Rozhovor s českou herečkou Danou Batulkovou

Pre herca je lepšie hrať záporákov

Rozhovor českou s herečkou Danou Batulkovou

Herečka Dana Batulková sa rozhodne nenudí. Natáča televízne seriály, účinkuje v niekoľkých divadlách a do toho sa stíha starať o dom so záhradou, tráviť čas s dvoma vnúčatami aj cestovať po svete. Ako to všetko zvláda, ako prežila pandémiu a čo chystá do budúcnosti? Opýtali sme sa na to a oveľa viac!

Vaše herecké portfólio je skutočne obsiahle. Na ktorú svoju rolu ale spomínate najradšej?

Určite na už kultovú záležitosť Vrať se do hrobu!. To bol vlastne debut Milana Šteindlera, ktorý v tom filme aj hral. Hoci som film nejako stratila zo zreteľa, tak medzi generáciou detí, čo potom vyrástli, sa stal takým kultovým, že poznali tie hlášky naspamäť. Okrem toho určite Comeback, to je tiež kultová vec, ktorá už de facto 12 rokov beží skoro denne v televízii. Hoci som vôbec nepoznala sitcomy a ani som ich nemala rada, tak to bolo strašne pekné natáčanie a veľmi ma to bavilo. A musím povedať, že mám asi šťastie, ale nikdy to nebola práca, ktorá by ma nejako netešila, nikdy nebola zlá atmosféra alebo zlí ľudia. 

A že ste si napríklad vyložene sadli s nejakou konkrétnou postavou? Tak, že sa Vám podobala alebo Vás bavilo v tej úlohe žiť?

Ako som hovorila o Comebacku, tak určite práve Marcelka, to bola taká správne švihnutá ženská… Pre herca je vždy fajn, keď hrá nie úplne kladnú postavu, to mám zase napríklad Lídu v Slnečnej, ktorá je veľmi problematickou postavou.

Vašou doménou sú najmä seriály. Sledujete ich aj Vy sama? Ak áno, ktoré sú Vaše obľúbené?

Sledujem, mám doma rôzne streamingové služby, takže je toho veľa. Z našich som si dala napríklad Svet pod hlavou a všeobecne mám rada historické veci, hlavne také, ktoré nielenže majú zábavný príbeh, ale zároveň vás aj obohatia. A tiež som videla veľa minisérií, tých sú mraky a sú dobré. Nemám na to veľa času, takže keď už, tak si vyberiem niečo, čo za to stojí.

Mám rada to, že si sadnem do auta a vlastne neviem, kam idem

A keď práve nehráte, tak ako najradšej trávite voľný čas?

No tak ja mám domček a záhradu, tam je stále čo robiť, napríklad v tomto daždivom roku kosiť trávu. Inak mám dve vnúčatá, takže sa tiež snažím tráviť čas s nimi. A keď mi napríklad vyjde nejaký väčší časový úsek, snažím sa niekam vypadnúť. Takže všelijako, ale hlavne príjemne.

Ako ste prežívali obdobie pandémie? Čo Vám z bežného fungovania chýbalo najviac, a priniesla Vám naopak niečo?

Nechcem povedať, že by som to uvítala, ale pripadalo mi, že nielen ja žijem nejako bláznivo rýchlo a naraz ako keby pred nás niekto postavil bránu a povedal dosť. Myslím, že nielen ja som uvítala nejaké zastavenie, ale samozrejme to nechcem pliesť s tým, že to bolo kvôli chorobe a veľa ľudí trpelo aj zomrelo. Ale zdá sa mi, že je to určité memento pre nás všetkých. Ja sama som nijako netrpela, pretože mám dom a záhradu, ale bolo mi ľúto ľudí v bytoch a detí. Naopak mi nechýbal ten herecký dril, kedy celý deň točíte, večer idete hrať… A tiež u mňa bývali moje dve dospelé deti. To bolo hrozne fajn, zistíte, ako žijú, čo si myslia… Bolo to také zblíženie rodiny, na ktoré si normálne vlastne nevieme robiť čas.

No a teraz, keď už sa uvoľňujú opatrenia, čo máte v pláne? Chystáte sa napríklad niekam vycestovať?

Podarilo sa mi to už v máji a teraz mi tiež vyšiel týždeň. Chceli sme Grécko, ale bála som sa lietadla, ako sa všetko sprísňuje, tak aby som nezostala niekde uväznená alebo potom v karanténe, pretože musím ísť do práce. Tak nakoniec dáme Slovinsko, ktoré je krásne, a potom Istriu, tam sú tiež pekné staré mestá, takže to spojíme.

A ako cestujete najradšej? Autom, lietadlom…?

Vlastne je mi to jedno, ale toto cestovanie autom mi nahrádza, čo sme predtým nemohli, kedy sa zoberiete a niekam putujete. Mám rada to, že si sadnem do auta a vlastne neviem, kam idem. Viem napríklad smer, ako Toskánsko, ale medzitým sa nám niekde páči, tak odbočíme… Mám strašne rada ten čas, kedy takto slobodne putujeme Európou.

A radšej si oddýchnete na pláži, alebo svoje destinácie preskúmavate? 

Kombinácia oboch. Rada ležím dva dni pri mori, ale medzitým chcem spoznať, kam to idem. Takže napríklad na tých gréckych ostrovoch si požičiame auto a precestujeme ich. Keď už niekde som, zaplatím si tú letenku, tak sa chcem tiež niečo dozvedieť o tom, kam som prišla.

Chystáte v blízkej budúcnosti nejaké zaujímavé projekty? Či už na obrazovkách, alebo divadelných doskách?

Teraz budú tie veci, ktoré sme naskúšali, ale zatiaľ nehrali. V Mestských divadlách ABC Vojna a mier, v Rokoku Faust, ale vo verzii zo Semaforu z roku 1982 alebo Bergmanova Jesenná sonáta v Divadle Mana vo Vršoviciach. Čo sa natáčania týka, tak tam zatiaľ nič nové, čo už by oficiálne vznikalo.

 


Dana Batulková (* 16. marca 1958, herečka)

Herečka Dana Batulková vyštudovala DAMU a od tých čias je stálicou českej seriálovej a divadelnej tvorby. Účinkovala napríklad vo filme Vrať se do hrobu!, seriáloch Comeback alebo Četníci z Luhačovic a množstve ďalších. Vystupuje tiež v mnohých pražských divadlách, najmä v Rokoku alebo v Komedii. Mimo to je tiež matkou dvoch detí, herca Jakuba Prachařa a herečky Mariany Prachařovej. V roku 2008 sa tiež v páre s Janom Onderom stala víťazkou tanečnej show StarDance. 

Rozhovor
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC