Film / seriál

Štyri izby

Štyri izby

Čo spája tieto štyri mená: Allison Anders, Alexandre Rockwell, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez?

Okrem toho, že sa jedná o režisérov a často aj scenáristov v jednom, je to predovšetkým poviedkový film z roku 1995. Každý z autorov natočil krátky epizódny príbeh zo silvestrovskej noci odohrávajúci sa v izbách jedného losangeleského hotela. Jednotlivé časti nespája dej, ale postava hotelového sluhu Teda (Tim Roth), ktorý sa stane svedkom prapodivných situácií. Pomerne bizarný film je príťažlivý okrem režisérskych es tiež hereckým obsadením. Hollywoodsku elitu doplnila napríklad Madonna.

Film predstavuje štvorhodinovú antológiu zasadenú do absolútne nezaujímavého hotela, kde okrem Tima Rotha ako spojovacieho článku funguje rovnako tiež Quentin Tarantino ako koproducent všetkých filmov. Ďalej už sa od seba jednotlivé časti mnohokrát značne líšia. Keby sme ich mali roztriediť podľa sprievodcovského žargónu, tak jeden z nich rozhodne musíte navštíviť, ďalšie dva možno stoja za malú zachádzku, ale ten štvrtý radšej obozretne obíďte. Dokopy, aj keď to znie možno nepravdepodobne, tvoria dejovo síce nekompaktný, zato dosť zaujímavý celok.

Pestúnka na pohľadanie Najlepšou časťou je asi tá, ktorá vznikala pod taktovkou dnes už ostrieľaného filmára Rodrigueza. Otvára ju, ako inak, Ted (Roth), ktorý sa stretáva s latinskoamerickým drsniakom, ktorý dokáže zabíjať jedným úderom päsťou a rovnako tak dokáže jediným pohľadom zviesť ženu. Nemohol si ho zahrať nikto iný ako Antonio Banderas, jeho ženu potom stvárnila Tamlyn Tomita. Banderas je vlastne karikatúrou seba samého, teda svojich úloh (a je v tom skvelý!). Dokonalá je výťahová scéna, kedy rovnakým pohybom, chlapským, ale veľmi ladným pohybom, dokáže kopnutím privolať výťah aj vášnivo k sebe pritisnúť ženu (keď uvidíte, pochopíte).

Zábava sa však začína po tom, čo si manželia vyrazia na silvestrovskú oslavu a požiadajú Teda, aby im postrážil deti. Ten, aj keď vyzerá ako milý chlapík, je ako pestúnka dosť drsný, aspoň teda svojimi hrozbami, potomstvo hlavných hrdinov sa však tvári, že žiadny dozor nepotrebuje a Tedove príkazy okázalo ignoruje. Kým nepríde patrične tvrdá odpoveď... Na zvyšok sa už musíte pozrieť sami, ale my vám môžeme prezradiť, že celý príbeh je tak parádne napísaný aj natočený, že zatúžite po tom, aby Rodriguez točil už len komédie.

Samozrejme, že každá z častí tohto filmu má svoje čaro a asi každý divák bude mať trochu iného favorita. V mnohých ohľadoch sa jedná o bizarný projekt, ktorý je však niečím nesmierne príťažlivý. Rozhodne mu minimálne dajte šancu. Zaujímavosť Pôvodne sa mal projekt volať Five Rooms, ale režisér Richard Linklater z neho na poslednú chvíľu odstúpil.

Zaujímavosť

Pôvodne sa mal projekt volať Five Rooms, ale režisér Richard Linklater z neho na poslednú chvíľu odstúpil.

Štyri izby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Scénár Allison Anders, Alexandre Rockwell, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino

Obsadenie Tim Roth, Kathy Griffin, Marc Lawrence, Paul Skemp, Marisa Tomei, Lawrence Bender, Sammi Davis

Dĺžka 97 min.

Rok 1995

Cinemax piatok 20. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC