Film / seriál

Pre deti čokoľvek!

Klan matiek – novozélandský sitcom

Školský rozhlas: „Prosím školníka, aby sa dostavil na chlapčenské záchody vedľa hudobnej učebne. Máme hnedý poplach.“ Školník: „Doteraz som mal skvelý deň.“

Situačná komédia, alebo ak chcete sitcom, býva definovaný ako zvláštny druh komediálneho seriálu s malým počtom postáv a prostredí, ktorého dej sa spravidla odohráva v bežnom prostredí, ako je domov, kancelária alebo škola. Na našich obrazovkách sa tento špecifický žáner zabýval až v 90. rokoch, svoje korene zato zapustil hlboko a trvalo. Diváci jednoducho sitcomy milujú, niektorí dokonca prežili so svojimi hrdinami nemalú časť svojich životov. Spomeňme len fenomenálnych Priateľov, The Office či Krok za krokom. Teraz prichádza na obrazovky Skylinku 7 nový sitcom Klan matiek, tentoraz zo školského prostredia. Hoci doputoval až z Nového Zélandu, má všetky nevyhnutné ingrediencie na to, aby svojich divákov spoľahlivo rozosmial.

Počuj, ty nie si zlá mama, si skrátka len inak milá.
Jess

Zoznámte sa, prosím 

Ako už sám názov napovedá, hlavnými postavami seriálu sú matky. Presnejšie povedané partia troch nesúrodých, trochu svojráznych mamičiek, ktoré sa rozhodli trochu umiesť cestu svojim deťom, ktoré práve nastúpili do prvej triedy základnej školy. Aby obstáli v ťažkej konkurencii ambicióznych rodičov a detí, rozhodli sa založiť dobrovoľnícky výbor, s cieľom zohnať škole 150 000 dolárov. A to prostredníctvom akcií ako napríklad Klobásofest, Deň šialených účesov, Športový deň atď.

Hlavnou postavou seriálu je slobodná matka Jess (skvelá Morgana O'Reilly), ktorá sa túži zapojiť do miestnej komunity. Jej partnerkou vo výbore je schopná, zároveň však upätá Heather (Anna Jullienne), ktorej sarkastickú povahu našťastie vyvažuje pohodárska matka piatich detí Hine (Aroha Lawson). Situácii nepomáha ani nevrlý školník, svojrázny riaditeľ (Allan Henry, slovenským divákom je známy napríklad z filmu Avatar) s ešte svojráznejšou sekretárkou. Je zrejmé, že podobná konštelácia vedie opakovane ku groteskným, mierne absurdným situáciám, ktoré vás spoľahlivo rozosmejú. Ako keď v Deň šialených účesov zamoria školu vši, pred Klobásofestom chýbajú použiteľné klobásy a Športový deň sa zmení skôr na zápolenie rodičov ako detí. Ak majú naše mamky z podobných situácií nejako vykorčuľovať a navyše ešte zohnať potrebné peniaze, nezostáva im, než sa naučiť, napriek rozdielnosti pováh a temperamentov, spolupracovať a stať sa tímom. Akokoľvek nemožné sa to zdá byť. 

Morgana O'Reilly 

Je divadelnou, filmovou a televíznou herečkou. Pochádza z Nového Zélandu. Herečkou chcela byť už od pätnástich rokov. Po štúdiu hrala hlavne v divadle. Za zmienku stojí jej one-­woman show The Height of the Eiffel Tower, s ktorou zabodovala na Edinburgh Festival Fringe v roku 2014. V tom istom roku získala rolu v nekonečnej austrálskej telenovele Neighbours. Vo filme Domáce väzenie stvárnila delikventku Kylie Bucknell.

Klan matiek 

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Damon Fepulea'i

Scénár Amanda Alison

Obsadenie Morgana O'Reilly, Anna Jullienne, Aroha Rawson, Allan Henry, Sonny Tupu, Goretti Chadwick…

Dĺžka 8 × 23 min.

streda 1. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC