Film / seriál

Medzi štyrmi stenami

Dramatický film Mačka v stene

Bývanie vo veľkom dome s množstvom susedov môže byť občas celkom dobrodružné.

Film zo súčasného Londýna Mačka v stene nepredstavuje toto veľkomesto nijako idylicky. Slobodná matka, navyše pôvodom z Bulharska, neustále bojuje so svojimi susedmi o kúsok miesta na svete, a tiež o mačku. V Londýne počas Brexitu nie je skrátka nič isté. Irina sa ale nemieni vzdať a snaží sa presadiť na poli architektúry a dokázať svojim susedom, že stojí za to ísť si za svojím, aj keď ju všetci neustále odrádzajú. A k tomu všetkému jej úplne zbytočne rekonštruujú byt, čo je pre architektku vyložene radosť. Keby tak aspoň mala tú mačku...

Stratení v byrokracii

Mačka v stene reflektuje problematiku bulharských prisťahovalcov z pohľadu bulharských filmárov. Pod réžiou aj scenárom je podpísaný autorský tandem Vesela Kazakova a Mina Mileva. Aj keď si vybrali tému skutočne aktuálnu, skôr než sociálnou drámou je ich film jemne humornou tragikomédiou. Film vychádza z reality a je inšpirovaný skutočnými osudmi bulharských emigrantov v Londýne a je treba u oboch autoriek oceniť snahu nebrať si servítky a k téme pristupovať takmer ako k dokumentu.

Aby však diváci neprepadli totálnej depresii, Mačka v stene je popretkávaná aj humorom, síce čiernym, takže aj úsmevné situácie sú založené na celkom drsnej premise, ale zase to pekne korešponduje s anglickým suchým humorom. V týchto ohľadoch je všetko skvelé. Bohužiaľ samotný príbeh, tak ako je vystavaný, nedokáže film udržať pohromade. Chýba tu nejaký záver, bohužiaľ všetko nakoniec tak nejako vyšumí do prázdna. Aj keď možno aj to bol autorský zámer, uvrhnúť nás divákov do totálnej depresie spoločne s postavami, ktoré sa stále točia v tom istom bludnom kruhu.

Mačka v stene pripomína filmovú novú vlnu svojím ponorom do mesta, medzi svojrázne typy ľudí aj využívaním nehercov. Všetko pôsobí veľmi naturalisticky a autenticky. Irina Atanasova, predstaviteľka hlavnej hrdinky, odvádza skvelú prácu, je veľmi emotívna a ľudská. Až sa musíme pýtať, ako je možné, že takúto susedku ostatní nemilujú? Ale realita nie je film a naopak. Život v emigrácii má mnoho odvrátených strán a nie každý ho zvládne.

Kazakova a Mileva aj napriek rôznym prešľapom otvárajú citlivé, no veľmi zaujímavé témy, ktoré sa snažia svojráznym spôsobom zachytiť pomocou kamery. Ich film vybočuje z klasickej mainstreamovej súdobej filmovej produkcie svojou priamočiarosťou, humorom i autentickosťou.

Zaujímavosť

Všetky udalosti sú pravdivé, takže aj spor o mačku!

Mačka v stene

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Vesela Kazakova, Mina Mileva

Scénár Vesela Kazakova, Mina Mileva

Obsadenie Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Lee Nicholas Harris, Chris Hill, Roger McIntosh

Dĺžka 92 min.

Rok 2019

Cinemax štvrtok 15. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC