Rozhovor s Ryanom Goslingom

Nemám pocit, že by som robil niečo proti svojmu presvedčeniu

Nemám pocit, že by som robil niečo proti svojmu presvedčeniu

La La Land je film, do ktorého sa zbláznil celý svet. Najprv vyšli pochvalné recenzie, tie následne potvrdili aj nominácie na Oscara. Film s Ryanom Goslingom, ktorý nám nedávno poskytol rozhovor, získal nominácií dokonca 14, čo sa doteraz podarilo iba filmom Titanic (1997) a All About Eve (1950).

Gratulujeme ku Zlatému glóbusu! Dostali ste ho právom za úlohu v La La Lande.

Ďakujem. Je to skvelý, úžasný pocit. Práca na tom filme ma stála veľa úsilia, ale zároveň ma naozaj tešila. Natáčali sme v Los Angeles, mojom milovanom meste, a navyše sa tam zišlo veľa výnimočných, talentovaných ľudí a každý z nich zo seba vydal skutočne to najlepšie. Ideálna spolupráca a k tomu výborný film.

Ako ste tú rolu získali?

Všetko začalo stretnutím s Damienom (Chazelle, režisérom filmu La La Land) v reštaurácii blízko môjho domu. Zoznámili nás dvaja producenti: Marc Platt, s ktorým som pracoval na filme Drive, a David Lancaster, ktorý sa tiež podieľal na natáčaní Drive, a navyše stojí za úspechom Whiplash. Jedného dňa povedali: „Vy dvaja sa jednoducho musíte spoznať.“ Veľmi dlho sme sa rozprávali o filmoch. Damien kinematografiu miluje a má v sebe nákazlivé nadšenie, ktoré prenáša na všetkých okolo. Povedal mi vtedy, že by chcel točiť také filmy, ktoré by sa mu páčili ako divákovi. Zveril sa mi tiež, že sníva o natočení muzikálu. Nepúšťali sme sa vtedy do ničoho konkrétneho. Povedal som mu, že ak bude mať nejaký nápad na pesničky, rád si ich vypočujem. Čoskoro nato mi e-mailom poslal hlavný hudobný motív filmu. Tá melódia ma očarila a pomyslel som si: Pre takú hudbu stojí za to stráviť tri mesiace učením sa na klavír! Za ten čas som tú pesničku hral toľkokrát, že to ani nespočítam. A stále sa mi páči. Aj teraz, keď vidím hotový film, dojíma ma rovnako ako prvýkrát. V tom tkvie sila hudby. Bez nej by La La Land nevznikol.

Pochopila som dobre, že v hudobných scénach skutočne hráte na klavír?

Áno, som to naozaj ja.

Začínali ste sa učiť úplne od nuly?

Áno. Vždy som sa chcel naučiť hrať na klavír, ale nikdy to nevyšlo. Doma sme nemali ani piano, takže som nemal príležitosť zžiť sa s klaviatúrou. V prípade La La Landu spočíval ďalší problém v tom, že hrdina hrá špecifickým spôsobom, a to jazzovým štýlom, ktorý má svoje veľmi konkrétne požiadavky. Keby mi niekto niekedy povedal, že sa budem učiť hrať jazz a bude ma to tešiť, neveril by som mu. A pritom sa také veci stávajú. Mal som výborného učiteľa a pod jeho vedením tie tri mesiace rýchlo ubehli.

Premýšľali ste pri nakrúcaní filmu o tom, koľko ste sám museli venovať tomu, aby ste sa ocitli tam, kde ste teraz?

Mal som veľké šťastie, hlavne v porovnaní s hrdinom La La Landu. Sebastian je niekto úplne iný ako ja. Je to fanatik, ktorý si nepripúšťa myšlienky na kompromis a barličky. Má pocit poslania, chce zachrániť jazz pred zhubnými vplyvmi súčasnej doby. Sám sa dostáva pod ohromný tlak – ja by som to tak proste nezvládol. Som rád, že som tam, kde som. Nemám pocit, že by som kedykoľvek robil niečo proti svojmu presvedčeniu. Samozrejme že som mal aj horšie chvíle, ale v konečnom dôsledku mi nakoniec prospeli. Občas je dokonca lepšie, keď sa niečo nepodarí, pretože to človeka učí pokore a kritickému pohľadu na seba.

Je potrebné sa neustále rozvíjať, ísť vpred. Inak človek stojí na mieste

Na klavír už som sa pýtala. A čo tanec?

Jediný štýl, ktorý som sa kedykoľvek predtým učil, bol hiphopový tanec z 90. rokov – a to nie je úplne to isté ako tradičné stepovanie. Ale našťastie som mal veľmi trpezlivých učiteľov. Školila ma úžasná choreografka Mandy Moore, ktorá každodenne pracuje v StarDance, takže vie pracovať s takými nevybrúsenými diamantmi. Z každého dokáže urobiť tanečníka. Naozaj neviem, čo by sme si bez nej počali.

Ako ste točili tú scénu medzi hviezdami?

Naozaj sme sa naučili lietať. (smiech) A nikto nás za to nepochválil. To sú dnes ľudia…

Hovorili ste, že ste boli rád, že sa La La Land točil v Los Angeles. Čo sa Vám na tom meste tak páči?

Je to môj domov. Strávil som tu viac času než kdekoľvek inde. Samozrejme som a navždy zostanem Kanaďanom, to sa nikdy nezmení. Nevedel by som sa zriecť Kanady a zabudnúť na ňu. Ale Los Angeles je jedinečné filmové mesto. Neustále ma niečím prekvapuje. Stále ho znova a znova objavujem. Preto som rád, že mám takú prácu, ktorá mi umožňuje spoznávať čím ďalej zaujímavejšie tváre tejto metropoly. Čím dlhšie tu bývam, tým viac ma fascinuje. To miesto je tiež výnimočné tým, že sem prichádza veľa ľudí so svojimi snami. Veria, že práve Los Angeles bude schopné ich splniť. Úplne ako by to mesto malo čarovnú moc. Občas sa zdá, že tých ľudí vedie ich osud, občas sa však ukazuje, že sa ženú za nereálnymi preludmi. Ale vytvárajú fantastickú energiu, ktorá je tu cítiť každý deň.

La La Land nie je len o speve a tanci. V tom filme nájdeme aj horké a smutné scény neúspechu a rozčarovania. Ukazuje sa, že honba za slávou má neraz vysokú cenu. Máte podobné skúsenosti?

Samozrejme. Pred začatím nakrúcania sme všetci spomínali na rôzne hrozné chvíle na castingoch a skúšobných natáčaniach. Vo filme je chvíľa, kedy sa Emma (Stone) zúčastňuje konkurzu, na ktorom jej veľmi záleží. A pri jej vystúpení niekto vstúpi do miestnosti a preruší ju, pretože sa ukáže, že režisér má naliehavý telefonát. Presne toto sa mi stalo. Rozprával som to Damienovi a on sa rozhodol pripísať to do scenára. Myslím, že každý herec by vám mohol rozprávať o podobných zážitkoch. Podstatná vec, ktorú si nie každý uvedomuje, je to, že v našej profesii sú všetky neúspechy osobné. Prehrávate nielen ako umelec, ale aj ako človek. Jasne, môžete povedať, že nevydarený casting nie je nič v porovnaní s drámou chirurga, ktorému na operačnom stole zomiera pacient. Lenže toto pokorenie naozaj bolí ako máločo. Obzvlášť v súvislosti s vedomím, že za tento neúspech človek môže obviňovať len sám seba.

Ste voči sebe kritický?

Veľmi. Dokonca viac než voči ostatným. V mojom povolaní je to nevyhnutné. Je potrebné sa neustále rozvíjať, ísť vpred. Inak človek stojí na mieste.

To Vám určite nehrozí. Posledné roky ste mali veľmi vydarené. Teraz už si Vás nikto nepletie s Ryanom Reynoldsom?

No, divili by ste sa, ako často sa mi to stáva. Na tom sa nič nezmenilo.


Ryan Gosling (* 12. novembra 1980, herec)

Ryan Thomas Gosling sa narodil v kanadskom meste London v provincii Ontario. Svoju kariéru začal v detskom programe Mickey Mouse Club, potom sa objavil v niekoľkých televíznych seriáloch. Do širšieho povedomia divákov sa dostal v roku 2004 vďaka romantickej dráme Zápisník jednej lásky. Odvtedy nakrútil viac ako desiatku filmov, napríklad Deň zrady, Drive či Ostrí chlapci, na konte má dve nominácie na Oscara, za rolu v muzikáli La La Land získal Zlatý glóbus. Žije s herečkou Evou Mendes, s ktorou má dve dcéry.


Yola Czaderska-Hayek

Je známá jako první dáma Polska z Hollywoodu. Je protřelou zahraniční zpravodajkou, autorkou mnoha knih o Hollywoodu a zároveň členkou prestižní Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, organizace, která uděluje slavné Zlaté glóby.

Rozhovor
Foto CinemArt

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC