Pre deti

Americký chvostík

Animovaná rozprávka Americký chvostík

Občas sa každý z nás na chvíľu stratí. Ale je rozdiel, či sa zabehne malý drobec v nákupáku, alebo sa malý myšiak ocitne sám v New Yorku.

Myšiak Fievel z animáku Americký chvostík žije so svojou rodinou v ruskej dedine. V ich myšacom byte je im celkom dobre. Jediné, čo ich trápi, sú mačky, ktoré si na malých myšacích obyvateľov neustále brúsia zuby. Keď jednu noc všetky myšie rodiny prídu o strechu nad hlavou, rozhodne sa Fievelov otec, že všetci odídu do Ameriky. Ako rád hovorí: „V Amerike žiadne mačky nie sú, na betón!“ A tak sa začína dobrodružná aj napínavá cesta za myšacím americkým snom. Fievel s rodinou prekoná všetky cestovné útrapy, vrátane cesty loďou cez oceán, ale tesne pred New Yorkom sa ich cesty rozdelia. A tak sa v cudzom veľkomeste ocitne myšací chlapec sám. Fievel sa ale nikdy nevzdáva a rozhodne sa svoju rodinu nájsť. Nie je to nič jednoduché, mesto je plné podvodníkov a taktiež mačiek! Našťastie aj v New Yorku žije pár dobráckych myšiakov, ktorí mu pomôžu nájsť mamu s otcom i súrodencov. Ale chvíľu to trvá a občas je Fievelov príbeh poriadne napínavý.

Láskavý animák

Americký chvostík patrí k rozprávkovým klasikám konca 80. rokov, ako svojou animáciou, tak príbehom pretkaným pesničkami a množstvom dobrodružstiev. Zároveň je to pripomienka nespočetného množstva ciest prisťahovalcov do Ameriky, ktorí to vtedy nemali jednoduché. Trošku naivný, ale roztomilý Fievel nakoniec samozrejme všetko zvládne, ale občas je jeho príbeh dosť napínavý a malí diváci mu budú musieť držať palce, aby nepadol do pazúrov ľstivým kocúrom. 

Americký chvostík

Pre deti
Hodnotenie FDB 69,3 %
Foto Cinemax

Réžia Don Bluth

Dĺžka 77 min.

Rok 1986

Cinemax sobota 29. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC