Šport

Jamkovka patrí k výnimočným golfovým udalostiam roka

Match Play – športový program

Ku golfovým vrcholom patria tradične majory, ktoré sú štyri. Ale tlak na rozšírenie veľkých turnajov spôsobil v posledných 20 rokoch zo strany sponzorov, hráčov a televíznych spoločností, že sa mužský profi golf rozšíril o ďalšiu kategóriu významných akcií. Tou je miniséria World Golf Championships.

Podľa názvu sú to neoficiálne svetové šampionáty. Golf nemá záujem presadiť tieto turnaje nad úroveň majorov, ku ktorým patrí najznámejší US Masters alebo najstarší The Open, ale značne tým posilnil popularitu profesionálneho golfu. Svoje špeciálne miesto medzi WGC turnajmi má Match Play. Zjednodušene povedané „jamkovka“.

Laik si povie: do jamky sa predsa hrá vždy. Áno, ale existujú dva formáty, ako sa golf hrá. Drvivá väčšina turnajov sa organizuje na údery. Hráč si sčíta údery a po 18 jamkách má skóre vzhľadom na takzvaný par ihriska. To je norma počtu rán. Pre príklad: keď je par ihriska 72 úderov a hráč zahrá 75 úderov, má vo výsledkovej tabuľke skóre +3. Teda tri údery nad par. Ak sa vo výsledkoch objavuje záporné skóre, napríklad -5, znamená to, že golfista zahral 18 jamiek za 67 úderov. Čím nižšie skóre, tým je hráč lepší.

Princíp jamkovky spočíva v tom, že ide o súboj. Turnaj tvoria zápasy jedného proti jednému. Podľa počtu rán sa určí víťaz na každej jamke. Čo víťazná jamka to bod. Celkovo 18 jamiek. Kto získa viac bodov, je víťazom zápasu. To je princíp WGC – Match Play. Táto veľmi sledovaná udalosť sa koná od roku 2016 v texaskom Austine. Celá história siaha do roku 1999, kedy sa tento formát v rámci minisérie WGC konal prvýkrát v kalifornskej La Coste. 

Do turnaja sa kvalifikuje vždy iba 64 hráčov podľa poradia vo svetovom rebríčku. To je ďalšia výnimka oproti ostatným turnajom, kde ovplyvňujú účasť aj ďalšie kritériá. Ďalšou nezvyčajnosťou je počet hracích dní. Turnaje na rany sa konajú maximálne štyri dni, jamkovka trvá päť dní. Tri dni sa hrá v 16 skupinách, do víkendu postúpia len víťazi. Maratón končí finálovým súbojom. Víťaz je neoficiálnym svetovým šampiónom v hre na jamky.

Tento rok bude v pozícii svetovej jednotky vstupovať do turnaja Španiel Jon Rahm. Víťazstvo mu uniklo tesne v roku 2017, kedy podľahol Dustinovi Johnsonovi. Najsenzačnejším víťazom bol v roku 2002 Američan Kevin Sutherland, ktorý vyhral z pozície 64. hráča sveta. 

Pozoruhodné je aj samotné ihrisko. Match Play sa koná v Austin Country Clube postavenom ešte v 19. storočí. Ihrisko obteká monumentálna rieka Colorado. Tradičný klub si udržuje špecifické pravidlá. Páni nesmú nosiť vo vnútri klubovne a na terase šiltovky alebo klobúky, nie sú povolené tričká bez goliera, u žien príliš krátke sukne alebo u detí plavky. Nie sú povolené džínsy alebo pracovné oblečenie. Ide o súkromný klub, tomu zodpovedá nielen spoločenský bontón, ale aj cena členstva. Tá je 80 tisíc dolárov. Okrem golfu zahŕňa využitie tenisových kurtov a bazénov.

Po všetkých stránkach je teda WGC Match Play výberová záležitosť. To nemusí riešiť víťaz, ktorý sa stáva automaticky členom a ešte si zarobí 1,82 milióna dolárov. Turnaj môžete sledovať v priamych prenosoch od 23. do 27. marca exkluzívne na Golf Channel.

3 tituly

Najviac titulov v Match Play 
Tiger Woods

23 jamiek

Najdlhšie finále 
Jason Day a Victor Dubuisson
v roku 2014

Rory McIlroy

Posledný európsky víťaz 
v roku 2015

Match Play

Šport
Foto Getty Images
Golf Channel streda 23. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC