Film / seriál

Milenci naveky

Dramatický film Rómeo a Júlia

Príbehy o láske napriek rodičom či spoločenským konvenciám sprevádzajú ľudstvo od nepamäti. A vy určite poznáte ten najslávnejší z nich.

Ako inak, ide o príbeh Rómea a Júlie. Shakespearova dráma sa dočkala nespočetného množstva umeleckých podôb a medzi nimi samozrejme aj celého radu filmových spracovaní. K tým najslávnejším patrí film Franca Zeffirelliho z roku 1968. V hlavných úlohách ikonického mileneckého páru sa predstaví Leonard Whiting a Olivia Hussey. Film Rómeo a Júlia je klasikou po všetkých stránkach, nečakajte žiadne aktualizácie či moderné prístupy. Práve naopak, ocitnete sa vo Verone 16. storočia, kde žijú dva nezmieriteľné šľachtické rody, Kapuletovci a Montekovci.

Vek nie je len číslo

Príbeh milencov s tragickým koncom asi netreba pripomínať, všetci ho veľmi dobre poznáme. Čím je teda táto filmová adaptácia taká výnimočná, keď len znovu necháva ožívať notoricky známy príbeh? Režisér Zeffirelli urobil pred natáčaním jedno kľúčové rozhodnutie. Vzal do úvahy jeden významný fakt – vek hlavných hrdinov. Rómeo aj Júlia boli vlastne ešte v detskom veku, keď sa do seba zamilovali. Túto energiu mladučkej horiacej neohrozenej lásky potreboval Zeffirelli dostať aj na filmové plátno. A tak sa rozhodol obsadiť do hlavných úloh šestnásťročnú Oliviu Hussey z Argentíny a britského sedemnásťročného mladíka Leonarda Whitinga. Aj keď ani jeden z nich nemal herecké vzdelanie, so svojimi rolami sa popasovali bravúrne. Sála z nich presne taká energia, ktorú Shakespeare vložil do slov a činov mladých milencov. Z každého záberu tak na vás dýcha presne to, kvôli čomu ľudia už po stáročia tento príbeh milujú – naozaj čistá a vášnivá láska mladých milencov, dramatické strety medzi znepriatelenými rodinami a tiež veľké gestá preukazujúce nielen mileneckú oddanosť, ale aj nezlomnosť skutočného priateľstva. Je to proste dráma so všetkým, čo k tomu patrí.

Zeffirelli proste mal cit pre Shakespearove texty, a preto sa k nemu na filmovom plátne vrátil ešte neskôr v nemenej slávnom filme Hamlet z roku 1990, kde do hlavnej úlohy obsadil Mela Gibsona. Napriek tomu Rómeo a Júlia zostáva pomyselným vrcholom jeho kariéry. Je tiež zaujímavé, že sa Zeffirelliho film zameriava hlavne na milostnú linku drámy, podstatné sú pre neho skôr pozitívne emócie, zatiaľ čo populárna verzia Baza Luhrmanna z roku 1996 sa sústredí naopak na násilie. Kto vie, či išlo len o náhodný kontrast, alebo o odraz premieňajúcich sa diváckych túžob.

Celkovo je Rómeo a Júlia výborný film, v ktorom nemožno neoceniť okrem réžie, hereckých výkonov, hudby tiež kostýmy a scénografiu. Tým hlavným je ale sama predloha, príbeh veľkej lásky, ktorá sa ani pred smrťou ničoho nezľakne. Hoci koniec je tragický, podobne čistú a vášnivú lásku si želá prežiť asi každý z nás.

Zaujímavosť

Pre rolu Rómea sa chvíľu dokonca uvažovalo o jednom z „Chrobákov“, Paulovi McCartneym.

Rómeo a Júlia

Film / seriál
Hodnotenie FDB 86,4 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Franco Zeffirelli

Scénár Franco Zeffirelli, William Shakespeare (divadelní hra), Franco Brusati

Obsadenie Olivia Hussey, Leonard Whiting, Milo O'Shea, John McEnery, Michael York, Natasha Parry, Robert Stephens

Dĺžka 138 min.

Rok 1968

Cinemax streda 22. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC