Šport

Talianska golfová horúčka pokračuje

Talianska golfová horúčka pokračuje

Taliansko zažíva novodobý golfový boom. A nie je to len vďaka Francescovi Molinarimu, ktorý je novou talianskou športovou celebritou. Na Apeninský polostrov sa totiž už za tri roky pozrie prvýkrát v histórii slávny Ryder Cup. Pomyselné odpočítavanie potom beží aj vďaka lukratívnemu Italian Open.

Turnaj, ktorého história siaha až do roku 1925, sa stal súčasťou European Tour hneď pri jej založení v roku 1972. Vždy bol pritom obľúbenou zastávkou nielen pre európskych hráčov. Až v posledných troch rokoch je však zastávkou tiež maximálne lukratívnou.

Jedna z podmienok pridelenia organizovania Ryder Cupu v roku 2022 bola, že sa Italian Open stane súčasťou Rolex Series. Teda série najprestížnejších turnajov European Tour, na ktorých sa hrá minimálne o 7 miliónov dolárov.

Prvýkrát sa turnaj pod jej hlavičkou konal pred dvoma rokmi a okamžite to bolo na štartovom poli vidno. Z víťazstva sa radoval Angličan Tyrrell Hatton, na ktorého vlani nadviazal Dán Thorbjørn Olesen. Teda dvaja účastníci posledného pre Európu víťazného Ryder Cupu. Aby toho nebolo málo, začal v tom čase stúpať ku golfovému vrcholu Francesco Molinari, šampión Italian Open z rokov 2006 a 2016. Poriadne potom pod kotlom talianskej golfovej horúčky priložil v roku 2018, kedy vyhral nielen maximálne sledovaný BMW PGA Championship a slávne The Open, ale navyše bol, no nenaplánovali by ste to lepšie, hlavnou hviezdou Európy pri víťaznom Ryder Cupe v roku 2018 v Paríži.

Všetko tak do seba začalo s ohľadom na stále blížiaci sa rok 2022 zapadať. Tohtoročný Italian Open potom bude ďalším dielikom do mozaiky, ktorá má vyvrcholiť za tri roky v Ríme v Marco Simone Golf and Country Clube, ktorý bude rydercupové zápolenie medzi Európou a Spojenými štátmi hostiť.

„Bude to niečo neskutočné, vrátiť sa späť do Talianska, navyše do Ríma, ako major šampión,“ teší sa na Apeninský vrchol golfovej sezóny tridsaťšesťročný Molinari, ktorý si na domácej pôde zahrá prvýkrát po osemnástich mesiacoch. Vlani sa totiž Italian Open hralo v máji a Molinari skončil druhý, o ranu za Olesenom. Tento rok by tak chcel skončiť ešte o priečku lepšie: „Milujem Italian Open a talianskych fanúšikov, ktorí ma roky podporujú. Vo svojej krajine som hral jeden zo svojich najlepších golfov kariéry a vyhrať akciu Rolex Series na domácej pôde pred svojou rodinou a priateľmi, to by bolo naozaj výnimočné.“

Ľahké to však rozhodne mať nebude. Súpermi mu totiž budú niektorí parťáci z posledného víťazného rydercupového tímu, ako napríklad Angličania Justin Rose a Paul Casey. A chýbať nebude ani ten, ktorý na Molinariho nadviazal tohtoročným víťazstvom na The Open – Ír Shane Lowry. „Som nadšený, že sa opäť ukážem v Taliansku, a to v takom skvelom meste ako je Rím. Talianski fanúšikovia svoj šport milujú a hrať pred nimi ako úradujúci víťaz The Open spoločne s Franom (Molinarim), ktorý vyhral v Carnoustie… Myslím, že to bude výnimočný víkend,“ predpokladá Lowry. Tak si ho tiež nenechajte ujsť.

Italian open

Talianske Open sa tento rok bude hrať od 10. do 13. októbra v rímskom golfovom klube Olgiata a dorazia na neho najväčšej európske golfové hviezdy, samozrejme v čele s domácim hrdinom Molinarim.

Italian open

Šport
Foto Golf Channel
Golf Channel štvrtok 10. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC