Film / seriál

Nefalšovaná romantika

Nefalšovaná romantika

Malé ženy patria ku knižným aj filmovým stáliciam obzvlášť v Spojených štátoch. Bolo teda len otázkou času, kedy sa dočkajú aspoň „miniseriálu“.

Príbeh štyroch sestier, ktoré postupne dospievajú a bijú sa so životom v období občianskej vojny, je pomerne známy aj v našich končinách. Môžu za to početné filmové spracovania (asi najznámejšia je adaptácia z roku 1994, v ktorej si zahrali Winona Ryder a malá Kirsten Dunst) a romantické ladenie celého príbehu. Každá adaptácia je však ošemetná, najmä v prípade populárnych kníh. Nie všetko sa podarí scenáristom do filmu dostať a fanúšikovia sa potom sťažujú, že im chýbalo to či ono… Možno preto sa Malé ženy dočkali trojdielnej televíznej podoby, ktorá ponúka aspoň o trochu viac priestoru než klasický film.

Narodiť sa ako dievča je jedno z najväčších sklamaní môjho života

Pomerne jednoduchý príbeh štyroch sestier a ich matky, ktoré bojujú s nedostatkom peňazí a cnie sa im po otcovi, ktorý odišiel bojovať do občianskej vojny, by mohol byť úplne banálnou a naivnou romancou. Našťastie už autorka literárnej predlohy Louisa May Alcott pochopila, že len po umení a vydaji túžiace dievčatká by nikoho dlho nebavili. A tak môžete sledovať, ako sa im sny pomaly rúcajú, ako prežívajú prvé milostné sklamania, ako sa musia vyrovnať s ťažkou chorobou a smrťou a ako sa učia, že jedinou istotou v ich životoch je rodina.

Takýto príbeh ponúka veľa emócií a možností vytvoriť ďalší mikropríbeh. Hoci mali tvorcovia „miniseriálu“ tieto možnosti, príliš ich nevyužili. Niektoré podstatné postavy možno až príliš upozadili (minimum priestoru dostal románik s učiteľom a otec, pán March, pripomína skôr ducha ako zásadového a odvážneho muža). Zato iné doslova vzkriesili z popola, máme na mysli najmä tetu, ktorú si zahrala skvelá Angela Lansbury. Tá sa snáď pre túto úlohu narodila a pôvodne trochu komická svárlivá žena dostala v jej podaní „grády“. Rovnako tak Emily Watson ako mama a dočasná hlava rodiny má viac ženskej vážnosti a hĺbky, nie je z nej len akási dobrá víla a strážkyňa cudnosti svojich dcér, ale odvážna a celkom pokroková žena.

Herecké obsadenie ako celok ostatne nie je vôbec zle zvolené. Najstaršiu Meg si zahrala Willa Fitzgerald, zasnenú Jo stvárnila Maya Hawke, trochu zakríknutú Beth Annes Elwy a najmladšiu aj najdivokejšiu Amy potom Kathryn Newton. Dievčatá sú to viac než pekné a o ich hereckom nadaní nikto nepochybuje, len je trochu problematické rozoznať, ktorá je ktorá. Vekový rozdiel u nich nie je príliš viditeľný, a pretože všetky vyzerajú ako vysokoškoláčky, z pozície diváka máme trochu problém s ich naivitou. V iných adaptáciách predovšetkým najmladšiu Amy hrali dve herečky, aby bolo zrejmé, ako rastie a dospieva v mladú ženu. Toto sa bohužiaľ v najnovšej verzii príliš nepodarilo.

Čo však musíme vyzdvihnúť, je výprava a hudba. Kostýmy a vôbec všetky rekvizity i scénografia sú jedným slovom dokonalé. Máte pocit, že ste sa naozaj ocitli v devätnástom storočí, kedy sa v Spojených štátoch celkom prirodzene miesil priemyselný pokrok s vidieckou idylou. Modernejší nádych príbehu dáva zaujímavá hudba, ktorá sa vyhýba romantickým ornamentom a srdcervúcim sláčikom. V tomto ohľade bol nepríliš známy Stuart Earl zásahom do čierneho.

Príjemné romantické predstavenie, ktoré neurazí a ktorého sila tkvie skôr než v samotnom príbehu predovšetkým vo vizuáli a zaujímavom hereckom obsadení.

Emily Watson

Emily rozhodne nie je filmovým nováčikom a pred kamerou sa pravidelne objavuje od polovice deväťdesiatych rokov (za svoju kariéru bola dvakrát nominovaná na Oscara). Ani dobové filmy pre ňu nie sú novinkou. Z posledných rokov si ju môžete pamätať z Anny Kareninovej či z Kráľovskej noci. Vlani sa objavila aj v hite Kingsman: Zlatý kruh.

Zaujímavosť

Príbeh štyroch sestier nie je úplne fiktívny, spisovateľka Louisa May Alcott sa inšpirovala vlastným detstvom a životom s tromi sestrami.

Pozrite si aj

Rozum a cit

Romantická klasika podľa Jane Austen nikdy nesklame. Keď sa pani Dashwoodová musí po smrti manžela vysťahovať z honosného sídla so svojimi troma dcérami – Elinor, Marianne a Margaret –, má pocit, že sa jej zrútil svet. To však ešte netuší, aké „dobrodružstvá“ na ňu čakajú s nápadníkmi jej dcér.

Pýcha a predsudok

Ďalší príbeh sestier, ktoré sa museli vysporiadať so životom v konvenciami zviazanom svete, bol opäť natočený podľa predlohy Jane Austen. Milostný príbeh Elizabeth a pána Darcyho dal základ všetkým moderným filmovým romantickým komédiám a chytí za srdce každú romantickú dušu.

Malé ženy

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Film+, Profimedia.cz

Réžia Vanessa Caswill

Scénár Heidi Thomas

Obsadenie Willa Fitzgerald, Kathryn Newton, Dylan Baker, Emily Watson, Michael Gambon, Eleanor Methven, Julian Morris…

Dĺžka 3 × 58 – 59 min.

Cinemax pondelok 7. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC