Film / seriál

Podmanivá detektívka s množstvom otázok

plagát k filmu Zbohom baby

Tiesnivá atmosféra chudobnej bostonskej štvrte, ktorá práve nepatrí medzi tie najupravenejšie v meste – nefunkčné rodiny, kde dospelí často riešia svoje problémy pomocou alkoholu a drog, deti sa potulujú po uliciach, vo vzduchu je cítiť zvláštna prázdnota. A zrazu sa tu stratí štvorročné dievčatko.

To je východisková situácia filmu Zbohom baby, ktorý znamenal zásadný prielom v kariére Bena Afflecka. Ten bol dovtedy známy skôr úlohami krásavcov v trhákoch typu Pearl Harbor, alebo ako milenec známych žien. Ben Affleck však tento film režíroval a zožal za to obrovský rešpekt, a to úplne zaslúžene. Šťastnú ruku mal aj pri voľbe scenára, ktorého autor Dennis Lehane (okrem iného autor scenára filmu Tajomná rieka) sa preslávil knihami o svojráznom tíme súkromných detektívov.

Práve tí zmiznutie malej Amandy vyšetrujú. Polícia totiž nie je schopná nájsť žiadne stopy, a preto sa Amandin zúfalý strýko s tetou obrátia na Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan), aby vzali vyšetrovanie do svojich rúk. Nemajú to jednoduché. Amandina matka Helene (výborná Amy Ryan, ktorá bola za túto úlohu nominovaná na Oscara) je totiž závislá od drog, a tak je takmer nemožné s ňou spolupracovať. Spolu s tým, ako sa detektívi postupne ponárajú do hĺbky prípadu, odkrývajú ponurý svet tamojšieho podsvetia. Svet dílerov, pedofilov a podivných odvrhnutých existencií. Ani toto pátranie však nevedie k žiadnym výsledkom, a preto sa dvojka nakoniec spojí s detektívom Remym Bressantom (Ed Harris) a s policajným kapitánom Jackom Doyleom (Morgan Freeman).

Prezradenie ďalšieho deja by vás pripravilo o rozuzlenie celého príbehu, ale môžeme aspoň dodať, že záver je veľmi prekvapivý a že vás postaví pred veľa otázok, na ktoré je ťažké odpovedať. Je pravdepodobné, že sa budete pýtať sami seba, ako by ste sa v podobnej situácii zachovali vy…

Zbohom baby, ale zďaleka nie je len filmom, ktorý vám pripraví morálnu dilemu. Predovšetkým ide o skvele dramaticky vystavaný film so silnou atmosférou, veľmi uveriteľnými hereckými výkonmi a napätím, ktoré vo vás pretrvajú ešte po tom, čo odznejú záverečné titulky.

Ben Affleck v režisérskom kresle

Začiatky sú vždy krušné, ale Ben Affleck dokázal, že obstojí aj ako režisér. Budúci rok ho čakajú ďalšie dva filmy – Live By Night a pokračovanie Batmana. K obom si napísal aj scenáre.

I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney

Šestnásťminútová komédia bola úplne prvým režisérskym počinom vtedy dvadsaťdeväťročného študenta Bena. V preklade názov znamená „Zabil som svoju ženu – lesbičku, zavesil som ju na hák na mäso a teraz mám zmluvu na tri filmy u Disneyho“. Dej je ešte bizarnejší než samotný názov a divákov tento kraťás moc neoslovil. 

Mesto

Druhý celovečerný film po Zbohom baby sa odohráva v Bostone a Ben Affleck v ňom hrá vodcu bankových lupičov. Lúpeže sa jeho partii daria dovtedy, kým sa všetko skomplikuje neplánovaným únosom ženy zo susedstva. Situáciu sťažuje aj temperament jedného zo zlodejov v podaní Jeremyho Rennera a neúnavný agent Frawley (Jon Hamm).

Argo

Historický thriller vychádzajúci zo skutočných udalostí premenil tri zo siedmich oscarových nominácií a Affleckovi sa konečne podarilo dokázať, že do režisérskej stoličky patrí. Opäť sa ujal aj hlavnej úlohy a stvárnil špecialistu CIA na „exfiltráciu“ Tonyho Mendeza, ktorý má pomôcť zachrániť šesť Američanov väznených Iráncami v Teheráne. Skutočný Mendez k filmu napísal scenár podľa svojich spomienok a s Affleckom pri tvorbe filmu spolupracoval.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Zbohom baby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78 %
Foto Cinemax

Réžia Ben Affleck

Scénár Ben Affleck, Aaron Stockard podle knižní předlohy Dennise Lehane

Obsadenie Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan, Amy Madigan

Dĺžka 114 min.

Cinemax nedeľa 28. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC