Film / seriál

Operácia Manhattan

Operácia Manhattan

Ľudia sú vynaliezaví, ale nie každá vec, ktorú objavia, je ich spásou. Väčšinou sa z veľkých objavov stáva skôr prekliatie.

Meno vedca Roberta Oppenheimera ste už asi niekedy počuli – fyzik, ktorý v rámci projektu Manhattan, dopomohol na svet atómovej bombe. Film Fat Man a Little Boy vám bude rozprávať príbeh nielen tohto pozoruhodného muža, ale nahliadnete tiež do zákulisia príprav najničivejšej zbrane, akú ľudia stvorili. Tušili Američania vôbec, akú mocnú a desivú vec ovládajú? Boli vedci len armádnymi výskumnými bábkami, alebo si boli vedomí toho, že nenávratne zmenia svet?

V roku 1942 sa z mestečka Los Alamos v Novom Mexiku stalo podivné miesto – žili tu vedľa seba najgeniálnejšie mozgy univerzít z Berkeley a Chicaga, rovnako ako utečenci pred Hitlerom a robotníci aj remeselníci. Tí všetci sa podieľali na vzniku a reálnej stavbe atómovej bomby a so sebou si do zapadnutého kúta USA priviezli tiež svoje manželky a deti. Bol to trochu bizarný idylický život, ktorý mohol fungovať len vďaka príprave ničivej zbrane.

Príbeh o vzniku atómovej bomby je sám o sebe ohromnou drámou, ale v tomto prípade sa tvorcovia rozhodli ísť klasickou hollywoodskou cestičkou, čo filmu ubralo body, pretože sa hlavne sústredí na osobnostný konflikt medzi generálom Grovesom (Paul Newman) a vedeckým vedúcim projektu J. Robertom Oppenheimerom (Dwight Schultz). Generál je zobrazený ako pomerne umiernený vojenský veliteľ a Oppenheimer zase ako brilantný, ale nezaujímavý intelektuál, takže konflikty medzi nimi skôr len tušíme, než by sme boli svedkami poriadnej hádky. Trochu akcie by ale filmu prospelo.

Celkovo je Los Alamos miestom, ktoré pôsobí ako vystrihnuté z dokonalej reklamy na dokonalý život, ktorých bola televízia v USA v päťdesiatych rokoch plná. Diskusie medzi vedcami na kokteilových párty sú zjednodušené na výklady ako vystrihnuté z hodín fyziky. Dámy sa na nich vrelo susedsky rozprávajú a len trochu klebetia, páni zase spokojne popíjajú Martini, takže vojna akoby vôbec neexistovala a všetci ako by pracovali na novom prototype sušičky, a nie bomby. Drobným oživením sú „zakázané“ lásky. Snáď všetci mužskí hrdinovia majú svoje milované ženy, ale zároveň pokukujú po niektorej svojej spolupracovníčke.

Treba povedať, že spracovať túto tému nebolo a nie je nič jednoduché. Scenáristické aj dejové zjednodušenia môžeme pričítať najskôr prostej veci, Hollywood skrátka nevedel, ako sa k celej veci postaviť – mali vykresliť generála aj celú armádu ako krvilačné príšery, ktoré túžia po ničivej zbrani a nič ďalšie ich nezaujíma? Alebo vedcov ako schizofrenikov, ktorí veria, že robia správnu vec a pritom sa vnútorne zožierajú nezmerným pocitom viny? Každý extrém je na nič, nakoniec môžeme byť radi, že sa svetoznáme štúdiá rozhodli túto tému vôbec otvoriť a dámy povážte, kto by sa rád nepozrel na štramáka Paula Newmana v uniforme. Tento film je možno lepšie brať ako milostnú drámu vo vojnových kulisách, a potom si ho patrične užijete.

Fat Man a Little Boy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Roland Joffé

Scénár Roland Joffé

Obsadenie Paul Newman, John Cusack, Laura Dern, Péter Halász, Dwight Schultz, John C. McGinley, Natasha Richardson

Dĺžka 122 min.

Rok 1989

Cinemax štvrtok 9. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC