Film / seriál

Pomáda

Pomáda

Kožené kriváky, štýlové účesy a letnej lásky žiar – to je legendárny muzikál Pomáda!

Letné prázdniny sú pre lásku ako stvorené, svoje o tom vie Danny (John Travolta) aj Sandy (Olivia Newton-John), ktorí prežili osudovú romancu. Lenže nový školský rok všetko zmení. Zrazu platia iné pravidlá, z Dannyho je ako mávnutím čarovného prútika niekto iný a happy end sa zdá byť v nedohľadne... Jeden z najslávnejších muzikálov urobil z hlavných predstaviteľov superstar a patrí k najúspešnejším filmom všetkých čias. Určite poznáte aspoň ústrednú pieseň Summer Nights.

Spomienky na mladosť?

Muzikál sa vracia do 50. rokov 20. storočia so značnou nostalgiou. Uvidíte v ňom dokonale nalíčené a učesané dievčatá v širokých kolesových sukniach a mladíkov v ohrnutých džínsoch a poltopánkach s poriadne napomádovanou vlnou vlasov. Ako sa zdá, tak chodiť v 50. rokoch na strednú v Spojených štátoch bolo vlastne rovnaké, ako napríklad v 90. rokoch – vždy ide o to, kto je na škole populárny, zbaliť nejakého frajera alebo krásavicu a mať obľúbený bar (ideálne mliečny), kde sa môže partia stretávať (skoro rovnaký model ako v neskoršom populárnom seriáli Beverly Hills 90210). Tak čím je Pomáda taká geniálna?

Za všetkým hľadaj Travoltu

Nespochybniteľne hlavnou hviezdou je tu John Travolta. Jeho spevácky, tanečný a samozrejme herecký výkon prevyšuje väčšinu jeho kolegov vo filme. Travolta je hollywoodskou stálicou, a hoci Pomáda nepatrí k takým nezameniteľným kultovkám ako napríklad Pulp Fiction (je to nielen iný žáner, ale aj level), Travolta exceluje aj v romantickom muzikáli. Očividne sa pre rolu Dannyho inšpiroval u Elvisa Presleyho a podarilo sa mu do postavy dostať onú elektrizujúcu rock'n'rollovú energiu. Pomáda má nezabudnuteľné hity, pod ktorými sú podpísaní Jim Jacobs a Warren Casey, autori pôvodného muzikálu, ktorí špeciálne pre film pár hitov dopísali.

Jediný problém tohto inak vlastne podareného roztomilého filmu sú trochu prestarnutí hlavní hrdinovia. Mali by to byť teenageri v rozpuku, ale vyzerajú skôr ako absolventi univerzity a ich naivita tak niekedy pôsobí celkom komicky. Napríklad Stockard Channing ako Rizzo vďaka svojej vizáži vyzerá skôr ako matka nejakého stredoškolského študenta, a nie ako násťročné dievča.

Tak či tak, Pomáda je dnes filmovou muzikálovou klasikou a už len kvôli Travoltovi stojí za to si ju pozrieť.

Zaujímavosť

V Pomáde si mal zahrať aj sám „kráľ“ Elvis Presley, ale ponuku odmietol.

Pomáda

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Randal Kleiser

Scénár Bronte Woodard, Allan Carr

Obsadenie John Travolta, Olivia Newton-John, Stockard Channing, Jeff Conaway, Barry Pearl, Michael Tucci, Kelly Ward

Dĺžka 106 min.

Rok 1978

Cinemax nedeľa 23. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC