Film / seriál

Úsvit upírov

Úsvit upírov

Móda upírskych príbehov zďaleka nie je záležitosťou posledných niekoľkých rokov. S podareným krvákom prišlo duo Robert Rodriguez a Quentin Tarantino napríklad v roku 1996.

Gangsterskí bratia ako sa patrí, Seth a Richie Geckovci, si chceli trochu vylepšiť rozpočet vylúpením banky. Lúpež bola úspešná, všetko bežalo ako po masle a vzali si so sebou aj poistku, vyľakanú rukojemníčku Gloriu. Potom už zostávalo len dostať sa do Mexika. Lenže Richie zostal na chvíľu s Gloriou sám... Jednoduchá práca sa začína komplikovať, ale to najhoršie Geckovcov ešte len čaká. Síce už majú nových rukojemníkov, pastorskú rodinku, ale až v mexickom bare Titty Twister uvidíme, ako veľmi sú oddaní svojmu Pánovi. Miestni štamgasti totiž nie sú len tak nejakí opilci...

Film Od súmraku do úsvitu je trochu ako kentaurus, zložený z dvoch polovíc – prvá časť je vlastne klasická gangsterka a druhá zas upírčina ako vyšitá. Žiadny prechod, proste skočíte rovnými nohami z jedného do druhého. Fanúšikov Quentina Tarantina poteší hlavne začiatok, kde budú počuť presne tie typy dialógov, na aké boli zvyknutí z legendárneho Pulp Fiction. Nasledujúce pasáže už sú absurdným masakrom plným sekania hláv a krucifixov. Diváci sa pri fandení postavám väčšinou delia na pištoľníkov, alebo upírov, tak či tak si tento film rozhodne zapamätáte.

Bratia Seth (George Clooney) a Richie (Quentin Tarantino) sú čudáci, blázni, vyšinutci, jednoducho postavy, ktoré môže vymyslieť jedine Tarantino. Brilantne napísané dialógy plné absurdít aj geniálnych doslovností vás budú baviť počas celého filmu, aj keď s pribúdajúcou stopážou postupne rednú. Rodriguez sa ako režisér presadil hlavne v násilníckych scénach, či už v tej úvodnej, kedy bratia zastrelia predavača v obchode, alebo v záverečnej sekvencii v bare Titty Twister. Scény nie sú vôbec realistické, ide len o veľmi rýchle prestrihy so striekancami krvi a ďalšími telesnými tekutinami. Všetko samozrejme dovedené ad absurdum, Rodriguezovi ide hlavne o sekanie končatín a vybuchujúce hlavy, pretože z tejto násilnej bizarnosti pramení všetka záverečná komika. Predstavenie pre deti to nie je, ale hororové mrazenie tiež nečakajte, skôr výbuchy smiechu, prípadne zhnusenie. Záleží na tom, či ste pištoľníci, alebo upíri.

Za zmienku tiež stojí výkon Georgea Clooneyho, pre ktorého to bol debut v kasovom trháku. Seth v jeho podaní pôsobí chvíľami úplne normálne, pretože nemá takú výbušnú povahu ako brat. Pokoj a racionalita, s ktorými ku všetkému pristupuje, sú však až desivé. Už tu Clooney odhaľuje svoju najväčšiu hereckú devízu – minimalisticky zahraného tajomného elegána, ktorého ženy milujú a muži sa ním chcú stať. Hoci postava Setha je v tomto asi trochu extrémny príklad...

Bláznivo brutálne predstavenie, balansujúce na hranici geniality a tých najhorších béčok, v tom sa ukrýva sila spojenia Roberta Rodrigueza s Quentinom Tarantinom. A tiež hlavné čaro filmu Od súmraku do úsvitu, ktorý budete buď milovať, alebo nenávidieť. My volíme rozhodne to prvé.

Od súmraku do úsvitu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,2 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Robert Rodriguez

Scénár Quentin Tarantino

Obsadenie Harvey Keitel, George Clooney, Quentin Tarantino, Juliette Lewis, Cheech Marin, Fred Williamson, Salma Hayek

Dĺžka 105 min.

Rok 1995

Cinemax piatok 5. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC