Film / seriál

(Ne)zištná láska

Milenec – romantická dráma

Film Jeana-Jacquesa Annauda na motívy rovnomenného románu Marguerite Durasovej. Autorka sa v ňom vracia k neľahkému osudu svojej rodiny v Kočinčíne v 20. rokoch minulého storočia a tiež k vášnivému vzťahu so zámožným Číňanom, ktorý prežila ako pätnásťročná.

Pôvodný román Milenec vyšiel roku 1984 a stal sa úplnou senzáciou vďaka kombinácii až škandalóznej otvorenosti a romantickej nežnosti. Durasová jednoducho spomínala na svoju mladosť bez prílišnej nostalgie a podarilo sa jej zachytiť úplne unikátny svet. Pôjde teda o lásku, ale aj o hranice kultúr a spoločenské tabu. Tento príbeh je o väzbách, ktoré zväzujú.

Umenie jemnosti

Režisér Jean-Jacques Annaud je nezmazateľne podpísaný napríklad pod vynikajúcou adaptáciou Mena ruže, takže môžeme povedať, že skutočne vie prevádzať romány na filmové plátno. V Milencovi mu tiež dosť pomohol kameraman Robert Fraisse, ktorý vytvára krásny farbistý obraz dávnych čias vo Vietname okupovanom Francúzmi na sklonku 20. rokov minulého storočia. Samozrejme k úspechu filmu prispela aj hlavná herecká dvojica, herečka Jane March a jej kolega Tony Leung Ka-fai.

V roku 1929 sa mladučká Francúzka vracia z prázdnin od matky. A vtedy jej cestu osudovo skríži 32ročný elegán v bielom obleku. Keď jej ponúkne odvoz do Saigonu, ani jeden z nich netuší, ako výrazne jeden druhému zasiahnu do života. Chémia medzi nimi je takmer hmatateľná, a tak sa veľmi skoro začnú schádzať v prenajatom byte v ošarpanej štvrti. Ich pomer sa rozhodne nepáči rodinám. Dievča bojuje predovšetkým so svojou bláznivou matkou (Frédérique Meininger) a psychotickým bratom závislým na ópiu (Arnaud Giovaninetti). Jej milenec, ktorý je úplne závislý na bohatstve svojho otca (tiež milovníka ópia) nedokáže vycúvať z tradičného dohodnutého sobáša s čínskou nevestou. Takže čím viac sa milencov snažia rodiny rozdeliť, tým vášnivejší je ich vzťah, aj keď on vie, že ona ho rozhodne tak nemiluje.

Od Annauda určite očakávate, že vám nebude servírovať iba sladkú filmovú limonádu. A máte pravdu. Predovšetkým postava, ktorú hrá March, je úplne uveriteľná. Aj keď ide o mladé dievča, dokáže sa správať veľmi rafinovane. Od začiatku váhate, či svojho milenca len využíva na truc svojej rodine, alebo sa nakoniec naozaj bláznivo zamiluje. Vďaka tomu film nespeje od samého začiatku k happy endu, ale udržuje vás v napätí. Navyše exotické prostredie Saigonu sa podarilo filmárom skvele zachytiť aj so všetkými vtedajšími spoločenskými a politickými problémami.

Zaujímavosť

Ide o prvý západný film, ktorý bol realizovaný vo Vietname od skončenia vojny v roku 1975.

Milenec

Film / seriál
Hodnotenie FDB 71,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Jean-Jacques Annaud

Scénár Gérard Brach, Jean-Jacques Annaud

Obsadenie Jane March, Tony Leung Ka Fai, Frédérique Meininger, Arnaud Giovaninetti, Lisa Faulkner, Tania Torrens, Melvil Poupaud

Dĺžka 115 min.

Rok 1992

Cinemax2 štvrtok 21. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC