Film / seriál

Nebožtík ako zákusok

Nebožtík ako zákusok

Detektívok nie je nikdy dosť. Záhady a hlavne záhadné vraždy bavia čitateľov aj filmových divákov stále rovnako.

A čo potom keď sa na jednom sídle stretnú esá ako Phil Marlowe, Hercule Poirot či slečna Marplová? Samozrejme nie len tak, ale pri príležitosti záhadnej vraždy, ktorú treba vyriešiť za pomoci šedých buniek mozgových, nie polície. Skvelá konverzačná komédia, ktorá je satirickou paródiou na všetky slávne detektívky, vás miestami od smiechu rozplače. Navyše v nej účinkovala okrem iného americká literárna hviezda, sám veľký Truman Capote. Pozvanie na túto večeru si určite nenechajte ujsť.

Žiadny pulz, žiadny tlkot srdca. Ak sa stav tohto muža nezlepší, bude mŕtvy

Hostiteľom je Lionel Twain (Truman Capote), excentrický boháč, ktorý sa domnieva, že dokáže prekabátiť tých najlepších detektívov všetkých čias. Jeho sídlo vyzerá ako vystrihnuté z románov o Sherlockovi Holmesovi – starý zámok nie je pre hmlu takmer vidieť, do okien neustále bubnujú kvapky dažďa a z krbov je okrem praskania dreva počuť tiež kvílenie meluzíny. Hovoríte si, že je to klišé? Lenže celý tento film je na takých klišé založený, práve z nich pramení jeho nezameniteľná komika. Tým pádom nechýba ani vysoká odmena pre detektíva, ktorý prípad vyrieši, celý milión libier. Iste, naši literárni i filmoví obľúbenci zvyčajne nepracujú hlavne pre peniaze, skôr je to pre nich zábava a istá prestíž. Avšak každému sa hodí pár drobných k dobru...

Ak by ste Vraždu na večeri chceli brať doslovne a vážne, potom si ju radšej odpustite. V duchu anglického humoru tu je veľa „nekorektností“ – Číňania sú akýmisi strojovo hovoriacimi gašparkami, ženy nedokážu pochopiť žiadnu šteklivú narážku, pretože sa to predsa nesluší atď., atď. Keď však budete všetko brať s nadhľadom, zrazu pred vami vyvstane úžasne zábavný svet detektívov, ktorí príliš nevedia, čo robia. Neustále chce jeden druhého nachytať pri nejakej chybe. Akonáhle niekto príde s riešením, iný detektív prinesie dôkaz, ktorý všetko obráti hore nohami, a za chvíľu ďalší detektív vyvráti aj toto riešenie, a potom zase ďalší... Divák, ktorý je schopný určiť vraha ešte pred koncom filmu, by zaslúžil metál.

Všetky absurdnosti majú jediný význam – pobaviť vás. A to sa podľa nás scenáristovi Neilovi Simonovi podarilo dokonale. Dokázal zo všetkých slávnych postáv vytiahnuť presne tie drobnosti, pre ktoré ich tak milujeme. K tomu si pridajte hviezdne obsadenie a máte pred sebou skvelý program na zimný večer.

Peter Falk a Eileen Brennan si zahrali dvojicu detektíva Sama Diamonda a jeho sekretárku; David Niven a Maggie Smith predstavujú manželov Dicka a Doru Charlestonovcov; Elsa Lanchester a James Coco dostali úlohy parodujúce najslávnejšie postavy Agathy Christie, teda slečnu Marplovú a Poirota; a nakoniec Peter Sellers sa prevtelil do Sidneyho Wanga (ktorý svojou rečou pripomína majstra Yodu). 

Zaujímavosť

Okrem Wangovej reči tu je ešte jedna spojitosť s Hviezdnymi vojnami – Alec Guinness, ktorý si neskôr zahral Obi-Wana, scenár k tejto úlohe čítal práve pri natáčaní Vraždy na večeri.

Vražda na večeri

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,6 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Robert Moore

Scénár Neil Simon

Obsadenie Eileen Brennan, Truman Capote, James Coco, Peter Falk, Alec Guinness, Elsa Lanchester, David Niven

Dĺžka 94 min.

Rok 1976

Cinemax sobota 3. 2. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC