Film / seriál

Pravda desivejšia ako najčernejšie predstavy

Rozhovor – mysteriózny thriller

Brilantný thriller Francisa Forda Coppolu s Geneom Hackmanom v úlohe experta na odpočúvanie Harryho Caula, ktorý zafungoval ako sebanaplňujúce sa proroctvo.

Pre režiséra Coppolu predstavovali 70. roky snáď najúspešnejšie obdobie v kariére. Mafiánska dráma Krstný otec mu získala nielen mimoriadnu popularitu, ale aj množstvo filmových ocenení, vrátane Oscara. Koniec dekády zakončil jednou z najlepších vojnových drám všetkých čias Apokalypsa, ktorá pozbierala ďalšiu záplavu cien. Medzitým natočil pokračovanie Krstného otca II a ikonický thriller Rozhovor, svojho druhu parafrázu na slávnu Zväčšeninu Michelangela Antonioniho.

Na prvý pohľad sa môže príbeh Harryho Caula, ktorý pri jednom z odpočúvaní príde na stopu zločinu, javiť ako dobová reakcia na aféru Watergate. Nie je to tak, film bol dotočený ešte pred vypuknutím škandálu. Napriek tomu medzi ním a skutočnou aférou vedúcou k pádu prezidenta Nixona existuje množstvo paralel – napríklad metóda a špionážna technika použitá vo filme sa takmer zhodujú s tou, ktorá bola nasadená na odpočúvanie sídla Demokratickej strany. Tak či onak, Coppolova intuícia predbehla realitu minimálne o pár mesiacov, kým Američania s prekvapením zistili, že ich moderná technika pripravila o súkromie a právo na vlastné tajomstvá.

A presne toho si je vedomý aj Harry Caul. Dôsledky jeho práce už raz viedli k smrti niekoľkých ľudí. Postihnutý obsedantnou úzkosťou a paranojou sa snaží skryť pred svetom. Každý človek predstavuje potenciálne nebezpečenstvo, každá slabosť môže viesť k nabúraniu jeho dôkladne vybudovanej kruhovej obrany. Dokonca aj pred vlastnou milenkou tají svoju profesiu, adresu a telefónne číslo. Jeho život je vyplnený pracovnou rutinou a snahou udržať si odstup od ľudí, s ktorými sa stretáva. Jeho zúfalá snaha presvedčiť seba samého, že jeho zodpovednosť končí v okamihu odovzdania odpočúvania klientovi, sa rozplýva v okamihu, keď z odpočúvania rozhovoru mileneckého páru vydedukuje chystanú vraždu. Zmietaný pochybnosťami, či je jeho podozrenie pravdivé, prekračuje všetky pravidlá profesie. Čoskoro sa presvedčí, že sily, ktoré ho obklopujú, sú oveľa mocnejšie, než si kedy dokázal predstaviť.

Rozhovor

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Francis Ford Coppola

Scénár Francis Ford Coppola

Obsadenie Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederic Forrest, Cindy Williams, Michael Higgins, Elizabeth MacRae

Dĺžka 113 min.

Rok 1973

Cinemax2 štvrtok 9. 12. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC