Film / seriál

Restoration

Restoration

Aké obdobie v britskej histórii by sme mohli nazvať časom zmyselnosti? Asi len málokto by tak nazval opätovný nástup Stuartovcov na trón.

Druhá polovica 17. storočia bola plná zmien. Anglicko malo opäť v čele kráľa, protektori sa tak stali minulosťou a každý očakával niečo veľké. A ono to prišlo, napríklad požiar Londýna alebo morové rany. V tejto divokej renesančnej dobe žije tiež mladý lekár Robert Merivel (Robert Downey Jr.) pracujúci v univerzitnej nemocnici. Je síce vzdelaný, ale svojimi príjmami sa radí medzi londýnsku chudobu. Lenže keď náhodou dokáže vyliečiť kráľovho milovaného psa, nastáva v jeho živote zvrat a ocitá sa medzi šľachtickou smotánkou...

Nesplniteľná dohoda

Svet, ktorý sa mu vo filme Restoration náhle otvorí, však nie je zadarmo. Kráľ je totiž milovník života a snaží sa ho užiť naozaj, naozaj naplno. Spriada veľkolepé architektonické sny, pozoruje svet okolo seba ďalekohľadom, chová prapodivné zvieratá, ale hlavne vlastní unikátnu zbierku – zbierku mileniek. Jedna z nich je však až príliš temperamentná a je potrebné ju niekam „upratať“. Kráľ sa preto rozhodne, že Celiu (Polly Walker) jednoducho vydá za Merivela. Dohoda znie takto: Lekár dostane ženu, rytiersky rád a statok, ale sex bude v jeho novej domácnosti tabu! Čo vedie k jedinému, Merivel netúži po ničom inom ako po Celii a jej tele. A to zase vedie k ďalšej nevyhnutnosti, že sa jedného dňa neovládnu a tabu je zrušené. Čo na to kráľ? Vyženie Merivela, zbaví ho všetkých výsad, a tak je zase tým chudobným lekárom, ktorý síce miluje vedu, ale nemá žiadne peniaze.

V hlavnej úlohe Londýn

Asi neexistuje iný film, kde by Londýn bol tak veľmi zobrazovaný ako špinavá metropola, mravenisko plné ľudí. U dvora je všetkého nadbytok, zato na uliciach je nadbytok jedine biedy. Niet sa teda čo diviť, že sa mestom začne šíriť mor a jedného krásneho dňa začne londýnske ulice prehĺtať aj oheň. Tieto scény sa doslova hemžia rovnakým druhom života, aký poznáme napríklad z Dickensových románov. Mor sa rozšíri po Európe, nemocnice praskajú vo švíkoch, ulice sú plné mŕtvych a umierajúcich.

Niektorí recenzenti filmu vyčítali, že sa do neho tvorcovia snažia vtesnať príliš veľa. Iste, dalo by sa natočiť komornú drámu, len príbeh doktora Merivela, ale bez pološialených ľudí postihnutých morom a následného požiaru by film stratil minimálne polovicu zo svojej dynamiky.

A navyše sa môžete tešiť na popredné hollywoodske hviezdy na čele s neodolateľným Robertom Downeym Jr., ďalej na Sama Neilla, Davida Thewlisa, Polly Walker, Meg Ryan, Iana McKellena či Hugha Granta.

Zaujímavosť

Robert Downey Jr. sa do Londýna „minulosti“ vrátil v sérii filmov o Sherlockovi Holmesovi v réžii Guya Ritchieho.

Restoration

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,6 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Michael Hoffman

Obsadenie Robert Downey, Sam Neill, David Thewlis, Hugh Grant, Meg Ryan, Polly Walker, Ian McKellen

Dĺžka 113 min.

Rok 1995

Cinemax sobota 23. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC