Film / seriál

V 17 nie je život ľahký

V 17 nie je život ľahký

The Edge of Seventeen je ďalším z  filmov pre teenagerov, pri ktorých sa zaiste pobavia aj dospelí, a  to nielen vďaka hviezdnemu výkonu zatrpknutého učiteľa zo strednej školy pána Brunera, ktorého stvárnil Woody Harrelson.

Mladá vychádzajúca hviezda, herečka a  speváčka Hailey Steinfeld, ktorá vo filme stvárnila hlavnú úlohu, sedemnásťročnú Nadine, zaujme svojím nevšedným vzhľadom a  prejavom. Mladých film nadchne pre svoju aktuálnosť a  staršie ročníky si s  úsmevom spomenú na svoje teľacie roky. Myslíte si, že mladá Američanka žijúca so svojou matkou, starším bratom a  navštevujúca miestnu strednú školu nemá žiadne starosti a  celý jej život sa točí len okolo toho, ako sa dostať na vysokú školu? Tak to sa mýlite.

Nadine sa už od malička so svojím bratom (Blake Jenner) príliš neznesie. Každý z  nich je iný, každý z  nich má iné priority a  inak nastavený systém hodnôt. Príliš nevychádza ani so svojou matkou (Kyra Sedgwick), ktorá je v  Nadininých očiach iba neustále veľmi dramatická a  tiež veľmi predvídateľná. Jedinými spojencami sú jej otec a  jej najlepšia kamarátka Krista (Haley Lu Richardson), s  ktorou sa stretne vo veku trinástich rokov v  škole. Krátko na to však jej otec umiera, a  tak jediné dobré, čo  v Nadininom živote zostane, je práve Krista. Jedného dňa sa však Nadinin brat rozhodne v  dome usporiadať večierok, na ktorom sa obe dievčatá opijú. Nadine nakoniec únavou zaspí a  keď sa zobudí, ide hľadať Kristu.

Tú však nájde v  posteli so svojím bratom. Nadine sa rúca svet, nakoniec totiž nejde len o  jednorazový románik, ale jej brat sa rozhodne s  jej najlepšou kamarátkou chodiť. To im Nadine nedokáže odpustiť a  cíti, že ju všetci zradili. Okrem toho sa na scéne objaví starší študent, Nick Mossman (Alexander Calvert), ktorého síce stretla zatiaľ len raz, ale stihla sa do neho zamilovať. Do Nadine je ale zamilovaný jej spolužiak Erwin Kim (Hayden Szeto). A situácia plná nedorozumení, milostných nádejí aj sklamaní sa môže začať rozpletať.

S  učiteľom pánom Brunerom sa stretávame vo chvíli, keď k  nemu do triedy cez voľnú hodinu príde zúfalá Nadine a  sucho mu oznámi, že sa chce zabiť. Pán Bruner má s  Nadine naviazaný priateľský vzťah, ktorý sa ale stále pohybuje v  rovine učiteľ–žiak. Je jej oporou, a  hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, na Nadine mu záleží a  vždy sa jej snaží v  jej trápeniach pomôcť. A  rovnako tak ako on, aj vy si počas filmu uvedomíte, že vám na osude hlavnej hrdinky záleží, a  budete napäto sledovať jej cestu k  nájdeniu lásky, priateľstva i  seba samej.

Teenager v ťažkostiach

Juno: Nezrelá na dieťa

Šestnásťročná študentka strednej školy Juno zistí, že je tehotná so svojím rovnako starým spolužiakom. Najskôr sa so svojím stavom zverí iba svoje najlepšej kamarátke. Juno sa rozhodne pre potrat, ale pred klinikou stretáva svoju známu zo školy, ktorá je silne veriaca a  potrat jej vyhovorí. A  tak je na čase so stavom vecí oboznámiť rodičov, otca dieťaťa a  jeho rodičov. Juno sa rozhodne, že dieťa zverí po pôrode na adopciu mladému páru, ktorý túži po dieťati, ale sami ho nemôžu mať. Juno ale počas tehotenstva zažíva mnoho situácií, ktoré si jej rovesníci ani nevedia predstaviť. Bude to mať vplyv na jej rozhodnutie?

10 vecí, ktoré na tebe nenávidím

Sestry Stratfordové by nemohli byť rozdielnejšie. Mladšia Bianca je kráľovnou školy, ktorú všetci zbožňujú, zatiaľ čo staršia Kat je uzavretá a  nemá príliš mnoho priateľov, pretože je hádavá, často jedovatá a  neústupná. Bianca by už rada randila, ale ich otec stanovil pravidlo, že na rande musí začať chodiť najskôr staršia sestra, až potom bude môcť aj tá mladšia. Kat ale nechce o  žiadnom rande ani počuť, a  ta  s  ňou má Bianca plné ruky práce. Podarí sa jej však nemožné – nájde podobne protivného mladíka. Títo dvaja by si predsa mohli padnúť do oka.

Protivné baby

Cady sa v  pätnástich rokoch vracia s  rodičmi do Ameriky z Afriky, kde žila spolu s matkou aj otco v  džungli. Jej rodičia sú totiž zoológovia, ktorí sem zamierili študovať miestnu faunu. Cady sa musí prispôsobiť nielen tvrdému životu v  meste, ale dokonca aj ešte tvrdšiemu životu na americkej strednej škole.

The Edge of Seventeen

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,8 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Kelly Fremon

Scénár Kelly Fremon Craig

Obsadenie Hailee Steinfeld, Haley Lu Richardson, Blake Jenner, Kyra Sedgwick, Woody Harrelson, Hayden Szeto, Alexander Calvert

Dĺžka 102 min.

Rok 2016

Cinemax pondelok 18. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC