Film / seriál

Mystický milostný trojuholník

Mystický milostný trojuholník

To, že sa vaša dcéra zamiluje do nepravého, aspoň podľa vás, desí asi nejedných rodičov. Existujú rôzne možnosti, ako sa s tým vysporiadať, ale rodina Ruth zvolila naozaj originálne riešenie.

To, že sa vaša dcéra zamiluje do nepravého, aspoň podľa vás, desí asi nejedných rodičov. Existujú rôzne možnosti, ako sa s tým vysporiadať, ale rodina Ruth zvolila naozaj originálne riešenie.

Austrálčanka Ruth (Kate Winslet) sa vydá na celkom zaujímavú a dobrodružnú cestu do Indie, aby našla svojho gurua. Lenže v ňom nájde viac ako len duchovného vodcu, čo sa doma v Austrálii rozhodne nepáči. Rodičia Ruth sa rozhodnú zakročiť, a to za pomoci profesionálneho zvodcu P. J., ktorého hrá Harvey Keitel. Keď vystupuje z lietadla, máte pocit, že nikto iný sa pre túto úlohu nehodí viac (a tiež vám pripomenie svoju legendárnu úlohu v Pulp Fiction) a tým pravým guruom, ktorého by ste chceli nasledovať, je jedine on.

Film Ako dym ale nie je žiadna okultistická duchárčina, skôr je to film o neustálom boji medzi mužmi a ženami, a tak sa postupne z mystického cestopisu premení na základné podobenstvo o ľuďoch. Režisérka Jane Campion (Piano), v spolupráci so svojou sestrou Annou napísala aj scenár, sa tak trochu vracia k svojej pomerne obľúbenej téme – k mladej žene, ktorá sa dostáva na pomyselnú životnú križovatku. V mnohom sa tento film podobá jej prvotine Sweetie. Ruth, ktorú predstavuje vynikajúca Winslet, sa svoju životnú dilemu snaží riešiť duchovnou cestou, na ktorej ju však nikto z rodiny naozaj nepodporuje. Vo vnútri si je toho vedomá, preto podobné myšlienky radšej zasúva niekam hlboko a úplne sa poddáva mystickému dobrodružstvu. Z toho ju dokáže vytrhnúť až P. J. A tu sa zrazu ukazuje, že hoci je ostrieľaní Američan znalý žien, nakoniec ho jedna mladá, bystrá a nesmierne príťažlivá žena dokáže poraziť na všetkých frontoch.

Winslet a Keitel tvoria na plátne netuctový, zaujímavý pár, ktorý si notuje nielen pred kamerou (síce sa neustále hádajú, ale chémia medzi nimi naznačuje skôr vzájomnú príťažlivosť než nenávisť), ale aj kariérne. Obaja herci si totiž vyberajú zaujímavé scenáre a režisérov. To občas znamená, že nedostanú zaplatené 20 miliónov dolárov, ale úloha za taký balík peňazí ešte neznamená kvalitu a úspech. Naopak nízkorozpočtový film mimo hlavný prúd má niekedy väčšiu šancu byť originálny a ponúknuť hercom plastické postavy.

Ako dym nie je nejakým zázrakom, ktorý vyrazil na prelome tisícročí dych všetkým kritikom a divákom, rozhodne však nezapadol. Možno za to môže premena Ruth, ktorá bola na začiatku skôr len rozlietaným dobrodruhom, zasneným nepraktickým človekom, ale postupne sa z nej stala sebavedomá žena. A túto premenu Winslet zahrala majstrovsky. Malé mínus by sme možno mohli vidieť v tom, že film neprenikol hlbšie do indického sveta, do uvažovania tamojších ľudí a indická, ale aj austrálska krajina sú len nádhernými kulisami.

Film Ako dym je však plný zaujímavých myšlienok a nie je to len romantická komédia o ľúbostnom trojuholníku, hlavne vás totiž donúti premýšľať viac o vás samých.

Zaujímavosť

Ide o prvý film, v ktorom si Kate Winslet neobliekla dobové, alebo rozprávkové kostýmy, ale nosí súčasné oblečenie.

Jako dým

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,3 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Jane Campion

Scénár Anna Campion, Jane Campion

Obsadenie Kate Winslet, Harvey Keitel, Pam Grier, Julie Hamilton, Sophia Lee, Daniel Wyllie, Paul Goddard

Dĺžka 114 min.

Rok 1999

Cinemax nedeľa 28. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC