Film / seriál

Tretí muž Tretej ríše padol

Tretí muž Tretej ríše padol

Príbeh o statočnom čine československého odboja počas druhej svetovej vojny sfilmoval Angličan. Scenárista a režisér Sean Ellis sa však k Operácii Anthropoid, ako znelo kódové označenie atentátu na Heydricha, postavil s maximálnou poctivosťou.

Ellis na filme Operácia Anthropoid pracoval štrnásť rokov. Do rešerší sa pustil už v roku 2001. Do tej chvíle o danej operácii nikdy nepočul, časom sa ňou však stal takmer posadnutý. Pre Čechoslováka je atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora zásadnou dejinnou udalosťou, vďaka ktorej sa národ mohol neskôr hlásiť k víťazom vojny. Ellis v ňom našiel zovšeobecňujúci príbeh statočnosti a vzdoru proti tyranii.

Reinhard Heydrich bol v nacistickom Nemecku tretie najväčšie „zviera“ hneď po Hitlerovi a Himmlerovi. Ako vodca okupačných síl v protektoráte Obergruppenführer SS a jeden z hlavných organizátorov holokaustu sa preslávil neobyčajnou krutosťou. Bol vnímaný aj ako možný nástupca Hitlera. Aj to je potrebné mať na zreteli pri snahe porozumieť tomu, akou trúfalou akciou Anthropoid bol.

Ellis do filmu natočeného v česko-francúzsko-britskej koprodukcii priviedol zahraničný kapitál a hlavne hviezdy hollywoodskej veľkosti: výsadkára Jana Kubiša hrá Jamie Dornan, známy zo série 50 odtieňov sivej, v úlohe jeho kolegu Josefa Gabčíka sa predstaví Cillian Murphy (séria o Batmanovi Christophera Nolana, Sunshine). Z českých mien sú k videniu napríklad Aňa Geislerová ako Gabčíkova partnerka Lenka Fafková, Ondřej Malý, Alena Mihulová alebo Kryštof Mucha, ktorý sa na filme podieľal aj ako koproducent.

Snáď s výnimkou prízvukov, ktoré českému divákovi znejú podivne, Ellis vykresľuje maximálne realistický a autentický obraz protektorátnej reality. (Podobne chameleónsky napokon dokázal do cudzích kulís vstúpiť aj vo svojej akčnej dráme Metro Manila odohrávajúcej sa na Filipínach.) Rozprávanie nestráca čas s vojnovými okolnosťami a do situácie doslova „skáče“ spolu s výsadkármi. Nasleduje zorientovanie sa v teréne, nadviazanie kontaktu s odbojom, vytvorenie „dymovej clony“ (hrdinovia na to využívajú najmä pôvabnú dámsku spoločnosť) a robenie príprav na samotnú akciu, to všetko v prísne kontrolovaných vojnových podmienkach. Po starostlivom zachytení procedúry v prvej polovici nasleduje efektná scéna samotného atentátu (nakrúcaná pri Chotkových sadoch, pretože pôvodná zákruta v Libni už neexistuje) a film sa zmení na strhujúcu akčnú drámu. Slučka sa sťahuje nielen okolo výsadkárov, ale aj okolo ich spolupracovníkov; nemilosrdné výsluchy „vedľajších“ zúčastnených sú ešte krutejším predstavením než záťah na zradených hrdinov v krypte pražského pravoslávneho kostola Cyrila a Metoda.

To, ako operácia Anthropoid dopadla, vie snáď každý divák. Ellis zostáva realite verný, dovoľuje si len zdôrazniť čiastkový romantický motív. Podarilo sa mu natočiť film o akcii, bez ktorej by sme sa na nejaké nepodarené české akcenty nemohli sťažovať – lebo by žiadna čeština dávno neexistovala.

Verdikt

Hold členom československého odboja kombinuje opis dôkladných príprav so strhujúcou akciou a hollywoodske rozprávanie s tuzemskými reáliami.

Vo vojnovej pasci

Kanály (1957)

Varšavské povstanie na sklonku leta 1944 znamenalo totálne rozdrvenie už tak ťažko skúšaného Poľska. Poľský podzemný štát a Zemská armáda prakticky prestali existovať. Klasik Andrzej Wajda v ranom klenote svojej filmografie vykresľuje temný a nepatetický portrét bojovníkov zahnaných do kanálov ako krysy.

Atentát (1964)

Tuzemská rekonštrukcia operácie Anthropoid zachytáva akciu od príprav v Anglicku cez výsadok, odstránenie Heydricha a smrť hrdinov až po následné represálie. Atentátnikov, ktorí vystupujú pod krycími menami, stvárnili Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Radoslav Brzobohatý a ďalší poprední herci svojej doby.

Listy z Iwo Jimy (2006)

Dlho po konci druhej svetovej vojny boli na ostrove Iwo Jima v Tichom oceáne nájdené stovky listov. Písali ich japonskí vojaci, ktorí tušili, že sa z bitky proti Spojencom nevrátia. Clint Eastwood film natočil ako pandán k Zástavám našich otcov, v ktorých na krvavú operácii nazeral z pozície Američanov.

Železné srdce (2014)

Veliteľ tanku Sherman – seržant Wardaddy so strhanou tvárou Brada Pitta – sa spolu s vernou posádkou prebíja západným frontom k Berlínu. Píše sa apríl 1945 a víťazstvo sa zdá byť na dosah hlavne. Tank však uviazne na križovatke a Wardaddy zavelí k poslednej hrdinskej bitke…

Operácia Anthropoid

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,8 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Sean Ellis

Scénár Sean Ellis, Anthony Frewin

Obsadenie Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Lebon, Harry Lloyd, Toby Jones, Sam Keeley, Bill Milner, Aňa Geislerová, Alena Mihulová

Dĺžka 120 min.

Rok 2016

Cinemax nedeľa 28. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC