Rozhovor s speváčkou a herečkou Olgou Lounovou

Mám v živote veľké šťastie na ľudí

Rozhovor s českou speváčkou a herečkou Olgou Lounovou

Olga Lounová pôsobí na divadelných doskách v rade muzikálov, ako speváčka má za sebou úspešné hity aj koncertné turné plné akrobatického tanca a zahrala si aj v rôznych filmoch a seriáloch. Čo ju napĺňa najviac a ako prežíva dobu, ktorá nepraje živej kultúre?

Začnime pri Vašom štúdiu. Najskôr ste dokončili pedagogickú fakultu v Liberci a až potom ste získali absolutórium na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe v odbore muzikál, ktorý združuje spev, herectvo a tanec. Kedy nastal ten zlom, pri ktorom ste sa rozhodli, že budete spievať, hrať a tancovať?

Ja som chcela ísť na konzervatórium už v pätnástich rokoch, ale po dohovore s rodičmi som si povedala, že radšej vyštudujem niečo poriadne. A pretože som si nebola istá čo, tak som išla na gympeľ. Po ňom som chcela študovať ekológiu, tak som sa prihlásila do Ústí nad Labem a dostala som sa na odbor životné prostredie. Keď som ale videla rozvrh plný matematiky, fyziky, chémie, a naopak málo biológie, kvôli ktorej som tam išla, tak som ešte narýchlo cez prázdniny urobila prijímačky na pedagogickú fakultu. Hudbe som sa venovala priebežne ako koníčku. V tom čase som mala dve kapely a začínala som hrať krovie v divadle.

Keby to bývalo nevyšlo, boli by ste teda učiteľkou, alebo niečím iným?

Asi by som bola pani učiteľka.

Na začiatku svojej kariéry ste spievali v niekoľkých kapelách. Kedy prišiel prelomový okamih, ktorý naštartoval Vašu kariéru? Bola to, dnes už povestná, Láska v housce?

U mňa bolo veľmi zaujímavé to, že som rozbehla niekoľko kariér súčasne. Nielenže som spievala s kapelami, ale tiež som začala hrať krovie vo filmoch a v divadle. Do toho som študovala grafiku, jednoducho som robila všetko, čo sa motalo okolo umenia.

Okrem spevu sa tiež venujete herectvu snáď vo všetkých jeho podobách. Čo Vás baví najviac? Filmy, seriály, alebo snáď spev a muzikály?

Mňa najviac baví hudba. Koncerty aj tvorba. Skladanie je ako zvláštna forma mágie. Ale herectvo milujem tiež. Filmy. To je kúzlo samo o sebe. Dokáže vás to vtiahnuť a prežijete na chvíľu iný svet. Keby som mohla, tak by som si priala natočiť ešte pár filmov. A môj najväčší sen je zohnať peniaze na hudobnú rozprávku, ktorú sme napísali. Bohužiaľ si ale myslím, že s peniazmi na umenie to v najbližšom čase bude veľmi zložité.

K čomu zamierite, keď si chcete oddýchnuť? Je to čítanie, filmy, hudba, meditácia…? 

Ja si ľahnem do vane a pozerám sa do sviečky a peny. Alebo spím. To je najbrutálnejšia forma relaxu. Inak samozrejme milujem filmy a dokumenty. Áno, sledovanie dokumentov je asi moja úplne najobľúbenejšia odpočinková činnosť.

Vo svojom živote ste stretli určite mnoho inšpiratívnych osobností. Stretnutie s kým si naozaj vážite? Prečo? Ako Vás zmenilo?

Bože ja mám také šťastie na ľudí! Najviac ma inšpirovala určite moja celá rodina, ale každá kamarátka, spolupracovník či partner vo mne vždy niečo zanechali. Z osobností určite úžasný Karel Svoboda a Karel Gott, od neho som sa naučila, čo jeho naučil Louis Armstrong po svojom koncerte v Prahe v roku 1965, a to podpisovať sa po vystúpení do posledného fanúšika. Zo svetových osobností v minulosti Donnie Yen a v súčasnosti Jaromír Jágr, Dášenka Havlová, Karel Janeček, Lilia atď. 

Ako sa Vám darí zvládať náročnú dobu pandémie a lockdownov? Čo by ste čitateľom odporučili, čo Vám pomáha nebáť sa budúcnosti?

Musím povedať, že udržať produktivitu je teraz aj u normálne produktívneho človeka naozaj zložité, ale snažím sa aspoň trochu držať tempo. Rozhodne by som všetkým odporučila online vzdelávanie, online kurzy, je to pohodlné z domu a človek sa aspoň niečo naučí. A pokiaľ nemáte záujem priamo o nejaký online kurz, tak na YouTube sa podľa rôznych návodov naučíte takmer čokoľvek. Od strihania videí po varenie a položenie podlahy. A nemusíte sa len niečo učiť, môžete si pokojne aj zacvičiť. 

Na čo sa teraz najviac tešíte? Máte nejaké projekty, ktorým nebol čas vdýchnuť život a teraz konečne je? Odkiaľ od Vás tento rok budeme počuť?

Pravidelne z Impulzu. A určite si pozrite film Gump! Inak z YouTube v nových klipoch a na Spotify. Na budúci rok sa tiež chystám s MRG Racing Team a podporou Gaia Superfood vyraziť na Dakar. Je to pre mňa vlastne celoživotný sen, takže urobíme všetko preto, aby sme sa ho v tomto zložitom čase mohli zúčastniť.

Keby ste mohli mať tri priania, aké by to boli?

Veľkú zdravú rodinu a detičky, Grammy, Dakar.

 


Olga Lounová (* 7. marca 1981, speváčka, herečka)

Olga Lounová vyštudovala pedagogickú fakultu v Liberci a Konzervatórium Jaroslava Ježka v Prahe. Jej spevácku kariéru odštartoval v roku 2010 úspešný singel Láska v housce s Xindlom X a štúdiový album Rotující nebe z roku 2011. V divadlách Hybernia a Broadway pôsobila v rade muzikálov, na obrazovkách zase napríklad v seriáli Vyprávěj. Okrem všetkých umeleckých aktivít je aj profesionálnou jazdkyňou rallye. V súčasnosti pracuje predovšetkým na novom hudobnom albume.

Rozhovor
Foto Archív Olgy Lounovej

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC