Film / seriál

Sex, drogy a disco

Sex, drogy a disco

Len čo sa zotmie, nastane čas vyraziť niekam do klubu na drink. V meste, ktoré nikdy nespí, sú klubov mraky, ale 54 je len jedna.

Osemdesiate roky by bez diska, farebných kokteilov, upnutých džínsov a ranného bolehlavu za moc nestáli, a čo už potom bez Klubu 54! Tu sa stretáva newyorská bohéma aj najväčší flamendri a jednoducho si užívajú život plnými dúškami. Aj devätnásťročný Shane (Ryan Phillippe) tu prežije svoj životný žúr, lenže osemdesiatky neboli romantickou rozprávkou s happy endom. Čo všetko dokáže zamaskovať pozlátka nočnej zábavy? Kto sú vlastne tí veselí a priateľskí ľudia, s ktorými sa Shane stretáva pri bare?

Každá éra má svoje ikonické miesto. Zvyčajne to trvá desaťročia, kým vykryštalizuje to pravé a jediné, ale na prelome 70. a 80. mali všetci Newyorčania jasno, presne už vtedy vedeli, že to bol Klub 54. Stovky ľudí, ktorí sa k nemu ani nepriblížili, ho poznali a mali naň svoj názor. Chodili tam aj takí, čo disco neznášali, ale len v „54“ si mohli trsnúť s Biancou Jagger (prvou ženou búrliváka Micka Jaggera).

Ak by ste film Klub 54 chceli brať ako dobový dokument, potom by ste boli veľmi sklamaní, ale ak ho budete brať len ako film o osemdesiatych rokoch, budete sa baviť. Najmä soundtrack je skvelý, disco songy znejú dokonca lepšie dnes, keď pôsobia oveľa viac nostalgicky, než v čase nakrúcania filmu. Vyložene radosť je tiež sledovať skvelého Mikea Myersa ako majiteľa klubu Stevea Rubella, ktorý sa stále zľahka vezie na vlne Austin Powers, aj keď nie takej bláznivej. Rubell je totiž v podstate osamelý chlapík, takže jeho imidž flamendra je vlastne len zásterkou pre bezohľadného majiteľa klubu. Aj napriek tejto schizofrénii – alebo možno práve vďaka nej – patrí k najfarbistejším postavám.

Všetko dianie v klube divákom sprostredkúva Shane, ktorý tu nájde prácu ako barman. Dnes už je to trochu otrepaná stratégia rozprávania, ale treba povedať, že stále funguje. Okamžite totiž začnete so Shaneom súcitiť. Veď je to ešte mladík, mal by stáť na druhej strane baru, mal by sa baviť a nie drieť do úsvitu. A k tomu sa do všetkého zapletie očarujúca a bohatá Billie (Sela Ward), ktorá s naivným mladíkom začne doslova zametať ako nejaká cárovná.

Niektoré postavy a vzťahy sú v Klube 54 trochu zaškatuľkované, ale zase pohľad na mladú, neodolateľnú a ako vždy sexy Salmu Hayek, ktorá hrá Anitu a chce sa stať disco kráľovnou, vám mnohé schémy bohato vynahradí.

Klub 45 by sme mohli hudobným žargónom označiť za „zábavovku“. Nejde o prvotriedne umenie, skôr o uvoľnenú zábavu s piesňami, ktoré si všetci občas radi poriadne od pľúc zaspievajú. Z ružového obláčika však rýchlo spadnete, keď si uvedomíte, že takto bezstarostne sa New York bavil už len chvíľu. Na dvere totiž klopala smrtka, AIDS...

Klub 54

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Mark CHristopher

Scénár Mark Christopher

Obsadenie Coati Mundi Hernandez, Ryan Phillippe, Salma Hayek, Neve Campbell, Mike Myers, Sela Ward, Breckin Meyer

Dĺžka 92 min.

Rok 1998

Cinemax štvrtok 21. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC