turnaj sveta má okrúhle narodeniny. The Open Championship sa tento rok hrá 150krát. Na oslavu zvolil ikonické ihrisko v St. Andrews, miesto, kde sa golf narodil, miesto, kde sídli organizácia R&A, ktorá dala golfu pravidlá, a krajinu, kde sa celá história The Open začala, Škótsko.

Keď v roku 1860 Willie Park Senior vyhral na ihrisku v škótskom Prestwicku prvé Open Championship ani jedného z ôsmich účastníkov určite nenapadlo, že stoja na začiatku príbehu, ktorý ovplyvnil golf po celom svete. V polovici 19. storočia bola ručná výroba palíc a loptičiek veľmi drahou záležitosťou. Profesionálni golfisti vtedy žili zo stávok, ktoré mali medzi sebou. Prvou víťaznou trofejou bol červený kožený opasok so striebornou prackou v hodnote 25 libier. Na svoju dobu to boli veľké peniaze. Trofej bola darom grófa z Eglintonu a práve opasky sa odovzdávali víťazovi aj v iných športoch v Škótsku ako napríklad v obľúbenej lukostreľbe. V súčasnosti sú pásy symbolom víťazov napríklad v bojových športoch. V golfe je to minulosť. 

O rok neskôr na rovnakom mieste sa už hralo skutočné Open v zmysle otvorenej možnosti pre profesionálov a aj amatérov. Okrem opasku sa prvýkrát rozdeľovali peniaze, a to celkovo 10 libier. Práve sprístupnenie turnaja golfovým amatérom inšpirovalo organizátorov turnajov všade po svete. Neskôr vzniklo US Open, French Open a ďalšie. Tradícia platí dodnes. Do turnaja sa kvalifikuje určitý počet mladých amatérskych hráčov na základe úspechov na vrcholných amatérskych turnajoch. Celkovo hrá turnaj 156 golfistov na základe najrôznejších kvalifikačných kritérií.

V roku 1872 sa rozhodli tri organizujúce kluby zložiť sa na novú trofej. Tou je dodnes používaný Klaretový džbán. Až od roku 1928 dostávajú víťazi repliku džbánu, ktorého originál je trvalo vystavený v klubovni kráľovského golfového klubu v St. Andrews. Každý rok pribudne na originál meno so štítkom víťaza.

Turnaj priniesol mnoho slávnych príbehov, šťastných víťazov a smolných porážok. V novodobej histórii sa najviac spomína na rok 1999, kedy sa v Carnoustie už skoro gravírovalo meno Jean van de Velde do štítku. Pred poslednou jamkou viedol o 3 rany, ale tesne pred greenom urobil niekoľko chýb, náskok stratil a v následnom rozstrele ho porazil Škót Paul Lawrie. Nešťastný záver Francúza van de Veldeho je považovaný za jeden z najväčších príbehov histórie športu.

Ale samozrejme, že turnaj si pamätá hlavne víťazov. Najviac Klaretových džbánov držal v ruke Harry Vardon, ktorý Open vyhral šesťkrát na prelome 19. a 20. storočia. Posledným hráčom, ktorý dokázal trofej obhájiť, bol Padraig Harrington. Ír vyhral v rokoch 2007 a 2008. Golfová ikona posledných dvadsiatich rokov Tiger Woods vyhral Open trikrát. Naposledy v roku 2006 v Liverpoole. Minuloročným víťazom bol Američan Collin Morikawa. 

Ihriská sa pravidelne striedajú a v súčasnosti sa musí prihliadať na obrovský divácky nápor. Do areálov pravidelne príde 250 až 300 tisíc divákov počas štyroch hracích dní. A ďalšie tisíce fanúšikov sa jazdia pozerať aj na tréningy pred turnajom. Organizačne patrí The Open medzi najnáročnejšie športové podujatia na svete. 

Najviac titulov drží Harry Vardon: 6

Najnižšie víťazné skóre mal Henrik Stenson v roku 2016: 20

The Open Championship

Šport
Foto Getty Images, Envato Elements
Golf Channel štvrtok 14. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC