Film / seriál

Okupace

Okupace – česká komediálna dráma

Vtipná a zároveň dramatická prvotina režiséra Michala Nohejla je pozoruhodnou a taktiež nečakane aktuálnou štúdiou českej duše a nášho poňatia morálky.

Tento film pôsobí ako zjavenie. Nadšené ohlasy a štrnásť tohtoročných nominácií filmu na ceny Český lev hovorí za všetko. Tvorcovia nakoniec dostali tri – za najlepší scenár, za najlepšiu hudbu a za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Poslednú menovanú cenu si odniesla dvadsaťtriročná Antonie Formanová za rolu študentky Milady, ktorá sa jednej noci, v čase hlbokej normalizácie, ocitne na večierku hercov oblastného divadla.

V ošarpanom bare akéhosi kultúrneho strediska zapíjajú horkosť a poníženie po ďalšom mizernom predstavení Reportáže písanej na oprátke. Keď do miestnosti vtrhne na mol opitý ruský dôstojník s kanistrom benzínu, zbraňou a nezriadenou túžbou piť, veci sa dajú do pohybu. Táto noc preverí charaktery prítomných.

Okupace

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,1 % Hodnotenie redakce
Foto Bontonfilm

Réžia Michal Nohejl

Scénár Marek Šindelka, Vojtěch Mašek, Michal Nohejl

Obsadenie Martin Pechlát, Otakar Brousek, Antonie Formanová, Cyril Dobrý, Pavel Neškudla, Tomáš Jeřábek, Alexej Gorbunov

Dĺžka 97 min.

Rok 2021

Cinemax štvrtok 14. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC