Film / seriál

Spálené spomienky

Spálené spomienky

Láska je nesmrteľná. Dokáže prežiť v našich spomienkach, aj keď sa zdá, že sú všetky stratené v priepasti zabudnutia.

Deviatimi Oscarmi ocenená milostná dráma sa odohráva na rozpálenej Sahare aj vo vojnovej Európe a rozpráva komplikovaný príbeh „anglického pacienta“, ktorý si s pomocou ošetrovateľky Hany postupne spomína na osudové udalosti svojho života. Počas druhej svetovej vojny bol ťažko ranený a stáva sa podivným duchom bez minulosti i budúcnosti. V jeho spomienkach sa však ukrýva svedectvo toľkých dramatických udalostí, že by vystačili na životy niekoľkých ľudí. V hlavnej úlohe exceluje Ralph Fiennes.

Poetická dráma bola natočená podľa románovej predlohy Michaela Ondaatjeho a vlastne je tak trochu div, že sa film viac než len podaril. Spletitý príbeh vypĺňa množstvo tajomstiev a hádaniek a vy si až do samého konca nie ste istí, či už boli vyložené všetky karty. Proste ten druh filmu, ktorý môžete vidieť dvakrát – najprv sa sústredíte na otázky, potom zase na odpovede.

Každú noc mi vyrežú srdce, ale ráno ho mám zase späť.

Skúšať tu rozpísať dejovú linku by bolo malým heroickým výkonom, taký spletitý príbeh s niekoľkými hlavnými dejovými líniami sa do pár riadkov zhustiť jednoducho nedá. Dôležité však je, že celý film prepájajú dve postavy – umierajúci tajomný muž a zdravotná sestra, až magneticky priťahovaná vojnou a ranenými. Postupne pochopíte, že v pomoci druhým, v tíšení ich bolesti hľadá útechu pre seba a liek na svoje vlastné rany. Títo dvaja „sprievodcovia“ vám pomôžu vyriešiť všetky hádanky a hlavne vďaka nim drží film pohromade.

Okrem vynikajúcej predlohy (kniha patrila svojho času k bestsellerom) a výborného scenára môžeme použiť ďalší superlatív v prípade hereckého obsadenia. Juliette Binoche hrá tú oddanú a starostlivú sestru, ktorá cudzou bolesťou lieči vlastnú. Ralph Fiennes si v podstate zahral dvojrolu, v oboch prípadoch však jeho postavy niečo skrývajú – spočiatku jeho tajomnosť vychádza jednoducho z povahových vlastností, neskôr mu v otvorenosti bráni ťažké zranenie. Kristin Scott Thomas pôsobí oproti pokojnej sestričke ako uragán, zahrala si totiž energickú britskú ženu, ktorá vyzerá dokonale aj v piesočnej búrke (kto vie, kde sa inšpirovali slávne reklamy na istý lak na vlasy...) a za žiadnych okolností neprepadá panike. Postava Willema Dafoea vyzerá, že je z podobného ranku, lenže za uhladeným zovňajškom sa ukrýva doslova celý arzenál hnevu. A nakoniec Naveen Andrews, ktorý je ako časovaná bomba, pohybuje sa neustále na hrane medzi životom a smrťou, a snáď preto je tiež najživší a najvďačnejší za život.

Režisér Anthony Minghella odviedol naozaj skvelú prácu – výberom hercov počínajúc a výberom hudby končiac. Je naozaj prekvapujúce, že dokázal román previesť na filmové plátno s takou ľahkosťou a nenútenosťou. Anglický pacient totiž dokáže to, čo dobrý román. Fiktívny príbeh zhltnete ako malinu, aby ste sa potom zastavili a začali premýšľať nielen o tom, čo ste videli, ale aj o svojom vlastnom živote. Jednoducho tento film patrí k zlatému hollywoodskemu fondu.

Anglický pacient

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78,1 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Anthony Minghella

Scénár Anthony Minghella

Obsadenie Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott-Thomas, Naveen Andrews, Colin Firth, Julian Wadham

Dĺžka 144 min.

Rok 1996

Cinemax štvrtok 15. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC