Film / seriál

Ne/možnosť voľby

Rodinná dráma Tichá krajina, dobrá krajina

Každý rodič chce svoje deti ochrániť. Lenže čo ak musíte voliť medzi svojím šťastím a šťastím svojho dieťaťa?

Myslíte si, že je to jednoduché? Zdanlivo áno, ale aj tak vám môžu problémy potomstva riadne skomplikovať život. Sybille vedie slušný život a ako sa zdá, tak má našliapnuté aj na politickú kariéru. Obľúbená riaditeľka školy a kandidátka do zastupiteľstva zrazu namiesto oslovovania voličov musí obhajovať svojho syna. Spolužiačka ho totiž obvinila z fyzického týrania. Teraz je na Sybille, aby očistila nielen svojho syna, ale aj vlastné meno. Čo na dedine paradoxne nie je nič ľahké. Jej voľba bola jasná, lenže netušila, čo všetko ju bude stáť.

Kratší, ale silnejší

Švajčiarsky krátkometrážny film Tichá krajina, dobrá krajina od Johannesa Bachmanna, ktorý bol uvedený v súťaži na 29. festivale krátkych filmov v Bambergu, zachycuje veľmi autenticky (niekedy až nepríjemne), ako tiež funguje politika a čoho všetkého sa niektorí v rámci politického boja neštítia.

Morálna dilema je tu jasná – Sybille (Anna-Katharina Müller) si musí vybrať, či bude skôr matkou, alebo úspešnou političkou. Riešenie je tiež jasné, samozrejme dá prednosť svojmu synovi. Tak čím je tento krátkometrážny film taký zaujímavý? Všetkým, čo sa začne diať okolo. Je to vlastne akási sociálno-politická sonda do ľudských duší, ktorá bez škrupulí odkrýva naše horšie stránky. Aj keď film nie je inšpirovaný skutočnými udalosťami, veľmi reálne zachytáva dobu, v ktorej sa nachádza súčasná spoločnosť.

A aj keď film nevznikol z nejakého „vnútorného pudenia“ scenáristky a režiséra, je veľmi emotívny. Lea Pasinetti a Johannes Bachmann dostali v rámci štúdia jednoducho zadanie natočiť krátky film na politickú tému, a tak vznikla Tichá krajina, dobrá krajina. A podľa festivalových ohlasov možno súdiť, že to vzali za správny koniec. Vo filme totiž nejde len o to, aby sme sa ako diváci znovu a znovu presviedčali, že aj politika na komunálnej úrovni je zlá, ale ako ako spoločnosť strácame schopnosť komunikovať spolu. Film je plný vyprázdnených fráz a floskúl, ktoré nič nehovoria ani neriešia, ale len prekrývajú skutočné problémy. V spojitosti so závažným obvinením Sybillinho syna sa pred nami vynára svet skôr ako z absurdnej drámy než z reálneho života.

A hoci ide o študentský film, nemožno mu uprieť ani technickú kvalitu. Aj keď je Tichá krajina, dobrá krajina dlhá len necelú polhodinu, po pozretí jej budete venovať mnohonásobne viac času pri premýšľaní. Tento film totiž tne do živého.

Zaujímavosť

Komunálna politika má vo Švajčiarsku podstatný význam. Väčšina politických strán má oveľa väčší vplyv na komunálnej úrovni než na celoštátnej.

Tichá krajina, dobrá krajina

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Johannes Bachmann

Obsadenie Matthias Hungerbühler, Anna-Katharina Müller, Beren Tuna

Dĺžka 25 min.

Rok 2018

Cinemax štvrtok 22. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC