Film / seriál

Vraždy v Yorkshire – neslávna kapitola britskej polície

Vraždy v Yorkshire – britská kriminálna trilógia

Prípady sériových vrážd, ktoré boli nočnou morou Británie takmer desať rokov, dodnes prekvapujú.

Britský producent Andrew Eaton dostal pred pár rokmi nápad sfilmovať kriminálne romány Red Riding Quartet. Vytvoril sériu filmov Vraždy v Yorkshire, ktorá nadchla kritikov. Získala niekoľko cien BAFTA a prestížny denník The Times o nej napísal, že je skrátka „brilantná“. Magazín Time Out zašiel ešte ďalej a zhodnotil, že takto vyzerá budúcnosť krimi žánru. Hviezdne obsadená trilógia Vraždy v Yorkshire teraz prichádza na televíziu Skylink 7 a do videotéky Skylink Live TV.

Deviant vraždí, polícia tápe

V trilógii Vraždy v Yorkshire sa mieša fikcia s reálnymi postavami a udalosťami. Tvorcovia sa inšpirovali prípadmi sériových vrážd, ktoré desili obyvateľov yorkshirského grófstva v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Nešlo len o miznúce deti, ktorých telá nachádzali miestni. Ako námet poslúžilo tiež pozadie vyšetrovania prípadu tzv. yorkshirského rozparovača, ktorý stál za sériou beštiálnych vrážd miestnych prostitútok. Ten, mimochodom, zomrel v novembri 2020 po tom, čo vo väzení dostal Covid-19 a odmietol sa liečiť.

Jedna-dve-tri-štyri-päť-šesť, dobré deti dajú sa do neba viesť...

Andrew Garfield ako novinár

Vo Vraždách v Yorkshire si zahralo mnoho známych mien. V úlohe novinára sa predstavil Andrew Garfield. „Chcel som sa na to dôkladne pripraviť, dokonca som si na chvíľu vyskúšal skutočnú novinársku prácu v miestnych novinách Yorkshire Post. Bolo to veľmi zaujímavé,“ hovorí herec. Garfield priznal, že v mladosti sa pohrával s myšlienkou stať sa novinárom. Herectvo mu však ide skvele a pár rokov po Vraždách v Yorkshire sa divákom predstavil ako Spider-Man.

Úplná filmárska sloboda

Réžie každého dielu trilógie sa ujal iný režisér, výsledok však pôsobí kompaktne a presvedčivo. Jednou z najťažších úloh pre filmárov bolo napodobniť 70. a 80. roky a štýl tej doby. K úspechu Vrážd v Yorkshire prispelo nielen hviezdne obsadenie a perfekcionisticky spodobnené reálie, ale aj kamera, ktorá sa dôsledne drží štýlu klasických britských noirových filmov.

Tony Grisoni

Výpočet úspešných filmov, na ktorých sa Tony Grisoni, scenárista Vrážd v Yorkshire, podieľal, je naozaj dlhý. Vyskúšal si aj úlohu herca a režiséra. Je známy svojou úzkou spoluprácou s kultovým režisérom Terrym Gilliamom, s ktorým vytvoril scenáre pre také filmy ako boli Strach a hnus v Las Vegas, Krajina prílivu alebo napríklad Muž, ktorý zabil Dona Quijota. Pracuje tiež pre televíziu. Pre HBO napríklad napísal niektoré diely seriálu Mladý pápež.

Vraždy v Yorkshire

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Skylink 7

Réžia Julian Jarrold, James Marsh, Anand Tucker 

Scénár Tony Grisoni

Obsadenie Andrew Garfield, Rebecca Hall, Sean Bean, Eddie Marsan, David Morrissey, Warren Clarke…

V ČESKOM ZNENÍ Jan Maxián, Hana Ševčíková, Alexej Pyško, Otakar Brousek ml., Libor Hruška, Oldřich Vlach…

Dĺžka 93 – 102 min.

nedeľa 8. 8.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC