Film / seriál

Vesmírni „borci“

Sci-fi komédia Galaxy Quest

Riešiť i medzigalaktické konflikty v bezpečí kulís filmového štúdia je pohoda. Čo keď sa ale z kulís stane realita?

Skvelá komédia Galaxy Quest parodujúca nielen slávny seriál Star Trek tento scenár bravúrne spracováva. Partia hercov, ktorí vo svojich rolách vždy všetko s prehľadom vyriešia, dostane nečakanú príležitosť preukázať svoju odvahu pri stretnutí s naozajstnými mimozemšťanmi v skutočnom vesmíre. Je jasné, že z hrdinov sa stávajú strachopudi a jediné, na čom im záleží, sú oni sami. Pri sledovaní boja excentrických hercov s votrelcami z vesmíru pôjdete do kolien, hlavne vďaka geniálnym výkonom Sigourney Weaver a Alana Rickmana.

Šialení Trekkies

Galaxy Quest možno nie je až tak ďaleko od predstáv zarytých fanúšikov sci-fi, ktorí sa stretávajú na najrôznejších „conoch“ po celom svete. Prezlečú sa za svojich hrdinov, sledujú najlepšie epizódy obľúbených seriálov a sérií, zúčastňujú sa najrôznejších búrz, a to všetko v kulisách ich obľúbeného programu. V podobných kulisách aj oblekoch tiež už roky hrajú televízne hviezdičky, keď sa stane niečo neuveriteľné. Mimozemšťania, ktorí zachytili vysielanie ich programu vo vesmíre, ho považujú za reálny a rovno „skuknú“ všetky série, pretože ich považujú za reálne historické dokumenty. Rozhodnú sa preto posádku pozemských superhrdinov dopraviť do svojej kozmickej lode a aby ich príliš nevyľakali, postavia im dokonalú repliku prostredia podľa ich seriálu. Herci tak najskôr netušia, kde sú, dokonca jeden vyhlási ohromene: „Zvyčajne je to len niečo z kartónu v niečej garáži.“ Keďže si myslí, že je na nejakom „cone“.

A tak sa rozbehne bláznivá jazda vesmírom, na ktorej úspechu závisí nielen osud Zeme, ale aj celej rasy mimozemšťanov. Samozrejme je Galaxy Quest plné nespočetného množstva alúzií na legendárny Star Trek, ale zároveň celý príbeh obstojí sám o sebe, takže sa pri ňom pobaví aj divák klingonštinou nedotknutý.

Obrovskú zásluhu na úspechu tejto komédie má herecké obsadenie. Neplatí totiž, že do zdanlivo primitívnych filmov nepotrebujete veľkých hercov. Naopak, ak chcete natočiť skvelú komédiu, musíte mať hereckých machrov. A hviezdnych mien je tu požehnane – dámskej časti kraľuje Sigourney Weaver, vedľa nej exceluje so svojím ľadovým výrazom Alan Rickman a svoj komediálny talent opäť skvele zúročuje Tim Allen, ale neprehliadnuteľní sú aj Tony Shalhoub a Sam Rockwell.

Galaxy Quest je neskutočná jazda, pri ktorej hlavný tvorivý trojlístok, režiséra Deana Parisota a scenáristov Roberta Gordona s Davidom Howardom, budete podozrievať z nadmerného užívania omamných látok, ale baviť sa budete kráľovsky.

Galaxy Quest

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Dean Parisot

Scénár Robert Gordon, David Howard

Obsadenie Tim Allen, Alan Rickman, Sigourney Weaver, Tony Shalhoub, Sam Rockwell, Daryl Chill Mitchell, Enrico Colantoni

Dĺžka 102 min.

Rok 1999

Cinemax utorok 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC