Film / seriál

Prvá veľká vlaková lúpež

Prvá veľká vlaková lúpež

Vykrádať banky prestalo byť svojho času lukratívne „povolanie“. K oveľa väčším peniazom sa dalo prísť na koľajniciach.

Nie že by sa tam len tak ledabolo povaľovali, aj vo vlakoch boli nedobytné trezory a ozbrojení strážcovia. Zločineckej legende, Edwardovi Pierceovi (Sean Connery), však nebolo nič sväté a slovo nemožné nepoznal. V roku 1855 naplánoval geniálnu lúpež, ktorá vošla do dejín kriminalistiky, keď sa mu podarilo okopírovať všetky kľúče k zámkam od trezoru (každý bol uložený inde) a potom za jazdy peniaze z vlaku ukradnúť. Samozrejme na to nebol sám a mal k ruke tých najlepších profesionálov. Legendárnu lúpež môžete sledovať krok za krokom v legendárnom filme.

Sudca: Prečo ste to urobili?
Pierce: Chcel som tie peniaze.

Lupičská elegancia

Pištoľníkov, ktorí prepadnú idúci vlak a pekne si namastia vrecká, si spájame hlavne s Divokým západom. Málokoho by asi napadlo, že tými najlepšími „prepadačmi“ vlakov a v podstate aj zakladateľmi tejto zločineckej profesie boli Angličania. Už toto samo o sebe pôsobí ako vtip, a tak nie je divu, že humorom je pretkaný aj napínavý príbeh o vo svojej dobe nemysliteľnej a vlastne absolútne drzej vlakovej lúpeži. Samozrejme že hlavným strojcom všetkého je autor a režisér v jednej osobe Michael Crichton. Ale s gentlemanským humorom mu veľmi zdatne pomáhajú Sean Connery a Donald Sutherland (ako jeho pravá ruka).

Connery je vlastne jedným z najlepších svetových komikov – spomeňte si na jeho legendárneho Jamesa Bonda –, ktorý vás dokáže baviť s úplne vážnou tvárou. Connery sa proste pre postavy nenútených elegánov, ktorí vždy všetkých prekabátia, a ešte pri tom ulovia nejakú krásavicu, asi narodil. Rovnako tak Sutherland je neprehliadnuteľný ako glosátor všetkého diania. A neodolateľná Lesley-Anne Down by mala chodiť už len vo viktoriánskom korzete, ako veľmi jej to v tomto filme sekne. Táto trojica bohato stačí na to, aby sa z filmu s jednoduchou zápletkou stalo skvelé predstavenie.

To najlepšie z Británie

Crichton však išiel ešte ďalej a k dokonalosti dotiahol absolútne všetko, kostýmami počínajúc a slangom viktoriánskych zločincov končiac (skúste si pozrieť anglickú verziu, lingvistické srdcia budú plesať blahom). Vrcholom všetkého iste je samotné stvárnenie lúpeže v idúcom vlaku, ktorý sa mimochodom staval špeciálne pre tento film. Connery bol v čase natáčania švihák, takže zvládal obdivuhodné kaskadérske kúsky (a nepotreboval žiadne záchranné laná pred modrým pozadím...). Záverečná scéna v súdnej sieni už je trochu pritiahnutá za vlasy, ale to je asi jediné mínus tejto britskej gangsterky.

Prvá veľká vlaková lúpež aj dnes potvrdzuje, že napínavé akčné filmy na britských ostrovoch robiť vedeli a vedia a že nie náhodou sú agent 007 aj Sean Connery práve odtiaľ. Výborný námet, výborná réžia, výborný scenár, výborné obsadenie, výborný film... čo dodať? Pozerajte sa a bavte sa.

Zaujímavosť

Parný stroj použitý vo filme nemal taký výkon, takže bol produkciou nahradený za ”prestrojený" dieslový stroj.

 

Prvá veľká vlaková lúpež

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,5 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Michael Crichton

Scénár Michael Crichton

Obsadenie Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Malcolm Terris, Robert Lang, Michael Elphick

Dĺžka 110 min.

Rok 1979

Cinemax štvrtok 7. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC