Film / seriál

Bojíte sa radi?

Zvrhlosť – brazílsky kriminálny thriller

Thriller inšpirovaný prípadom tzv. „nekrofilných bratov“, ktorý sa odohral v Brazílii 90. rokov. Brutálne vraždy žien, ktoré boli po smrti znásilnené, privádzajú do oblasti Serra dos Orgaos elitného vyšetrovateľa Tea. S postupujúcim pátraním v ňom narastajú pochybnosti o vine podozrivých.

Zvrhlosť je v najlepšom slova zmysle drsný thriller o sériových vrahoch ako vystrihnutých z románov Jamesa Pattersona. S tým rozdielom, že tentoraz nejde len o obyčajnú fikciu, ale scenáristi Lucas Paraizo a Rita Glória Curvo sa inšpirovali reálnymi udalosťami a ľuďmi. Stále sa budeme pohybovať v blízkosti brazílskej metropoly Rio, ale na druhej strane hôr. Dedinčania tu žijú v úplne inom svete ako obyvatelia kozmopolitického Ria. Napriek tomu sa aj na ich území darí kriminalite a musí zasahovať tzv. BOPE – brazílska elitná policajná jednotka.

Môže to byť realita?

Na desivé prípady zavraždených žien si nemusíte spomínať, ale Brazíliu vo svojej dobe naozaj desili. Filmová verzia všetko sleduje z pohľadu vyšetrovateľa Tea (Renato Góes). Ten sa tak trochu potrebuje vykúpiť, pretože je zodpovedný za smrť nevinného civilistu počas inej operácie. Jeho kapitán mu sľúbi, že incident zametie pod koberec, ak sa mu podarí zajať bratov Inácia a Matiasa, ktorí zavraždili už tucet žien a následne znesvätili ich telá. Teo má trochu výhodu, pretože vraždy sa odohrávajú v horách, ktoré veľmi dobre pozná. Vyrastal v nich, ale bohužiaľ sa s rodinou a priateľmi nerozišiel práve v dobrom.

Diabol si vybral našu komunitu, aby nám ukázal peklo.
Keď Teo začne vyšetrovanie, okamžite sa ukáže, že vina jedného z bratov je nepopierateľná, je to jednoducho šialenec a sadista. V prípade druhého už všetko také jednoznačné nie je. Lenže vyšetrovanie do určitej miery komplikujú výpovede miestnych, ktoré nie sú založené ani tak na faktoch, ale na ich predsudkoch, rasistických odsudkoch, domnienkach a strachu. A tak treba hľadať jasné dôkazy, pretože Teo nechce dopustiť lynč, ale snaží sa nájsť pravdu, nech už bude akákoľvek.

Aj keď Zvrhlosť obsahuje niektoré veľmi desivé scény, takže si na svoje prídu fanúšikovia thrillerov, ale aj hororov, veľká časť násilností zostáva v náznaku mimo obrazovky. V skutočnosti film zachytáva veľmi veľa úchvatných prírodných scenérií, ktoré sú v priamom kontraste s hlavným dejom. Kameraman Azul Serra dokázal však oboje majstrovsky spojiť, takže atmosféra filmu zostáva po celý čas mrazivo zlovestná. A pokiaľ tento prípad vrážd nepoznáte, určite si o ňom nič pred pozretím nezisťujte. Mrazivá atmosféra a napínavé pátranie si potom vychutnáte oveľa lepšie až do poslednej minúty.

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Marcos Prado

Obsadenie Renato Góes, Amanda Grimaldi, Flavio Bauraqui, Juliana Schalch, Cláudia Assunção

Cinemax2 nedeľa 17. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC