Film / seriál

Späť do ringu: Rocky vs. Zúriaci býk

Späť do ringu

Sylvester Stallone a Robert De Niro na staré kolená oprášili legendárne boxerské trenírky. K filmovému zápasu storočia sa postavili čelom. Proti sebe.

Sylvester Stallone oslávil vlani v júli 67 rokov. Robert De Niro to v auguste dotiahol na guľatú sedemdesiatku. Napriek tomu si odhodlane znovu natiahli boxerské trenírky aj rukavice a prvýkrát počas dlhých, bohatých kariér sa zišli v ringu. Namiesto mŕtvice z toho vznikol film Späť do ringu, v ktorom sa herci stretli pred kamerou po sedemnástich rokoch od drámy Krajina policajtov. Vtedy ešte pomerne akčný Stallone trénoval so šiškami, aby si vypestoval decentnú pneumatiku okolo pupka. Žiadala si to úloha podceňovaného policajta. Ako boxeri vo výslužbe naopak museli obaja herci vyraziť do posilňovne.  

Neprestávať búšiť

Pri pohľade na názov filmu a mená hlavných hviezd asi väčšinu napadne, že film Späť do ringu bol od začiatku Stalloneovým projektom. V skutočnosti sa scenár najskôr dostal k De Nirovi. „Bol som prichystaný sa do toho pustiť,“ hovorí Zúriaci býk. „Ale vedel som, že to môže fungovať jedine, ak pri tom budeme obaja. Zavolal som mu a povedal: Poďme to skúsiť.“
Lenže Rockymu sa späť do ringu najskôr nijako zvlášť nechcelo. Stallone priznáva, že mal veľké množstvo výhrad. Napriek tomu ho De Niro nakoniec dokázal zahnať do rohu. 
„Je neoblomný,“ smeje sa akčný veterán z Nezničiteľných. „Jeho pokojným správaním sa nenechajte pomýliť. Rocky je pre mňa drahocenný. Mám radosť z toho, ako to skončilo. Ale Bobby do mňa proste neprestával búšiť. Nakoniec to dávalo zmysel. Porozprával som sa s manželkou a povedal si: Možno by mohlo byť zaujímavé vziať všetko dobré, čo je s Rockym spojené, a postaviť sa s tým proti ďalšiemu ikonickému hrdinovi, pretože niečo také už sa nikdy inokedy nestane.“

Kus zmrznutej kravy

Späť do ringu je príbeh o Billym „The Kidovi“ McDonnenovi (De Niro) a Henrym „Razorovi“ Sharpovi (Stallone). Dvaja bývalí šampióni v boxe sa vrátia z dôchodku, aby raz a navždy zrovnali trpké skóre, ktoré nad nimi zostalo visieť od posledného zápasu pred celými tridsiatimi rokmi. Hoci medzi tými dvoma okrem toho väzí aj jedna stará osobná krivda, film Späť do ringu nie je zase až takou drámou – skôr komédiou.
Sharp je jasným klonom slávneho Rockyho a počas tréningovej scény sa dokonca chystá mlátiť do kusu zamrznutej kravy, kým ho niekto nezastaví so slovami, či mu náhodou nehrabe. McDonnnen zase pripomína Jakea LaMottu, ktorého si De Niro zahral v legendárnom Zúriacom býkovi. V svalovo oveľa ťažkotonážnejšej zato povahovo ľahšej verzii. Za úlohu v jednej z dvoch najslávnejších boxerských drám z roku 1980 získal De Niro svojho druhého Oscara. 
Ani Stallone neprišiel úplne skrátka, o štyri roky mladší Rocky mu vybojoval jediné dve nominácie – za úlohu a scenár. Ale na vavrínoch sa nespalo, čo keby už boli trochu povädnuté?

Tvrdá drina

Stallone, ktorému aj na staré kolená zostali svaly a úspešne sa nimi oháňa už v troch dieloch akčnej pocty osmdesiatkovým strieľačkám Nezničiteľní, priznáva, že tentoraz sa mu makalo o niečo horšie. Čas nahodiť svalovú hmotu kvôli filmu Späť do ringu totiž prišiel, keď si doprial tréningové voľno. Naopak De Niro sa kedysi skoro zodral z kože, odvtedy na činku prakticky nesiahol a v dôchodkovom veku si to nemôže vynachváliť.
„Kvôli Zúriacemu býkovi som tvrdo makal,“ hovorí. „Trénoval som s Jakom LaMottom, jeho bratom a s chlapíkom, čo o ňom napísal knižku, Peteom Savageom. Boli skvelí a niečo z toho, sa ľahko vrátilo. Ale na tomto filme som sa vďaka trénerovi Robertovi Saleovi naučil oveľa viac. Kiež by som ho mal vtedy po ruke. Je bezchybný. Dokáže inšpirovať. A až sa o tom dopočuje, začne byť nafúkaný.“ Či už bude konečné skóre akékoľvek, Sylvester „Rocky“ Stallone a Robert „Zúriaci býk“ De Niro sú ešte raz späť v ringu.

Späť do ringu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77.1 %
Foto Cinemax

Réžia Peter Segal

Obsadenie Sylvester Stallone, Robert De Niro, Kevin Hart, Alan Arkin, Kim Basinger, Jon Bernthal, Camden Gray

Dĺžka 114 min.

Cinemax utorok 17. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC