Film / seriál

Viscontiho nádherná prázdnota

Viscontiho nádherná prázdnota

Drámu v pravom slova zmysle predstavuje posledný natočený film legendárneho talianskeho režiséra Luchina Viscontiho Nevinný.

Keď klasik spracováva klasika, môže z toho vzísť buď nudná znáška klišé, alebo geniálne dielo. Viscontimu sa podarila, ako inak, tá druhá možnosť. Dráma o spaľujúcej vášni aj žiarlivosti sa odohráva na sklonku 19. storočia v prostredí talianskej smotánky. V pompéznych kulisách šľachtických sídiel a v honosných róbach sa stretávajú úplne prázdni ľudia. Tento film je dokonalým obrazom úpadku tzv. najvyšších spoločenských vrstiev presne v duchu literárnej predlohy, ktorú napísal Gabriele d'Annunzio.

Nevinný predstavuje zdanlivo minimalistický film, aspoň čo sa deja týka. Základom všetkého sú milostné pletky a jedno manželstvo. Napriek tomu sa Viscontimu podarilo vytvoriť univerzálny príbeh, ktorý je založený na detailoch, na okamihoch, ale to všetko rozhoduje o ľudskom živote.

Hlavný hrdina Tullio (Giancarlo Giannini) je dokonalou ukážkou vysoko postaveného muža v dobe dekadencie konca 19. storočia. Je bohatý, urastený, arogantný, sebavedomý a krutý. Má krásnu ženu Giulianu (Laura Antonelli), ktorú kedysi naozaj miloval, ale po rokoch manželstva dáva prednosť iným dámam. Svojimi záletmi sa nijako netají, naopak, milenky z neho robia ešte atraktívnejšieho muža. Ale nie pre všetkých platí rovnaký meter. On sa môže beztrestne zapliesť s ešte stále mladou a očarujúcou Teresou (Jennifer O'Neill), ovdovenou grófkou, ktorá sa rovnako ako on utápa v sebaľútosti a sebadeštrukcii. K zvratu však dochádza, keď Tullio zistí, že jeho manželka má vzťah s mladým spisovateľom. V tú chvíľu s ním začnú triasť emócie – chvíľu žiarli, chvíľu svoju ženu bezmedzne opäť miluje. Dokonca Giuliane ponúkne, že na všetko zabudne, keď bude zase znovu jeho. Lenže ona je tehotná a samozrejme nie so svojím zákonným manželom...

Prekvapivé na tomto filme je tiež to, že sa Visconti, ako známy neorealista, vydal cestou úplne klasického rozprávania. Nepotrebuje žiadne razantné predely, neodbieha od hlavnej dejovej linky, proste chronologicky rozpráva tragický príbeh obrovskej lásky, alebo možno skôr nenávisti. Tým, čo vytvára celkovú atmosféru, čo charakterizuje všetky postavy, nie sú v dôsledku ich činy, ale to, ako vyzerajú. Snáď aj kostýmy, u dám s ostrými pásmi a slnečníkmi, napovedajú, o koho sa jedná, nakoľko je takýto človek zviazaný konvenciami, či je schopný nejakého citu.

Nevinný je jednoducho vrcholným dielom, jedným z najkrajších Viscontiho filmov, ktorý vás očarí svojou pompéznou výpravou. K celkovému úspechu filmu samozrejme prispel veľkou mierou tiež Giannini, ktorý tu konečne vystúpil zo škatuľky komika a plne sa položil do postavy rozorvaného aristokrata. Ten, zahrnutý bohatstvom, vlastne nevie, akým mužom v skutočnosti je. Veľký film v réžii veľkého režiséra ꞊ veľkolepý zážitok.

Zaujímavosť

Visconti pôvodne chcel, aby sa hlavných úloh ujali Alain Delon a Romy Schneider. Ale Delon bol viazaný zmluvou inde a milión dolárov, ktoré by pri odstúpení od zmluvy zaplatil, mu talianska produkcia vyplatiť nemohla. Schneider bola vtedy navyše tehotná, takže Visconti nakoniec vybral Lauru Antonelli a vtedy málo známeho Giancarla Gianniniho.

Nevinný

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Luchino Visconti

Scénár Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico

Obsadenie Giancarlo Giannini, Laura Antonelli, Jennifer O'Neill, Rina Morelli, Marc Porel, Marie Dubois, Alessandra Vazzoler

Dĺžka 112 min.

Rok 1976

Cinemax utorok 25. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC