Film / seriál

Šliapni na to!

Pretekár – komediálna dráma

Vrcholová cyklistika je vzrušujúci, zároveň však krutý šport. Tých, ktorí sa jej obetovali, nezriedka zničí.

Vlete 1998 sa slávne cyklistické preteky Tour de France prvýkrát presunuli mimo kontinentálnej Európy. Na štarte prvej írskej etapy stojí aj 39ročný jazdec Dom Chabol (Louis Talpe). Tento skvelý, ale starnúci jazdec má v tíme úlohu domestika čiže podporného jazdca. Jeho úlohou nie je vyhrávať, ale udávať tempo, blokovať nepríjemný vietor a pripraviť záverečný nástup vo vzduchovej bubline pre oficiálnu hviezdu tímu, ktorá potom vystúpi na stupne víťazov namiesto neho. V noci potom preberá úlohu pestúnky, ktorá chlácholí labilných členov tímu. Dom je skrátka šliapajúci ľudský stroj s potlačovanými ambíciami, organizmom poničeným dopingom a obmedzenou životnosťou. A ako taký je zo dňa na deň prepustený šéfom tímu (Karel Roden) zo služieb a nahradený čerstvejším ľudským materiálom. Lenže cyklistika je pre Doma všetkým. Je to vášeň, je to závislosť, je to náhrada skutočného života, o ktorom vlastne veľa nevie a ktorého sa bojí. Preto sa radšej zúčastnil ďalšej etapy Tour de France, než by išiel vlastnému otcovi na pohreb a z rovnakého dôvodu do seba pchá zakázané hormonálne látky, hoci ho zabíjajú.

Aj život sa ide na etapy

Domovi sa noc čo noc vracia ten istý obsedantný sen – v ňom stúpa horskou cestou k cieľovej bráne, súperov nechal za sebou, jasajúci diváci ho povzbudzujú a jeho prvé, dlho odopierané víťazstvo sa zdá byť na dosah… Lenže čo je vlastne jeho víťazstvo? Ísť v ústrety sympatickej írskej lekárke Lynn? Poučiť sa zo smrti jediného priateľa Sonnyho (Iain Glen) a opustiť zničujúcu športovú kariéru? Náhla indispozícia spolujazdca vráti Doma späť do tímu a tým aj na štart ďalšej etapy Tour de France. Je na ňom, aby sa rozhodol, čo chce vyhrať a za akú cenu. 

Došlo mi, že všetci frčia na EPO. To si môžeš do žíl rovno púšťať lepidlo

Vrcholový šport na scestí

Film Pretekár sa inšpiroval skutočnými dopingovými škandálmi, ktoré zasiahli Tour de France v roku 1998. Ukazuje reálne zákulisie vrcholovej cyklistiky, v ktorom pretekári čelia osudovej voľbe – ak chcú vyhrať, musia sa zapojiť do nelegálneho dopingového programu, ktorý im nenávratne poškodí zdravie. Ak kývnu, majú šancu na pár rokov slávy, titul alebo niekoľko etapových víťazstiev. Potom končia v lepšom prípade ako invalidi, v horšom predčasnou smrťou. A napriek tomu do seba cirkus profesionálneho športu nasáva ďalších a ďalších adeptov na slávu za každú cenu. Aké ťažké je vystúpiť z tohto návykového vlaku za slávou rozpráva aj príbeh Doma Chabola.

Šport bolí aj pri natáčaní 

Scéna nešťastného pádu celého pelotónu, ktorú vo filme uvidíte, nebola vopred pripravená. Je výsledkom skutočnej nehody počas nakrúcania. Timo Wagner, ktorý hrá jazdca Stefana Draga, kvôli nej strávil 24 hodín v nemocnici, než sa mohol znovu vrátiť pred kameru.

Karel Roden

Bezohľadného šéfa cyklistického tímu Austrange, v ktorého farbách preteká aj hlavný hrdina Dom Chabol, si zahral Karel Roden. Tento hviezdny český herec sa už viac ako dvadsať rokov objavuje vo väčších i menších zahraničných produkciách. Zahral si spoločne s Robertom De Nirom v akčnom thrilleri 15 minút a nechýbal ani vo filmoch Bournov mýtus, Hellboy, RocknRolla alebo Frankensteinova armáda. 

Pretekár

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Kieron J. Walsh

Scénár Kieron J. Walsh

Obsadenie Louis Talpe, Matteo Simoni, Tara Lee, Iain Glen, Karel Roden, Timo Wagner, Sarah Carroll

Dĺžka 95 min.

Rok 2020

Cinemax utorok 31. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC