Film / seriál

Nechaj párok žiť!

Nechaj párok žiť!

Sme potraviny a nemôžeme sa dočkať, až sa dostaneme do raja vonku za múrmi supermarketu, kde si poriadne zašpásujeme! Vulgárny animovaný film Buchty a klobásy nie je pre každého, ale koho nejaké to neslušné slovo nerozhodí, rád si pri ňom odpočinie od neznesiteľnej roztomilosti bežných animákov.

Herec a scenárista Seth Rogen je pre každú lotrovinu a záľuby v pubertálnom humore sa zrejme nezbaví ani v osemdesiatke. Keď s kolegom Jonahom Hillom pred desiatimi rokmi propagovali svoje hrubozrnné spoločné komédie Nabúchaná a Superbad a novinári sa ich pýtali, čo chystajú ďalej, Rogen zo srandy tresol: „Ďalší film sa bude volať Preklobásované.“

Žartík začal žiť vlastným životom. „Ľudia svoje emócie premietajú do vecí okolo seba: do svojich áut, hračiek, oblečenia… Čo keby ale malo vlastné pocity napríklad jedlo?“ Zašpekuloval si Rogen. „Čoskoro nám s Jonahom došlo, že by to bol poriadny bizár.“

Projekt, ktorý v slovenčine nakoniec dostal názov Buchty a klobásy, zostal bez realizácie osem rokov. Niet divu: žiadne štúdio nechcelo zafinancovať celovečerný film o hovoriacom a mysliacom jedle, ktorý je až po strop supermarketu plný vulgarizmov, oplzlostí a sexuálnych narážok. Jediný, kto sa na neho okrem Rogena s Hillom tešil, boli animátori: po rokoch práce s ukrutne roztomilými postavičkami z filmov od Disneyho a Pixaru sa nemohli dočkať, kedy sa pohrajú s nahnevanými hovoriacimi fľašami tequily alebo s párkami, ktoré nechodia pre neslušné slovo ďaleko.

Fešácky párok Frank je hlavným hrdinom filmu. V regáli tróni hneď vedľa žemle Brendy a spoločne snívajú o tom, že sa raz spoja v milostnej penetrácii. Rovnako ako všetci „obyvatelia“ obchodu žijú v pevnej viere, že tam vonku, v bájnom Zádverí, ich čaká raj, kde sa o nich ľudia postarajú najlepšie, ako dokážu. Lenže vydesená horčica, ktorú do obchodu vráti zákazník, prinesie desivé správy: vonku potraviny čaká samo peklo, pretože ľudia ich – ó hrôza! – jedia.

Frank, Brenda, bagel Sammy, moslimský lavaš Kareem Abdul a ďalšie požívatiny utečú z políc a nákupných vozíkov. Majú ale šancu uniknúť svojmu osudu, teda ostrým kuchynským nožom, rozpálenému oleju a nenásytným hladným ústam? V ceste im navyše stojí diabolsky zlý klystír, ktorý má na Franka a Brendu zlosť. Aj napriek obmedzenému dejovému pôdorysu jedného dňa v supermarkete (a niekoľkých priľahlých domácností) Buchty a klobásy bavia od začiatku do konca úspornej stopáže. Základný príbeh nachádza vynaliezavé odbočky napríklad vo vedľajšej línii narkomana, ktorý si pichá soľ do kúpeľa, alebo v mytológii, ktorú pre obyvateľov obchodu vytvoril starý indiánsky nápoj Ohnivá voda.

Divák po počiatočnom šoku zo slovných aj obrazových vulgarizmov získa istú odolnosť (teda ak rovno zhnusene nevezme nohy na ramená) a zistí, že Buchty a klobásy sú vlastne celkom roztomilým predstavením. Z filmu srší nákazlivá radosť z politicky nekorektných vtipov a zo slobody prejavu. Poteší tiež nepreberné množstvo narážok na filmy ako Príbeh hračiek, Terminátor 2, Zachráňte vojaka Ryana (doslovná citácia masakru pri vylodení) a ďalšie. A aj keď by nebolo treba film o vulgárnom a večne nadržanom jedle brať príliš vážne, náznaky posolstva o nezmyselnosti konzumného spôsobu života v ňom nepôsobia vôbec lacno.

Neslušne a kreslene

Ren a Stimpy (1991)

Ren je rachitická nervózna čivava, Stimpy tučný a tupý kocúr. Jeden (anti)hrdina obludnejší než druhý sa predháňajú v nechutnostiach, ktoré väčšinou súvisia s nevítanými telesnými prejavmi. Kultový seriál pripravil pôdu pre Mestečko South Park, Beavisa a Butt-heada a ďalšie „neštandardné“ animáky.

South Park: Peklo na Zemi (1999)

Primitívna animácia, kaskády vulgarizmov, morbídny humor a prístup „nič nie je sväté“: animovaný seriál Mestečko South Park vyvolal revolúciu na obrazovkách a nadšené aj zhnusené ohlasy. Celovečerná verzia vygraduje od neprístupného filmu cez bojkot Kanady až po svetovú vojnu.

Terkel má problém (2004)

Školák Terkel má problém – a poriadny. Jeho psychopatický strýko Stewart sa drsne nepohodol s jeho spolužiakmi a ustrašený Terkel sa bojí následkov. A ten nový učiteľ je nejaký divný… Čiernohumorný film o šikanovaní alebo detských samovraždách v českej verzii vrcholí hitom „Vopíchat se di“ a dabingom Marka Ebena.

The Haunted World of El Superbeasto (2009)

Bývalý mexický zápasník El Superbeasto a jeho zvodná sestra, superagentka Suzi-X, hodlajú zabrániť svetovládnym chúťkam zlovoľného Dr. Satana tým, že ho oženia s bezočivou striptérkou. Hororový komediálny muzikál podľa vlastného komiksu nakrútil Rob Zombie, muzikant a režisér krvákov ako Dom tisícky mŕtvol.

Buchty a klobásy

Film / seriál
Hodnotenie FDB 61 %
Foto Cinemax

Réžia Greg Tiernan, Conrad Vernon

Scénár Evan Goldberg, Seth Rogen…

Obsadenie James Franco, Jonah Hill, Kristen Wiig, Seth Rogen, Edward Norton, Salma Hayek

Dĺžka 89 min.

Rok 2016

Cinemax utorok 6. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC