Film / seriál

Niet dymu bez ohňa

Dráma Až príde oheň

Oheň je dobrý pomocník, ale zlý pán. K našim životom však neodmysliteľne patrí.

Obzvlášť v niektorých krajoch sveta vyčíňa oheň veľmi často. Do života Amadora vo filme Až príde oheň zasiahne niekoľkokrát, a to fatálne. Amador si totiž ako podpaľač musí odpykať trest vo väzení potom, čo skoro vypálil dedinu, v ktorej žije. Po návrate domov sa snaží žiť čo najpokojnejšie. Stará sa o dom a o pár kráv. Vyzerá to, že galícijske kopce, nádherná príroda a život na zapadnutej dedine Amadorovi prospievajú. Ale len do chvíle, než sa opäť objaví hustý oblak dymu...

Poetika predovšetkým

Až príde oheň predstavuje netypický film. Je to skôr zamyslenie nad stavom sveta, nad nami ľuďmi ako klasický výpravný film s pevnou dejovou líniou. Áno, je tu Amador vracajúci sa do rodnej dediny so stigmou podpaľača. Je tu jeho matka a jej kravy, sú tu dedinčania a ich posmešky a je tu samozrejme tiež oheň. Ale všetko je pospájané skôr len útržkovito. Ak čakáte v závere nejaké rozuzlenie, žiadne nepríde. Tento film je o ľuďoch, o stromoch a o ničivých silách, ktorým môžeme brániť len do istej miery.

Amador, nemáš oheň?

Svojím spôsobom ide o filmovú báseň. Je síce zaujímavé, do akej miery ide o fikciu a do akej miery možno aj o dokument, pretože Laxe natáča s nehercami, s reálnymi ľuďmi a my môžeme len hádať, nakoľko sú ich osudy vymyslené (napríklad v prípade hlavného hrdinu, ktorého hrá Amador Arias). Úplne úžasná je potom jeho matka, ktorú hrá Benedicta Sánchez. Stredobodom jej života sú jej kravy, bezmedzne tieto zvieratá miluje okrem iného preto, že sú to jej jediné verné spoločníčky a nie sú záludné ako ľudia. Keď sa Amador vráti domov, čakali by ste, že príde nejaká zmena, ale nie, život v horách stále beží rovnako ďalej svojím pomalým tempom. Aj keď je jeho matka rada, že má syna späť, takmer nehne brvou, keď ho po rokoch uvidí. A koniec, žiadne psychologické sondy, prečo to tak je. Jednoducho len denná rutina v poetickej krajine.

V poslednej tretine filmu prichádza požiar. Kto ho založil? Je to dielo prírody, alebo človeka? Kto vie. Vy budete len uhranutí neskutočnými zábermi ohňa prehĺtajúceho lesy. A budete uvažovať, ako v takomto svete môžeme žiť. To je všetko. Žiadne drámy, žiadne zvraty, proste len čakáte, až príde oheň.

Až príde oheň

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Oliver Laxe

Scénár Oliver Laxe, Santiago Fillol

Obsadenie Amador Arias, Benedicta Sánchez, Inazio Abrao, Elena Fernández, David De Poso

Dĺžka 85 min.

Rok 2019

Cinemax štvrtok 5. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC