Film / seriál

Úlet

Americká komédia Pripútajte sa, prosím!

Bezpečnostné pásy budete potrebovať aj doma na gauči, inak sa od smiechu zvalíte na zem.

Bláznivá komédia Pripútajte sa, prosím! paroduje snáď všetky známe americké filmy zo sedemdesiatych rokov. A vôbec sa s tým nepapre. Na letisku aj palube lietadla sa tak budú diať naozaj bláznivé veci. Napríklad keď všetkých postihnú žalúdočné ťažkosti alebo keď sa pilotovania lietadla ujme psychicky labilný kapitán. V tomto filme na vás čaká jeden gag za druhým. Navyše v hlavných úlohách sa predstavujú herecké hviezdy, ktoré dovtedy hrali len seriózne úlohy, napríklad Peter Graves alebo Lloyd Bridges. Ak ste sa báli lietať, tak táto komédia vás strachu zaručene zbaví.

V tejto komédii nájdete kus cimrmanovskej absurdity aj švejkovskej doslovnosti

Pripútajte sa, prosím! patrí do ranku komédií, ktoré sú síce veľmi predvídateľné a humor v nich je skôr banálny, napriek tomu sú veľmi zábavné. A dôvodom najčastejšie je, že všetko je banálne a predvídateľné, aké jednoduché. Filmové komédie chcú byť dnes veľmi moderné, radikálne či cynické, lenže potom občas zabudnú byť tiež vtipné. To sa našťastie tomuto filmu nestalo. Takže ak hľadáte nejakú letnú oddychovku, toto je to pravé.

To najlepšie zo 70'

Hlavná tvorivá trojica Jerry Zucker, David Zucker, Jim Abrahams v pozícii scenáristov i režisérov vychádza zo známych amerických filmov. K najvtipnejším patrí asi alúzia na Horúčku sobotňajšej noci (1977), keď jeden z letcov a letuška spomínajú na svoje zoznámenie. Odohralo sa v tanečnom bare a myslím, že za tanečné výkony „letcov“ na pieseň Bee Gees by sa nehanbil ani sám Travolta. Rovnako tak niektoré scény z paluby lietadla parodujú o desať rokov starší dramatický film Letisko. Ak však nepoznáte americké hity zo sedemdesiatych rokov, zúfať nemusíte, aj tak na vás čaká plno zábavy.

Klasika sú hyperbolizované scény – hysterická cestujúca dostane najskôr facku, potom viac faciek a potom na konci radu záujemcov o „upokojovanie“ čaká ďalší pasažier s revolverom – ale dôvodom, prečo bola táto komédia taká obľúbená, sú predovšetkým výkony hlavných hereckých hviezd. Okrem paródie známych filmov často parodujú sami seba v ikonických úlohách, a to všetko samozrejme s úplne kamennými výrazmi tváre.

Českým divákom by sa film Pripútajte sa, prosím! mal pozdávať. Je v ňom kus cimrmanovskej absurdity aj švejkovskej doslovnosti a to my Česi máme predsa radi.

Pripútajte sa, prosím!

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Scénár Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

Obsadenie Peter Graves, Kareem Abdul-Jabbar, Robert Hays, Julie Hagerty, Lloyd Bridges, Leslie Nielsen, Robert Stack

Dĺžka 81 min.

Rok 1980

Cinemax streda 29. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC