Šport

Slávne Italian open láka hráčov na atmosféru a špagety

Italian Open – program o športe

Pandémia koronavírusu preukladala kalendáre všetkých svetových golfových tour. To najlepšie sa tak nakoniec odohráva na jeseň. Platí to ako o majoroch, čo sú v golfe turnaje na úrovni napríklad tenisových grandslamov, tak aj o sérii European Tour, ktorá vyvrcholí v Dubaji až týždeň pred Vianocami.

Program máme nabitý prakticky od rána do večera podľa toho, na ktorom kontinente sa príslušná séria koná. Priame prenosy vysielame od štvrtka do nedele, po zvyšok týždňa sa venujeme reprízam a vlastným programom vrátane českých golfových tour,“ hovorí riaditeľ televízie Golf Channel Pavel Poulíček a dodáva: „Ak pandémia nejakému športu pomohla na popularite, tak je to golf. V Česku bolo od jari do jesene na ihriskách plno a to isté vieme od kolegov z celej strednej a západnej Európy. Platí to zároveň o sledovaní prenosov, čo sme okrem iného zaznamenali podľa ohlasov alebo reakcií na sociálnych sieťach. So skracujúcim sa dňom je naša ponuka ideálna pre priaznivcov golfu, ktorí si tým obrazne povedané predlžujú sezónu pri obrazovkách.“

Klasika všetkých klasík

Jedným z najstarších turnajov na svete je Italian Open. Patrí do svetovej série European Tour a tento rok sa hrá od 22. do 25. októbra na ihrisku neďaleko jazera Lago di Garda na severe Talianska. Rezort Chervo Golf Club bude hostiť najväčší taliansky turnaj prvýkrát. Ide už o 77. ročník. Úplne prvýkrát sa konal už v roku 1925. Neuskutočnil sa iba v roku 1933 a počas druhej svetovej vojny a potom medzi rokmi 1961–70. Až v roku 1971 sa vrátil a stal sa ako jeden z mála turnajov v pevninskej Európe súčasťou britského okruhu, pretože až v roku 1974 vznikla súčasná podoba European Tour.

Aké kto má šance

Titul bude obhajovať Rakúšan Bernd Wiesberger, ktorý patrí medzi najlepších európskych golfistov a dlhodobo do prvej svetovej päťdesiatky. Mimochodom niekoľkokrát sa zúčastnil českého dielu European Tour, ktorým je tradičný D+D REAL Czech Masters. Medzi najslávnejších víťazov minulosti patrí Greg Norman, Bernhard Langer alebo zo súčasných hviezd Ian Poulter a Francesco Molinari. Keď sa pýtajú golfistov, prečo sa tak radi zúčastňujú práve Italian Open, do jedného zmieňujú pohostinnosť a atmosféru, výbornú kuchyňu a víno. Áno, aj to môže byť pre vrcholového športovca dôvod, prečo cestovať na turnaj cez pol sveta.

Prečo Taliansko?

Golf patrí v Taliansku medzi športy s dlhou tradíciou, ťaží z klimatických podmienok, ktoré umožňujú na väčšine územia hrať golf po celý rok. Taliani budú tiež budúcimi európskymi hostiteľmi slávneho tímového súboja Ryder Cupu. Je to duel medzi najlepšími dvanástimi Američanmi a Európanmi a koná sa každé dva roky, čo po tomto roku neplatí. Pôvodne sa totiž malo hrať v roku 2022, pandémia však odsunula termín až na jeseň 2023. Hrať sa bude na okraji Ríma na ihrisku, ktoré kvôli tejto akcii prechádza niekoľkoročnou rekonštrukciou a prispôsobuje sa podmienkam pre sledovanie veľkým počtom divákov. Posledný európsky Ryder Cup v Paríži navštívilo počas troch dní neuveriteľných 250 tisíc divákov, Rím sa ale netají ambíciami toto číslo vyrovnať. Zároveň má byť dizajn jamiek špeciálne prispôsobený, aby viac vyhovoval európskym hráčom, ktorí sú na rozdiel od Američanov viac zvyknutí na parkové a technické ihriská.

Vysielacie časy Italian Open

Štvrtok 22. októbra 
12.30—17.30 

Piatok 23. októbra 
12.30—17.30 

Sobota 24. októbra 
13.00—17.30 

Nedeľa 25. októbra 
11.30—16.00 

Italian Open

Šport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel štvrtok 22. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC