Šport

Najstarší golfový turnaj medzi piesočnými dunami

Omega Dubai desert classic – program o športe

Každý golfový turnaj má svoju históriu, svoje tradície a niečím sa od ostatných súbojov odlišuje. A inak to nie je ani v prípade „púštneho turnaja“ v Emirátoch, ktorý si na svoj nevysoký vek rozhodne získal prestíž i rešpekt. A hrá sa navyše v neuveriteľne exotických kulisách.

Kto pozná súčasnú podobu Dubaja, obchodnej a turistickej križovatky Spojených arabských emirátov, ťažko si predstaví, že pred tridsiatimi rokmi sa mesto ešte len nadychovalo k expanzii. Rástli prvé moderné budovy, hotely a z prístavného uzla sa Dubaj začal premieňať na výkladnú skriňu Stredného východu. V roku 1988 bolo otvorené prvé 18 jamkové golfové ihrisko v oblasti Perzského zálivu. Na nekonečných piesočných plochách následne vyrastali zelené oázy, ktoré úplne menili ráz krajiny a odlišovali Emiráty od okolitých štátov.

A potom prišiel Tiger Woods

Práve najstaršie ihrisko, ktoré sa volá Majlis, sa stalo už v roku 1989 dejiskom prvého turnaja série European Tour na Arabskom polostrove. Už od začiatku bolo v jeho názve slovné spojenie Desert Classic. Postupom času sa stal turnaj jedným z najprestížnejších golfových podujatí na svete. Iba jediný raz, v roku 1991, sa nemohol konať kvôli vtedajšej vojne v Perzskom zálive. Zlomovú popularitu ale získal vo chvíli, keď sa ho pravidelne zúčastňoval a dvakrát vyhral legendárny golfista Tiger Woods. Prispel tým automaticky k masovej popularizácii golfu v Ázii a aj vďaka jeho aktivitám sa Dubaj premenil na golfovú destináciu, kam sa v priebehu roka zlietavajú turisti z celého sveta. Golf teraz dokonca tvorí významnú časť dubajskej ekonomiky. Turistika spojená s golfom totiž prináša Dubaju ročne okolo neuveriteľných 130 miliónov dolárov.

A zrodila sa golfová televízia

V roku 1995 zohral turnaj Dubai Desert Classic zásadnú úlohu v mediálnych dejinách. Práve priamym prenosom tohto turnaja začalo vysielanie americkej televíznej stanice Golf Channel. Spoluzaložil ju vtedy legendárny golfista Arnold Palmer. Rozjazd stanice stál 80 miliónov dolárov. V rokoch 1999 a 2000 sa turnaj presťahoval do ďalšieho nového klubu na Dubai Creek neďaleko letiska. Posledných dvadsať rokov je ale doma opäť na Majlis. Je súčasťou Emirates Golf Clubu, ktorý sa rozšíril o ďalšie 18 jamkové ihrisko. V okolí golfového klubu vyrástla rezidenčná štvrť a svetovou raritou je tiež to, že klub má svoju vlastnú stanicu metra na hlavnej trase.

Najúspešnejším hráčom histórie turnaja je Juhoafričan Ernie Els, ktorý tu zvíťazil trikrát a nebude chýbať ani medzi tohtoročnými kandidátmi na šampióna. O viac ako tri milióny dolárov prídu bojovať také hviezdy ako Sergio Garcia, Justin Rose, Tommy Fleetwood alebo nová ikona zo Spojených štátov Colin Morikawa, víťaz vlaňajšieho majoru PGA Championship.

Vysielacie časy Omega Dubai Desert Classic

Štvrtok / 28. januára 
5.00—10.00 
12.30—14.30

Piatok / 29. januára 
8.30—14.30 

Sobota / 30. januára 
9.30—14.00

Nedeľa / 31. januára 
9.30—14.00

Omega Dubai desert classic

Šport
Foto Profimedia.cz
Golf Channel štvrtok 28. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC