Film / seriál

Tik-tak...

Kriminálna dráma 25. hodina

Niekedy sa čas neskutočne vlečie, inokedy by človek potreboval, aby deň mal aspoň dvakrát toľko hodín.

Časový „prídavok“ by potreboval aj manhattanský bonviván Monty Brogan (Edward Norton), ktorý sa síce dostal medzi newyorskú smotánku, ale jeho obchody nikdy neboli úplne čisté. A tak ho teraz čaká posledný deň slobody. Monty by mal totiž nastúpiť do väzenia a odpykať si sedemročný trest. V takejto situácii začnete premýšľať hneď inak. Monty sa rozhodne navštíviť nielen rodinu, ale aj na poslednú chvíľu začína pátrať, kto za jeho odhalením úradom stojí. Času nemá nazvyš a istý si nemôže byť absolútne ničím.

Žiadny zajtrajšok

Vo filme 25. hodina priatelia Montyho už zrejme nikdy neuvidia, rozhodne nie rovnakého Montyho. A on to vie. Po siedmich rokoch z väzenia možno ani nevyjde, možno bude sedieť dlhšie, možno to neprežije. Možno z väzenia vyjde niekto menom Monty Brogan, ale to niekto úplne iný. Kým je však teraz, v tejto chvíli, posledných 24 hodín na slobode? Monty si ako každý myslel, že na túto otázku vie odpovedať, lenže nevie. Zrazu sa čuduje, ako je možné, že zarábal také peniaze? Ako je možné, že sa z neho stal drogový dealer? Ako je možné, že toľko ľudí okolo považoval za svojich priateľov?

Čo budeme večer robiť? Teda kým sa zastrelíš.

Režisér Spike Lee nechcel natočiť drámu o drogovom dílerovi s moralistickým podtextom. Natočil film o mužovi, ktorému zostáva posledných 24 hodín života. Čo bude potom? Nastúpi do väzenia? Utečie a pod novou identitou bude žiť slušne ďalej? Radšej sa zastrelí? Do poslednej chvíle ako diváci veríte, že každá z týchto eventualít je možná. Lee má proste talent rozprávať príbehy. V tomto prípade zvolil ako predlohu úspešný román Davida Benioffa, ktorý je zároveň autorom scenára, a vtlačil mu nezameniteľnú vizuálnu podobu. Lee vyslovene miluje prácu s detailmi a v prípade tohto filmu ich s výdatnou pomocou kameramana Rodriga Prieta využil naozaj skvele.

25. hodina má skrátka nezameniteľnú atmosféru a vo výsledku vám bude celkom jedno, ako sa Monty dostal až k väzeniu. Hlavnú zásluhu na tom má samozrejme herec Edward Norton, ktorý už mnohokrát ukázal, aký skvelý je herec. Ale pozadu neostávajú ani ďalší herci. Predovšetkým Philip Seymour Hoffman v úlohe jedného z najlepších priateľov je výborný. V tandeme s ním je ešte Barry Pepper ako Frank. Obaja poznajú Montyho od detstva a na jeho poslednom mejdane jednoducho nemôžu chýbať. Trochu dvojznačná je postava Naturelle, Montyho krásnej priateľky, ktorú hrá Rosario Dawson. A posledný z štvorlístka vedľajších, avšak v Montyho živote zásadných, postáv je jeho otec v podaní Briana Coxa.

Film 25. hodina určite nesklame fanúšikov psychologických drám, ktoré nejdú len po hereckých esách alebo prvoplánovo „slušivej“ téme. Svojou zaujímavou vizuálnou stránkou by sa mohol hodiť pokojne aj do škatuľky artových filmov, ale Lee vie presne vybalansovať tú povestnú hranicu, kedy pracuje s výsostne umeleckými technikami, a pritom dokáže zacieliť na divákov hollywoodskych kasových trhákov.

25. hodina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Spike Lee

Scénár David Benioff

Obsadenie Edward Norton, Barry Pepper, Philip Seymour Hoffman, Rosario Dawson, Anna Paquin, Brian Cox, Tony Siragusa

Dĺžka 134 min.

Rok 2002

Cinemax sobota 4. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC