Rozhovor s pekárom a cukrárom Josefom Maršálkom

Nevidel som jediný diel StarDance!

Rozhovor s pekárom a cukrárom Josefom Maršálkom

Z Josefa Maršálka sa v posledných rokoch stala neprehliadnuteľná televízna hviezda. Ešte predtým si bradatý sympaťák vydobyl meno na kulinárskom poli doma aj v zahraničí – patrí medzi absolútnu cukrársku špičku. Svoje skúsenosti teraz úročí v reláciách Peče celá země i Buchty po ránu, nedávno ale vtancoval aj do doposiaľ nepreskúmaných vôd obľúbenej show StarDance.

V StarDance ste pred pár mesiacmi zažiarili, málokto tipoval, že sa dostanete tak ďaleko. Ako hodnotíte svoju účasť dnes, s odstupom?

Ja sa netajím tým, že som a priori do tohto projektu ísť nechcel, nemal som pocit, že je pre mňa, necítil som sa byť osobnosťou, ktorá si účasť v StarDance zaslúži. Po nejakých štyroch mesiacoch premýšľania som však ponuku s veľkým rešpektom a vážnosťou prijal a celú energiu, ktorou som disponoval, som do tohto projektu vložil. Tým, ako sme s Adrianou postupovali súťažou až do 8. dielu, som bol viac a viac presvedčený, že bola moja účasť v StarDance validná. Či chcete, alebo nie, vyšliapal som chodník nie iba tým, ktorí prídu po mne, ale rozhodne tá účasť ukázala divákom to, že nemusíte byť dokonalý, ideálny a nemusíte mať predispozície k čomukoľvek, ale v živote vám nič a nikto nebráni v tom to aspoň skúsiť. To, ako všeličo v živote dopadne, je zo začiatku strašne ťažké odhadnúť.

Zo StarDance ste rýchlo preskočili do show Peče celá země, v aktuálnej tretej sérii ste opäť jej porotcom.

Ja ten projekt milujem. Milujem aj jeho anglickú originálnu verziu. Ten formát má neuveriteľný presah do spoločnosti, do praktického života a je báječné sledovať to, akú obrovskú silu má jedlo. To, keď sa ľudia stretnú pri jednom stole a môžu si spoločne na niečom pochutnať a pri tom preberať svoje každodenné starosti, problémy, alebo naopak oslavovať úspechy či len tak byť. K tej úlohe pristupujem veľmi dôsledne a s rešpektom; snažím sa oslobodiť od akýchkoľvek osobných sympatií, s nikým sa nestýkam a s nikým nič nediskutujem. Idem tam s čistým štítom a teším sa na to, čím ma súťažiaci v stane prekvapia. Musím povedať, že táto séria sa výnimočne podarila, čo je tým, aké osobnosti nám tam prišli.

Úspech u divákov majú aj Vaše relácie, teraz je na programe dňa druhá séria Buchiet po ránu. Ako taká relácia vzniká? Čo všetko musíte pripraviť, urobiť pre jeden diel?

Dvadsať dielov Buchiet po ránu sa natočí za desať natáčacích dní, snažíme sa jeden diel natočiť za tri až tri a pol hodiny. Potom máme hodinu pauzu na obed a ide sa na druhý diel. V polovici tých desiatich dní máme dva až tri dni pauzu na nádych. Je to intenzívne natáčanie. V každom diele sú tri až štyri recepty, máme ich pripravených zhruba sedemdesiat až osemdesiat. Je potrebné, aby perfektne fungovali, nesmie sa počas nakrúcania stať, že niečo takzvane vybuchne.

Kto Vám v tom najviac pomáha?

Moja milovaná sestra Zuzka, ktorá ako pomocná cukrárka a technologička robí všetku prípravu. To znamená, že ak napríklad máme piecť kysnuté buchty, technologička pripraví vykysnuté cesto, pripraví buchty s náplňou, a ešte ich pripraví tak, aby už boli tiež upečené. To isté robíme my pred kamerou, ale vďaka tej predpríprave nemusíme reálne čakať na to, kým nám ten produkt vykysne alebo si odpočinie, alebo sa upečie. Tento proces si naozaj vyžaduje vysokú súhru a logistiku. Veľmi si vážim to, ako veľmi sme zohraní, a že na to dohovoriť sa, potrebujeme len pár slov, a niekedy ani to nie.

Idem tam s čistým štítom a teším sa na to, čím ma súťažiaci v stane prekvapia.

Na Vaše relácie sa ľudia hojne pozerajú, ale aký televízny a filmový divák ste Vy?

Rozhodne náročný a to tak, že veľmi. Ja milujem veľa filmov, ktoré vznikli pred deväťdesiatymi rokmi. Mám pocit, že majú neuveriteľne prepracované scenáre, na plátne vedeli zachytiť milión malých detailov, ktoré na prvú dobrú nevnímam, a naopak si ich všímam, až keď to vidím druhýkrát, tretíkrát alebo štvrtýkrát. Väčšina tých klasických českých komédií, od Vorlíčka s Macourkom, Zdeňka Podskalského, Oldřicha Lipského alebo Svěráka a Smoljaka, má neskutočne pekný humor a veľa detailov, ktoré ma ako diváka veľmi bavia. Raz za čas zájdeme do kina na niečo naozaj veľké, veľmi ma bavila Lady Gaga v Klane Gucci, tiež som si veľmi rád pozrel novú verziu West Side Story od Stevena Spielberga.

Odporučili by ste našim čitateľom nejaký Váš obľúbený film či seriál?

So seriálom, ak to nebude vyložene nejaký klasický, veľmi nepomôžem, aj keď sa mi páčila séria o Černobyle pre svoj dramatický presah. Rád som si pozrel posledný diel Indiana Jonesa, bavila ma Cruella od Walta Disneyho alebo Vianočný príbeh z českých luhov a hájov.

Pozeráte sa spätne na Vaše relácie?

Pozerám sa na Peče celá země, aby som sa poučil z vlastných chýb, zistil som, čo funguje, a čoho sa vyvarovať. Na Buchty po ránu už menej a napríklad som nevidel jediný diel StarDance. Ja to mám v sebe vo vnútri uložené navždy a nemám potrebu sa na seba pozerať. Mám to naozaj skôr ako študijný materiál. A v tom mi pomáhajú aj ľudia, ktorí ma sledujú napríklad na sociálnych sieťach, na Instagrame. Tí mi poskytujú celkom relevantnú spätnú väzbu, a ja si ju samozrejme považujem.

 


Josef Maršálek (* 3. apríla 1982)

Lásku k pečeniu získal už v detstve vďaka svojim babičkám a tetám. Počas diaľkového štúdia vysokej školy hotelovej začal pracovať v zahraničí, najprv v anglickom Bathe, ku koncu štúdií potom v londýnskom obchodnom dome Harrods. Tam pracoval sedem rokov, postupne získal ocenenie kuchár roka aj manažér roka. Jeho dezerty odoberala aj britská kráľovská rodina. Rok tiež strávil v Indii. Diváci ho mohli vidieť v reláciách Peče celá země v úlohe porotcu alebo v relácii Buchty po ránu. V roku 2023 sa zúčastnil súťaže StarDance.

Rozhovor
Foto ČT

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC