Film / seriál

Tiene minulosti

Bagdad v mojom tieni – thriller

Jedna londýnska kaviareň sa stáva pokojným miestom stretávania irackých utečencov. Minulosť i radikálni islamisti ich však doženú aj v Londýne...

Bagdad v mojom tieni predstavuje zaujímavý thriller hneď v niekoľkých rovinách. Nielenže sa tu objavuje téma terorizmu a radikálneho islamu, ale tiež je to príležitosť nahliadnuť do života emigrantov. Väčšinou si predstavujeme, že ak ste emigrant, potom si musíte rozumieť s kýmkoľvek, kto tiež emigroval z vašej rodnej krajiny. Ako uvidíte, tak aj v zdanlivo priateľskej komunite je rôznych problémov dosť a dosť.

K hlavným postavám filmu patrí básnik Taufiq, ktorý je zároveň aj hlavným rozprávačom. Film sa totiž odvíja retrospektívne prostredníctvom flashbackov. Taufiq je zatknutý a postupne pri výsluchu vysvetľuje všetko, čo sa v posledných mesiacoch udialo. A tak sa zoznámite aj s čašníčkou Amal, ktorá je síce vyštudovaná architektka, ako utečenec bez príslušných dokumentov sa však svojej profesii venovať nemôže. Do Londýna navyše utiekla pred svojím manželom. O trochu lepšie je na tom aspoň po pracovnej stránke počítačový mág Muhanad. A ďalšou postavou z tejto farbistej mozaiky je Naseer, Taufiqov synovec, ktorý stále viac podlieha názorom a vplyvu radikálneho kazateľa v miestnej mešite. A tiež sa tu otvára téma homosexuality, ktorá je v islamskej komunite stále tabuizovaná.

Život so stigmou

Film tak ponúka veľa tém a prepája ich do napínavého thrilleru. Všetky postavy dúfali, že v Londýne nájdu pokoj. Ale či už ide o náhle sa objavivšieho manžela, alebo otázku radikálneho islamu, problémy, pred ktorými utekali, si ich nájdu aj v európskej metropole.

Budete tak môcť sledovať napínavý film, v ktorom sa dostávajú do konfliktu predovšetkým tradície a rodina s moderným svetom a uvoľnenejšími hodnotami. To však neznamená, že ide o nejakú moralistickú agitáciu. Naopak Bagdad v mojom tieni sa nesnaží súdiť a dávať akékoľvek návody na život (aj keď zloduchovia sú vykreslení predsa len trochu jednostranne). Zápletku zámerne úplne neprezrádzame, aby sme nespoilovali a nepripravili vás o trochu tej detektívnej práce. Čo sa rozhodne prezradiť dá, je že ide o zaujímavý pohľad na utečeneckú komunitu nie z vonkajšej perspektívy plnej stereotypov a predsudkov, ale zvnútra.

A nesmieme zabudnúť ani na veľmi dobre uchopený vizuál kameramanom Ngo The Chauom.

Zaujímavosť

Sám režisér Samir pochádza z Iraku, ale žije mimo svoju vlasť, preto sú mu všetky témy načrtnuté vo filme veľmi blízke.

Bagdad v mojom tieni

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Samir

Scénár Samir

Obsadenie Haitham Ali, Zahraa Ghandour, Waseem Abbas, Shervin Alenabi, Maxim Mehmet, Myriam Abbas, Awatif Salman

Dĺžka 105 min.

Rok 2018

Cinemax nedeľa 1. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC