Šport

Škótsku golf sluší

DP World Tour – športový program

Najčastejším dejiskom tohtoročných turnajov DP World Tour je  Škótsko. Je to logické aj symbolické. Práve tu sa všetko začalo na konci 15. storočia. Tento rok sa tam konalo jubilejné 150. The Open a golf je pre Škótov jedným z pilierov turistiky. Preto toľko peňazí investujú do organizovania svetových turnajov.

Štvrtou akciou na území Škótska je tento rok Alfred Dunhill Links Championship. Má výnimočný formát. Hrá sa na troch rôznych ihriskách. Tzv. cut teda oddelenie úspešných od neúspešných hráčov je až po sobote a hrá sa vo formáte PRO-AM. To znamená, že v štvorčlennej skupine idú spoločne dvaja profesionáli a dvaja amatéri. Presnejšie povedané rekreačný hráč. Profesionál a amatér tvoria súťažný pár. Hrá sa ako o individuálnu, tak aj o tímovú trofej. Tento hrací systém v rámci svetových sérií zaviedli už v roku 1937 v Spojených štátoch na turnaji v Pebble Beach. Systém prežil dodnes a je veľmi obľúbený práve u priaznivcov a podporovateľov golfu, pretože dáva šancu byť súčasťou veľkej akcie aj bežným golfistom. V tom je všeobecne prednosť golfu. Môžete si zahrať vedľa špičkových golfistov na rovnakom turnaji. Nikdy sa nestanete spoluhráčom vo futbalovom tíme v zápase Ligy majstrov alebo nenastúpite vo Wimbledone vo štvorhre s Djokovičom. Ale v golfe si oficiálny turnaj so svetovou jednotkou zahrať môžete.

Na tomto turnaji bude niekto z amatérov spoluhráčom Roryho McIlroya, golfistu s aktuálne najlepšou formou a víťazom tohtoročnej PGA TOUR. Zaujímavé je, že vo svojej bohatej kariére nikdy nevyhral v Škótsku. K atraktivite turnaja prispievajú aj známe mená amatérskych hráčov. K pravidelným účastníkom patrí spevák Justin Timberlake, herec Hugh Grant alebo futbalista Gary Lineker.

Hlavným ihriskom je Old Course v St. Andrews, kde sa konalo tohtoročné The Open. Na ňom sa hrá všetky štyri dni vrátane finále. Ďalšie dva rezorty v rotácii sú Carnoustie Golf Links a Kingsbarns. Golfisti vystriedajú každý z nich počas prvých troch kôl.

Priame prenosy turnaja o 5 miliónov dolárov vysiela Golf Channel od 29. septembra do 2. októbra. 

DP World Tour

Šport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel štvrtok 29. 9. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC