Film / seriál

Gattaca – Ne/vhodné gény

Gattaca – Ne/vhodné gény

Vybudovať si život podľa našich predstáv dnes nie je žiadny problém. Všetko je možné si kúpiť, vyrobiť, svet môže vyzerať tak, ako budeme chcieť. A čo ľudia?

Gattaca je pre mnohých miesto snov – chcete dieťa, ktoré bude mať dokonalú postavu, čierne vlasy, zelené oči a navyše bude geniálne hrať na klavíri? Stačí si ho objednať. Znepokojujúce, ale výborné sci-fi vám ukáže, ako taká firma na pestovanie ľudí môže fungovať. Lenže vždy sa vlúdi nejaká chybička, a tak aj v dokonalom svete sa občas narodí dieťa z lásky – Vincent. Podarí sa mu dostať medzi genetickú elitu a zmeniť svoj život?

Toto je asi jedno z najlepších sci-fi s prvkami thrilleru, aké bolo za posledných dvadsať rokov natočené. Vincent (Ethan Hawke), ktorý sa dostal mimo oficiálny dokonalý systém a narodil sa staromódnym spôsobom bez skúmavky, to nemá jednoduché. Už pár sekúnd po pôrode má život nalinkovaný, pretože genetické testy ukazujú, že má zlý zrak, srdcové problémy a životnosť asi 30 rokov. Čaká ho maximálne kariéra upratovača v kozmickom centre, v ktorom by chcel radšej pracovať ako kozmonaut. Lenže Vincent sa nevzdá, nikto by nemal. S pomocou obchodníka s DNA uzavrie zmluvu s Jeromom (Jude Law), ktorý má tie správne gény, ale ochrnul pri nehode. Jerome mu poskytne krv, vzorky moču a identitu a obom sa zrazu otočí život o 360 stupňů.

Gattaca je pozoruhodný debut spisovateľa a režiséra z Nového Zélandu Andrewa Niccola, ktorého film je inteligentný aj vzrušujúci – skvelá kombinácia – a tiež vizuálne príťažlivý. Napätie je budované v dvoch linkách. Jednak neustále hrozí nebezpečenstvo, že bude Vincent odhalený ako podvodník; miesto, kde pracuje každý deň dokonale čistí, a tak ho môže prezradiť pokojne aj jediná mihalnica. Jednak je vo vesmírnom centre zavraždený riaditeľ a detektív (Alan Arkin) začne hľadať podozrivého medzi zamestnancami. A samozrejme nesmie chýbať femme fatale, ktorá sa volá Irena (Uma Thurman). Lenže romantika je v dokonalom svete nebezpečná. Stačí jediný bozk a máte všetok genetický materiál partnera na preskúmanie, môžete sa o ňom dozvedieť absolútne všetko...

Sci-fi filmy sa často zaoberajú skôr inváziami mimozemských civilizácií, ale oveľa desivejšie a pritom príťažlivejšie sú vízie budúcnosti, ktoré sú reálne. Genetické inžinierstvo sa rozvíja a všemožných „mutantov“ sme schopní vytvoriť aj dnes. Čo ak je teda za dverami čas, kedy si budú rodičia môcť objednať dokonalého potomka?

Brali by ste radšej prírodný „génový hazard“, alebo si objednali značku a model, aké by ste chceli?

Gattaca

Film / seriál
Hodnotenie FDB 79,9 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Andrew Niccol

Scénár Andrew Niccol

Obsadenie Ethan Hawke, Uma Thurman, Gore Vidal, Xander Berkeley, Jayne Brook, Elias Koteas, Maya Rudolph

Dĺžka 101 min.

Rok 1997

Cinemax streda 22. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC