Film / seriál

Na zložité otázky človek odpovedá celým svojím životom…

Na zložité otázky človek odpovedá celým svojím životom…

O láske, politike a ďalších témach sa kedysi rozprávali slávny spisovateľ Karel Čapek a ikonický Tomáš Garrigue Masaryk. Vznikla z toho kniha Hovory s TGM. Rovnomenný film z roku 2018 poodhaľuje pozadie vzniku diela, vďaka ktorému môžeme nahliadnuť do života jedného z najvýznamnejších mužov našich dejín.

Jedného krásneho dňa na jeseň roku 1928, kedy je mladé Československo na vrchole, sa stretávajú dvaja jeho poprední intelektuáli. Kniha, ktorá vznikala celý rok a ktorá má národu predstaviť jeho prezidenta, je hotová. Karel Čapek vyhľadá Masaryka v záhrade zámku v Topoľčiankach, kde mu chce ponúknuť časť honorára za knihu ich hovorov, ktorá vzniká k 10. výročiu mladej Československej republiky. Lenže toto zdá sa nebude ľahký rozhovor. Masaryk je chladný a Čapek vzápätí zisťuje prečo. Dozvedá sa, že spoločné dielo nemôže vyjsť. Prezidentova dcéra si to nepraje. Čapek sa síce ponáhľa, celú situáciu nemôže ale nechať bez odozvy a necháva sa zatiahnuť do vzrušenej debaty.

Demokracia znamená, že nadväzujete vzťahy s ľuďmi, pretože ich máte rád

Intímny pohľad na život prezidenta osloboditeľa v podobe filmového spracovania Čapkových Hovorov s TGM musel skôr či neskôr vzniknúť. Tomáš Garrigue Masaryk je jednou z tých postáv našej histórie, ktorú si dokáže zaradiť snáď každý. To filmu vopred zaisťuje veľkú pozornosť, čo môže byť výhoda aj hendikep. Masaryk je totiž naše národné zlato, mnoho ľudí si ho, rovnako ako obdobie Prvej republiky, idealizuje. Na muža, ktorý sa významne zaslúžil o vznik samostatnej Československej republiky si skrátka siahať nenecháme. Vo filme sa ale napríklad dozvedáme, že ani on nebol svätý a že aj mužovi jeho formátu sa na staré kolená začali zapaľovať lýtka. Film tiež odkrýva fakt, že sám seba v prvej fáze svojho prezidentovania, kedy prichádzal viesť novo vzniknutú samostatnú republiku, považoval skôr za diktátora než demokratického prezidenta. Pre tých, ktorí čítali knihu, nie sú tieto veci prekvapivé a je dobre, že vďaka filmu možno viac ľudí spozná skutočného Masaryka, človeka z mäsa a kostí.

Podieľať sa na spracovaní filmu ako sú Hovory s TGM môže byť pre tvorcov životnou výhrou, i prekliatím. Je zrejmé, že kritici ani verejnosť nenechajú na výsledku niť suchú. Hlavnú úlohu TGM stvárnil slovenský herec a režisér Martin Huba. Rad laikov i kritikov ho za jeho výkon chváli a vyslúžil si dokonca nomináciu na Českého leva v kategórii Hlavný herec, hoci ju nakoniec nepremenil (v rovnakej kategórii ale získal Cenu českej filmovej kritiky). 

Čapka si zahral Jan Budař a rad divákov možno prekvapí, že vážnejšia poloha slávneho českého spisovateľa mu sadla, a s Martinom Hubom vytvorili pod režisérskym vedením celkom neznámeho Jakuba Červenku zohraté a vierohodné duo. Jakub Červenka potom za svoj ešte len druhý film získal Cenu českej filmovej kritiky v kategórii Objav roka a tiež zvláštne uznanie poroty na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. Aj to potvrdzuje, že majú Hovory s TGM významný dokumentárny rozmer.

Martin Huba

Slovenský herec dostáva vo filme oveľa viac príležitostí v Českej republike ako doma. Svoju filmovú hereckú kariéru začal v roku 1967 a na konte má už viac ako 150 filmov. Vidieť sme ho mohli napríklad vo filmoch Fany (1995), Kuře melancholik (1999), v tragikomédii Jana Hřebejka Musíme si pomáhat (2000), ktorá sa prebojovala až k nominácii na Oscara, aj v jeho ďalšom filme Horem Pádem (2004).

Hovory s TGM

Film / seriál
Hodnotenie FDB 60,9 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Jakub Červenka

Scénár Pavel Kosatík

Obsadenie Martin Huba, Jan Budař, Roman Luknár, Lucia Siposová…

Dĺžka 80 min.

Cinemax pondelok 15. 7. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC