Film / seriál

Michael Kohlhaas: Spravodlivosť za koňa

Michael Kohlhaas

Čo by ste robili, keby vás bohatý a mocný okradol, ponížil a úrady s tým potom odmietli čokoľvek robiť? Michael Kohlhaas to nenechal len tak a vzbúril sa. A stal sa legendou, o ktorej už existujú tri filmy. Vrátane tohto, kde ho hrá jeden z najcharizmatickejších európskych hercov dneška.

Vážený obchodník s koňmi Michael Kohlhaas je milujúci otec a mierumilovný občan. Aspoň dovtedy, kým na vlastnej koži okúsi svojvôľu bohatého lorda. Ten ho okradne o kone, a keď sa Kohlhaas dožaduje odškodnenia, narazí na hradbu bezprávia, nezáujmu a korupcie. Spolu so svojím živobytím potom príde aj o svoju vieru v právo, a preto sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk. Lenže niektorí ľudia musia za svoje zločiny platiť.
 
Skutočný príbeh zo 16. storočia v čase napoleonských vojen spracoval mladý nemecký romantik Heinrich von Kleist, aby sa skryto mohol rozzúriť na súdobú politiku a skritizovať nepriateľské Francúzsko. Korupcia mocných zo sveta nevymizla, a tak jeho príbeh so svojou silnou morálkou stále pôsobí. Vznikli podľa neho už tri filmy. Tento vlani, pod dohľadom Francúza Arnauda des Pallièresa, ktorý dej presadil do svojej rodnej krajiny na sklonku feudalizmu. Do titulnej úlohy povolal populárneho Dána Madsa Mikkelsena, ktorý je nielen skvelým hercom, ale oplýva aj veľkou dávkou charizmy. Jeho výkon je zasadený do krásne komponovaných obrazov horskej krajiny, dráma sa odvíja pomaly, stroho, ale trpezlivým divákom sa odmení. Vlani sa uchádzal o Zlatú palmu na festivale v Cannes a zo šiestich nominácií získal dvoch francúzskych Cézarov, za zvuk a hudbu.

Michael Kohlhaas

Film / seriál
Hodnotenie FDB 66 %
Foto Cinemax

Réžia Arnaud des Pallières

Scénár Arnaud des Pallières a Christelle Berthevas

Obsadenie Mads Mikkelsen, Mélusine Mayance, Delphine Chuillot, David Kross, Bruno Ganz, Denis Lavant, Roxane Duran

Dĺžka 121 min.

Cinemax nedeľa 2. 11. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC