Film / seriál

Osudové vzplanutie

Osudové vzplanutie

Milostné drámy sa nikdy nezunujú. Najmä keď do hlavných úloh obsadíte Barbru Streisand a Roberta Redforda.

Dnes už legendárny film Takí sme boli je malým prierezom zásadných dekád 20. storočia. Na sklonku tridsiatych rokov stretáva horkokrvná Katie konzervatívneho Hubbella. Protiklady sa priťahujú, a tak je z toho hneď láska ako trám. Lenže politické i spoločenské udalosti oboch milencov neustále rozdeľujú a väčšinu času navyše stoja na opačnej strane barikády. Osud ich však neustále zvádza dohromady, až sa nakoniec v 60. rokoch musia rozhodnúť, či nehrdzavejúca stará láska môže také rozdielne povahy, ako sú oni, udržať pohromade.

Ach, tá Barbra

Hoci ju niektorí v začiatkoch kariéry zrádzali, že nie je dostatočne krásna a jej nos jej kariéru prekazí, opak sa stal pravdou. Barbra Streisand bola už v 70. rokoch ikonickou hviezdou. Veď za svoj filmový debut v Hollywoode, film Funny Girl (1968), rovno získala Oscara. Romantický film Takí sme boli je len ďalším pokračovaním jej úspešnej hereckej kariéry, kedy si opäť zahrala energickú a silnú ženu, ktorá v sebe zároveň nosí niečo neuveriteľne krehké. Jej poňatie Katie je vo všeličom naivné, ale napriek tomu neuveriteľne autentické. Nebojí sa hovoriť veci priamo, nebojí sa stáť si za svojím a hrdo prijíma životné sklamania.

Preto je vlastne prekvapujúce, že sa zamiluje práve do Hubbella. Jeho predstaviteľ, Robert Redford, už bol v čase nakrúcania filmu skúseným filmovým matadorom a idolom dievčat a žien. Úloha povahou nemastného neslaného spisovateľa a scenáristu mu v tomto filme ale príliš nesadla. Neprehliadnuteľný fešácky zvodca rozhodne stále žiari, vo filme ale nemá dosť priestoru a nemôže „rozbaliť“ svoj talent ako Streisand. Jeho postava je navyše dosť samoľúba, a tak Katie nedáva veľa dôvodov, prečo sa k nemu neustále vracať.

Utiahne to hlavná predstaviteľka?

Ikonická romanca Takí sme boli je teda skôr hereckým koncertom Barbry Streisand, než politickou a spoločenskou drámou. A to napriek tomu, že sa odohráva na pozadí udalostí, ktoré by príbeh mohli zavádzať práve týmto smerom. Bohužiaľ niektoré situácie sú nedotiahnuté, politické debaty a hádky často vyšumia, ako keby scenáristi stále nevedeli, ktorým smerom „story“ ďalej rozvíjať.

To však nič nemení na tom, že film má zvláštne príťažlivú atmosféru. Musíte sa na neho dopozerať, aj keď z niektorých scén priamo vyžaruje banalita. Stačí, keď sa postava Katie súcitne pozerá na zanedbaného Hubbella, bez jediného slova, len dlhý záber na Barbru Streisand a hneď porozumiete všetkému, prežívate všetky emócie a dúfate v šťastný koniec.

Ďalším plusom je rozhodne výber hudby. Tú si vzal na starosť filmový a tiež broadwayský hudobný mág Marvin Hamlisch. A tak sa ani nie je čomu diviť, že za titulnú pieseň si nakoniec odniesol Zlatý glóbus i Oscara.

A aby sme neboli pesimisti, samozrejme že Redford je výborný herec, samozrejme že mu to vo filme neskutočne sekne, samozrejme že film ako taký je veľmi dobrý, ale keď tá Barbra je na tom všetkom to najlepšie!

Zaujímavosť

Barbra Streisand spočiatku nechcela vo filme vôbec spievať ani sa podieľať na soundtracku.

Takí sme boli

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,7 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Sydney Pollack

Scénár Dalton Trumbo, Arthur Laurents

Obsadenie Barbra Streisand, Robert Redford, Bradford Dillman, Patrick O'Neel, Lois Chiles, Viveca Lindfors, Allyn Ann McLerie

Dĺžka 113 min.

Rok 1973

Cinemax nedeľa 1. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC